Вина

Най-добър сомелиер на Европа 2008

Бакхус 08 май 2008, 09:46

От българска страна официален организатор на двете събития ще бъде Българската асоциация на сомелиерите (БАС).

Конкурсът се състои от писмен изпит (два дни) - полуфинал: тест с около 100 въпроса, от които 20 ще са за българските вина и лозаровинарските региони; сляпа дегустация на бели и червени вина и на високоалкохолни напитки, които сомелиерите ще трябва да разпознаят. Следва еднодневен практически изпит-финал само за 4-ма състезатели, които ще имат за задача да се справят за определено време с: декантиране на червено вино; сервиране на шампанско; дегустиране и охарактеризиране на 2 червени и 2 бели вина и съчетаването им с подходящи храни; предлагане на подходящи напитки към зададено от журито меню; разпознаване на високоалкохолни напитки, поставени в чаши от тъмно стъкло; сервиране на пури.

Състезателите ще бъдат сомелиери от елитни заведения - по един представител от близо 35 европейски държави, номиниран от своята национална асоциация. Журито ще се състои от известни в цял свят енолози и сомелиери. Ръководител на техническия комитет на събитието ще бъде Серж Дюбс, вицепрезидент на ASI за европейския континент. Отговорна за структурата на събитието е мадам Мишел Шантом, член на техническия комитет, която през последните 20 години е била главен организатор на всички европейски конкурси.

Осъществяването на този значим проект не би било възможно без подкрепата на реномирани компании като Moet Chandone, Acqua Panna/San Pellegrino, Hess group, Peter Lehmann Winery, Alzas Wine. Важен е и приносът на хотел "Кемпински Зографски", на Държавната агенция по туризъм, на винарните "Катаржина", "Сакар", Беса валей", на фирмите EM, BPS, WTS-София, на Столична община. Партньори в събитието са също Leone de Castris, "НайКлуб", ресторант "Москва", Ренекетеринг, "ВинпромПещера", "ВинпромРусе", "КапитанКук", SSG, BIGUIN, "Стъкленсвят", "ВинпромСвищов" и "Левента-Русе".

Тук може да разберете повече за официалната програма

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK