Вина

Българско вино на годината 2008

Албена Шкодрова 02 декември 2008, 18:02


След година работа на ентусиазирания екип от организатори, три различни комисии и международно жури, водено от човека, който през 70-те откри за света калифорнийските вина – Стивън Спъриър, са определили кое е то. Тази вечер предстои името му да бъде изречено.

Но докато на екраните се редуват бутилки и лица, а в залата напрежението нараства, започва да става все по-ясна една картина, в която наградата "Българско вино на годината 2008" е само детайл: България вече има добра винена индустрия и произвежда вина, които конкурират тези на международния пазар не с ниски цени, а с отлично качество.

50-те, подбрани в конкурса на списание "Бакхус", са на 23 изби и представят тероари от всички винарски райони на България – факт, който потвърждава впечатляващия потенциал на националната винена индустрия.

Събрани около масите с по чаша в ръка, хората, които стоят зад нея, следят обявяванията на наградите на "Бакхус" с различни чувства. Ако нещо ги обединява, това са големите усилия, които всичките те полагат, за да постигнат съвършенство. Сега – в очакване на разочарование или момент на триумф, те са най-вече напрегнати.

И вино на годината 2008 е... Santa Sarah Privat, реколта 2006. Свежо и сочно вино на малката изба, която неочаквано проби през 2003 г с кабернето си BIN, и от тогава продължава да прави добри вина без собствени лозя, експериментирайки с грозде от различни сортове и райони на България.

Виното получава наградата след инфарктно повторно гласуване на международното жури, тъй като при първото то събира точно толкова точки, колкото Terra Tangra Roto 2006. Трудна ситуация. Всъщност тя е добра илюстрация за това, че "Вино на годината 2008" на списание "Бакхус" повече очертава тенденция, в която участват много от българските винари, отколкото да отличава един.

Награди в другите категории получават Cuvee Trophy 2007 на "Шато де Вал" за най-добро българско бяло вино, EM Brut Metodo Classico 2005 на "Едоардо Миролио" за най-добро българско пенливо вино, Свищов Горчивка Розе 2007 на "Винпром Свищов" за най-добро българско розе и Santa Sarah Snow Wine 2005 на "Санта Сара & Вила Любимец" за най-добро българско десертно вино.

"Вино на годината 2008" е първият подобен конкурс в България. Макар и да се проведе за пръв път, той стъпи върху 10-годишната история на най-старото списание за вино и гурме култура в България - "Бакхус", и някак веднага се оказа ултимативен.

За това помогна и фактът, че три отделни панела оцениха вината при сляпа дегустация, за да изберат 20 от тях. Едното се състоеше от български енолози. Другите две - от търговци на вино, винени журналисти и сомелиери, и от ценители на виното, които не са свързани с винения бранш, но имат доказани критерии за оценка.

Във финалния етап на конкурса международно жури направи финалното подреждане на 20-те вина.

Затова събралите се в залата хора са съгласни да преживеят моменти на напрежение и да чуят развръзката, която е щастлива за само един от тях. Защото, отвъд наградата, работата на Емил Коралов, Юлия Костадинова и всички хора, участвали във "Вино на годината", донесе поне три придобивки.

За ценителите на вино тя разграфи добросъвестно и професионално пъстрата картина на българския пазар. На производителите тя каза, че техните усилия се наблюдават все по-внимателно в България, че те могат да разчитат на една все по-критична, но и все по-способна да оцени усилията им потребителска общност. А за всички тя очерта ясно, че в България отличните вина вече са многобройни и не са случайност.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK