Вина

Дегустаторът в мен. Стъпка 2: Откъде да започнете?

Юлия Костадинова 11 ноември 2008, 12:27

Ентусиазъм, защото още щом се научите да въртите чашата, установявате, че изглеждате съвсем професионално - значително по-бързо, отколкото ако се качите на кънки на лед, да кажем.

Възторг, защото още на втория си урок бързо откривате, че носът ви наистина е в състояние да различи аромати на сладка ванилия, малини, боровинки или шоколад.

И (не може без) известно разочарование, защото горе-долу по същото време проумявате, че материята "вино" е необятна като океана и за да плувате свободно в него, ви е нужна специална, солидна и дисциплинирана подготовка. Точно тук е първият кръстопът, на който всеки взима решение дали да продължи напред и още известно време да слуша със зяпнали уста авторитетите в бранша.

Четенето на енциклопедии, книги и изобщо всякаква специализирана литература определено помага и осигурява ако не смайващо фини възприятия, поне първоначални натрупвания. По-късно те със сигурност ще са от полза. Основополагащи за мен например бяха три англоезични книги - The Oxford Companion to Wine на Джансиз Робинсън на издателство Oxford, The Art & Science of Wine на Джейм Халидей и Хю Джонсън, както и Wine Uncorcked на Фиона Бекет (последните две на издателство Mitchell Beazley). За френски говорещите ценители без съмнение настолна книга е Larousse des Vins.

"Как да дегустираме вино" на уайнмейкъра Огнян Цветанов и "Дегустацията, или как да опознаем виното" на Неда Проданова пък са добрите български примери; и двете на издателство "Гурме". В момента са изчерпани, но предстои преиздаването им съвсем скоро до края на тази и в началото на следващата година.

Разбира се, винаги остава богатият избор в Amazon.co.uk, където ще откриете книги на всякакви специализирани винени теми.

Сравнителните дегустации, които за щастие все по-често и по-често се организират от много различни вносителски фирми и български производители, също са отличен вариант за "първи стъпки". Там сред струпаните хора и бутилки можете да чуете най-невероятни истории и твърдения, но това само обогатява познанието ви.

Информация за такива събития публикуваме в рубриката ни "Афиш" всеки месец, но най-сигурният начин да получавате навременна информация е като се включите в мейлинг листите на някой от клубовете за вино.

Вече има няколко много сериозни клуба за ценители на виното, които засега са само в София, Варна и Русе, но и това предстои да се промени. И ако все още не ви е омръзнало да ви поучават за това каква чаша да изберете, как да я държите и следващия път да не сте с този убийствен парфюм, непременно трябва да посетите една от сбирките на Vintage Club, където хора, които са наистина много напреднали във виното, могат съвсем човешки да ви подадат ръка и да ви преведат през първите трънливи пътеки на виненото познание. Няма нищо по-приятно от това да си се отпуснал сред приятели, които освен това са и ценители на най-благородната напитка, и да си спестиш притесненията от това дали милионите въпроси, които имаш в главата си, няма да се сторят смешни на специалистите.

За по-академично настроените освен редовните курсове по дегустация I и II ниво, които "Бакхус" организира от вече повече от шест години, много скоро ще има още по-сериозни лекции, съпроводени с дегустации на световни вина.

В края на краищата всички казват, че дегустатор не се става само с четене, а преди всичко с опитване.


Контакти на някои от винените клубове:

"Винтидж клуб" , [email protected]
Клуб "Винен наблюдател"
Клуб на софийския винолюбител, [email protected]
Вино-клуб Варна, [email protected]
Музеен комплекс винарна "Стара Варна" ул. "Цар Калоян" 5
Вино-клуб "Сомелиер", [email protected]

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK