Вина

Смазващото главоболие

д-р Любомир Канов 08 септември 2008, 12:43

Кой не познава сутрешните стонове и заклинания, и тържествените заричания "Никога вече!" след вечер със солидно количество изпито вино? То често е било предшествано от "чиста домашна гроздова" със салатка, а може неочаквано да се е намесила и бирата, което още повече е усложнило общото уравнение, което предишната вечер е съставила, а сутринта отчаяно се напъва да реши пред мивката.

Неудобствата в началото на деня си имат цветистото название махмурлук и се дължат на дехидратация и нарушаване на водно-солевия баланс на организма. За да се справите с тази бедствена, но банална ситуация, е добре да приемете някаква храна, съдържаща магнезий - тъмен шоколад или безсолни ядки, съпроводени с достатъчно течности.

С червеното вино обаче е свързан и един по-малко тривиален проблем - главоболието, което понякога се появява не след шест часа, а още с първата чаша. Уравнение с много повече неизвестни, то е проучвано и означавано от академичния свят с абревиатура като тези на вирусите или кръвната група - RWH, Red Wine Headache - Главоболието от червено вино.

Преди 20 години се смяташе, че то се дължи на сулфитите. Тези древни консерванти, познати още на египтяните и на римляните, са производни на серния двуокис или на сернистата киселина и убиват "лошите" бактерии и разни диви щамове дрожди, за да насочат ферментацията в правилната посока. Отделни хора обаче се оплакваха от странични ефекти след пиене на сулфитирано вино. Заради това властите по света притиснаха избите, и върху етикетите на бутилките се появиха предупредителни надписи contains sulfites.

Тук обаче похвалните усилия за защита на потребителите се натъкнаха на един проблем - бялото вино, сладките и полусладките вина съдържат често повече сулфити, а не предизвикват RHW, както червеното. Освен това реакцията на човешкия организъм към сулфитите рядко се изразява в главоболие. Тя е типична алергия и се проявява под формата на обриви, сърбеж и зачервяване на кожата, гадене, стомашни спазми, проблеми с дихателната система и дишането.

Сулфитите причиняват главоболие само сред астматиците и особено сред тези, които се лекуват с кортикостероиди. Болните от астма е по-добре да избягват вино със сулфити, особено ако имат някакви съмнения, че са алергични към серни производни и ако взимат преднизон. В САЩ се предполага, че тази група включва около 500 000 души с астма и свръхчувствителност, което пропорционално означава, че около 10 000 души в
България могат да имат този проблем.

Но какво тогава е мистериозното състояние - зачервено лице, запушване на носа и най-главното - силно главоболие, което се свързва с пиенето на червено вино и особено, както изглежда, в случаите на пиене на лошокачествено вино?

Виното съдържа много субстанции, някои от които са продукт на ферментацията, други - компоненти на гроздовата ципа. Те включват различни фенолови съединения, танини, антоцианини и прочие прекрасни неща свързани с ароматите на виното, но също и неприятни за здравето вещества като хистамина, тирамина и различни фенолни флавоноиди.

В червените вина хистаминът се съдържа до два пъти повече, отколкото в белите. Той участвува в генезиса на главоболието посредством механизми, сходни с тези при възпалението, отока и болката изобщо.

Освен хистамина, предполагаема роля за тези ефекти имат и простагландините - вещества с разнообразни функции, една от които е свързана с процесите на възпаление.

Според една теория някои хора са генетично лишени от способност да се справят с по-големи дози хистамин. Според друга RWH е следствие от метаболитен дефект, при който производството на простагландини е недобре балансирано.

От това следва един прост съвет за онези, които страдат от RWH: пийте аспирин, при това предварително.

Аспиринът успешно потиска синтеза на просталгините, стига да е приет преди да е започнала биохимичната каскада на тяхното производство, която е почти невъзможно да се спре.

Алтернативна идея за предотвратяване на главоболие е пиенето на черен чай преди и по време на консумацията на вино. Съдържащият се в него кверцетин е биофлавоноид, който също подтиска хистамино-простагландиновия процес.

С черен чай, черен шоколад или аспирин, главоболието трябва бързо да бъде отстранявано, за да не се стигне до опасната ситуация, в която изящната, епична картина на виненото удоволствие избледнява, разпаднала се на дребни неприятности в нейното подножие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK