Вина

Българските Топ 10 за 2008

Бакхус 04 декември 2008, 10:35

"Санта Сара"

"Санта Сара" беше основана през 1998 г. и бързо се прочу както с вината си (през 2003 г. международно жури с председател Джансиз Робинсън оцени тяхното каберне BIN 40 най-високо в дегустация на български вина), така и с поместената си в каравани администрация. Избата е феномен, защото все още няма собствени лозя, но работи и експерементира от вече десет години с над двадесет различни произхода и лозя от цяла България - Лом, Шумен, Варна, Пловдив, Хисар, Перущица, Чирпан, Любимец, Свиленград, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Поморие. Пламен Козарев (36 г.), Николай Кръстев (25 г.) и Владислав Георгиев (24 г.) са трите имена, стоящи в основата на последните успехи на "Санта Сара", но умело ръководени от Ивайло Геновски, когото можем да наречем кардинала в сянка.

"Тера Тангра"

"Тера Тангра" е единствената винарна в конкурса "Българско вино на годината" с цели три вина в крайната десетка: Roto, рек. 2006 (което получи равни точки с победителя и изгуби титлата след инфарктно гласуване), Cuvee, рек. 2006, и Grand Reserve, рек. 2006. Всички те са резултат на съвместната работа на младия екип от енолози и френския консултант Ксавие Милад и са плод от собствените лозя на семейство Зайчеви и партньора им Робърт Станев - над 3000 декара, засадени с 18 различни сорта с превес на класическите мерло, каберне совиньон, каберне фран, сира и шардоне, но и с подобаващо участие на българските им събратя мавруд и рубин. Семейството твърди, че една от основните им цели е ограничаване на добивите до 300 - 350 кг от декар. Формировката навсякъде е ниска, лозите са доста нагъсто засадени - буквално метър на два.

"Домейн Бойар"

Преди пет години "Домейн Бойар" създаде серията "Солитер" с идеята да представи вина от отделни, точно определени лозя, или single vineyard. "Солитер" е наименование за уникален, голям, естествен диамант. "Редкият диамант" в топ 10 на конкурса идва от масив край село Еленово, Новозагорско, засаден само с мерло, с френски посадъчен материал. "Солитер" е привлекателно вино с идентичност, в което се таи големият потенциал на сортовете, на лозето и авторския стил на винарите Капка Георгиева и Димитър Панов от избата на Домейн Бойар в с. Кортен.

"Максима Селларс"

"Максима Селларс" е една от най-интересните изби у нас - заради изключителните си, концептуални вина, а и заради факта, че едва от няколко месеца има свой постоянен дом. Адриана Сребринова и Огнян Цветанов са доказан екип и в продължение на почти десет години събираха оборудване и правиха вината си буквално в движение, но днес вече са горди собственици на малка приятна изба в село Боровица. Почитателите на тяхното творчество няма да спрат да се радват на нито един от установените им брандове - серията Maxxima (черна, червена и синя, както ги наричаме заради етикетите), Sensum, Le Cubiste и новите звезди - Dux, Les Amis и Canyon Park.

"Логодаж"

"Логодаж" е изба, която с годините доказа, че Югозападна България сериозно присъства на винената карта на страната. Тя си проправи път сред първите с авторския стил на винаря Стойчо Стоев върху някои трудни за работа традиционни български сортове - рубин и мелник. Утвърдените им марки Nobile и Maglet от тази година вече са допълнени от още две суперпремиумни разработки - Hypnose и Hypnose Reserve. Освен видим паралел с легендарното Masseto двете нови вина на "Логодаж" доказват, че вина от 100% чисто мерло от характерни райони у нас имат наистина огромен потенциал.

"Катаржина"

"Катаржина" е най-голямата инвестиция в българската винена индустрия не само напоследък, а изобщо. Супермодерната изба веднага се наложи с коректната си работа във всички ценови категории вина - от по-базисните Mezzek, през добре изпипаните Halla и Contemplations, до наистина майсторските Les Amandiers, Les Fleures и Question Mark, достигнало до десетката на конкурса "Българско вино на годината 2008". Единственото, за което наистина съжаляваме, е, че превъзходната сира Encore не успя да си пробие път до върха.

"Беса валей"

Преди повече от пет години в уникална местност до село Огняново 1400 декара бяха заседени със сортовете мерло, сира, пти вердо и каберне совиньон и така основите на избата "Беса валей" бяха поставени много преди нейната елегантна осанка да се извиси в пустия пейзаж. Изключителните природни условия в микрорайона и приятната архитектура на избата бързо станаха причина да се заговори за "Беса валей" като за една от най-сериозните нови инвестиции в българското вино.

Винарната от долината на бесите поддържа един основен бранд - Enira, който се предлага само като Enira или като Enira Reserva, станали синоним на много добри, съвременни български вина още с появата си.

"Рачев и син"

Винарска къща "Рачев и син" е може би най-малкият производител на вино в България. Годишното им производство варира между три и пет хиляди бутилки. Създадена е през 2000 г., след като семейство Рачеви купуват 40 дка лозя в с. Хърсово, близо до Мелник, засадени със сортовете широка мелнишка лоза, мелник 55, руен, каберне совиньон и мерло. Избата все още е само в мечтите на собственика, но когато тя се появи, "трябва да бъде едно типично семейно микропредприятие", смята той. "Лесно е да вземеш решение, трудно е да отгледаш лозе, предизвикателство е да направиш вино, но най-велико е чувството на удовлетворение от създаденото...А удоволствието от признанието е несравнимо", казва Емануил Рачев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK