Вина

В Напа определиха Bottle Shock като "филм с превъзходен финал"

Бакхус 31 юли 2008, 14:34
Алън Рикман в ролята на Стивън Спуриър

Бил Пулман, Алан Рикман, Рандал Милър (режисьор), Фреди Родригес, Джоуди Савин (продуцент), Елиза Душку и Рейчъл Тейлър

За прожекцията му в "Шато Монтелена" - място на действието в голяма част от сюжета, - се явиха всички звезди на продукцията, включително режисьорът Рандал Милър и актьорите Алън Рикмън, Бил Пулман и Елиза Душку.

Под името "Парижкото възмездие" е известна сляпата дегустация на френски и калифорнийски вина през 1976 г. в Париж. При нея дегустаторите категорично определят като по-добри калифорнийските вина, преобръщайки всички установени до тогава представи за винарството и унищожавайки идеята за безспорното надмощие на френските винари.

Събитието е повратна точка в производството, маркетинга и консумацията на вино в глобален мащаб, разбивайки представата за винарството като за чисто европейска (или по-точно френска) индустрия.
Bottle Shock e единият от два нови филма, разказващи историята на вододелната дегустация. Другият - "Парижкото възмездие", по книгата на журналиста Джордж Тейбър, все още се снима.
Когато Bottle Shock беше излъчен за първи път в началото на годината по време на Sundance, критиката го оцени противоречиво. Дори жанрово някои го определиха като комедия, а други - като драма. Сп. Variety го нарече "разтегнат", "сълзливо-сантиментален до болка", но с "очарователен послевкус", докато сега в Напа го определиха като образователен, леко романтичен, с превъзходен финал, съвсем като изискано вино.

Ключовата роля на Стивън Спуриър (британският организатор на историческата дегустация) се играе от Алън Рикман, който го представя като "превзет, но свободомислещ човек", според бележките в режисьорската книга.

В центъра на Bottle Shock е историята на Джим и Бо Баретс (баща и син) от "Шато Монтелена", чието шардоне - реколта 1973 г. побеждава през 1976 г. четири големи бургундски вина, както и шест калифорнийски. Но според някои мнения именно историята на Спуриър, докато обикаля из Напа, е онази, която прави лентата забавна и гледаема.
По ирония на съдбата "Шато Монтелена" наскоро бе купена от френския собственик на престижното шато Cos d'Estournel в Бордо, Мишел Ребие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK