Вина

Фалшификати на скъпи вина

Владимир Йонев 27 май 2008, 18:48

Ценители на скъпи стари вина плащат стотици хиляди долари за фалшификати, от които изпадат във възторг. Колекционерите обвиняват най-уважаваните търговци в разпространение на фалшификати. ФБР разпитва заподозрените. Скандалът хвърля сянка върху световния пазар на елитен алкохол.
В списъка на потенциалните заподозрени са лондонската къща Christie`s и ню-йоркската Zachys. Сега сътрудници на правоохранителните органи провеждат разпити, за да отговорят на въпроса, знаели ли са аукционните къщи, вносителите и колекционерите, че виното, което се е продавало като колекционно, в действителност не е такова. Ако се изясни, че участниците в посредническата верига са знаели или са имали съмнения относно произхода на вината, то те са заплашени от обвинение в мошеничество.
По неофициална информация историята е започнала още преди повече от година. Инициатори са били двама колекционери - предприемача Ръсел Фрай и президента на корпорация Oxbow, Уилям Кох. Последният подал иск срещу търговеца Харди Роденщок, че предлага подправени бутилки като вино от избата на Томас Джеферсън. Немският търговец Роденщок твърдял още, че притежава бутилки от избите на последния руски император Николай II.
Правозащитните органи подозират, че мошениците са решили да се възползват от бума на пазара на луксозни стоки. Благосъстоянието на хората расте. Мнозина могат да си позволят да заплатят няколко хиляди долара за бутилка вино. Или дори няколко десетки хиляди. Предприемчиви "бизнесмени" нямат нищо против да се възползват от неопитността на някои колекционери. Специализираната преса оценява обема на подправеното вино, което се продава като скъпо и старо, на 5 % от общия обем на продажбите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK