Вина

Николас дел Солар: "Като видя бутилка вино, и се разтрепервам. Искам да разбера всичко за нея!"

Бакхус 13 август 2009, 16:31

Николас дел Солар пристигна в София по същата причина, по която излетя от Сантиаго, и за седмица обиколи Дюселдорф, Берлин, Белград и Букурещ. Той търси аргументи да защити една теза, която вече е клише - че вината от Чили предлагат най-доброто съотношение между качество и цена.
"Така е, имаме агресивна стратегия - и в дъното й винаги има едно и също послание: предлагаме най-доброто за най-малко пари. Отдавна минаха времената, в които се смяташе, че на този свят добрите вина са само френските. Така че ние ще продължим тази линия - да правим все по-добри вина, и да ги лансираме правилно на световния пазар!"

Николас дел Солар е амбициозен и енергичен, както се очаква от човек, заемащ позицията sales coordinator and market intelligence, идостатъчно млад, за да не е превърнал естествената си търпеливост и отзивчивост в служебна. Пристигнал е преди часове в София, за да представи брандовете Sena, Caliterra и Arboleda на Едуардо Чадуик, които Vinopoli вече внасят в България.

Връзката му с виното е семейна. Фамилията на баща му притежавала над 300 хектара лозови насаждения в централната част на Чили. През 70-те години обаче прочутата аграрна реформа в страната им оставя символично парче земя, което те продават. Така бизнесът постепенно замира. Но 30 години по-късно, благодарение на Николас, се задава нов - в Curico Valle до Сантяго. През всичките тези години разговорите за вино в семейството не са замирали. Нито всъщност и тези за политика.
"Все още у нас има огромно напрежение по темата "Пиночет". В голяма степен хората и до днес са разделени на два лагера. Аз съм роден точно по това време. Един от първите ми политически спомени е "не" референдумът ... Но що се отнася до виното - към него съм пристрастен! Когато видя бутилка, се разтрепервам - искам да разбера веднага всичко за нея!"

От няколко години Николас работи за марката Chadwick. Зад нея стои Едуардо Чадуик, емблематичната фигура за чилийското винопроизводство, с когото през 1996 г. Робърт Мондави прави джойнт венчър с проекта "Сеня". Лозята са само на 40 км от тихоокеанското крайбрежие и виното се оказва първото чилийско, което побеждава непоклатимите "Марго" и "Лафит" на сляпа дегустация в Берлин и Токио през 2004 г. Другата изби са Caliterra и Arlboleda - от долините Колчагуа и Казабланка.

"Това, което най-много ценя, е, че фанатично спазваме принципите на биодинамичното земеделие и вярваме в бъдещето им. Например, за да намалим риска от пожар, пускаме коне да опасат листата и шумата. Затова ако трябва да сравня, или да обясня вината ни с някое животно, то ще бъде конят - в Чили те са част от културата ни, а и конят е едно интелигентно, силно, умно и лоялно животно".

Самият Николас дел Солар язди коне, а също и кара ски през зимата, "подобно на всеки средностатистически млад чилиец".

"В Чили имаме огромна брегова ивица. Така че за нас морската храна е най-естествената. Ядем много салати, много ориз. Вярно е, че съм вманиачен във виното, но с приятелите ми пием и pisco, нещо като национално питие, като грапата е. Обичаме да хапваме и севиче." Склонността на Николас дел Солар към фюжъна и експериментирането в храната е генетично заложена - той самият си обяснява любопитството си в пъстрия си етнически произход. "Имам кръв в Хърватия, дядо ми е от Германия, другият - от Испания. Така че съм привърженик на съчетаването - защо да не се опитаме да направим пица по виетнамски? Другото нещо е телешкото. Аз съм цар на барбекюто. Всичките ми приятели го признават!"

Накратко, ако искаме да засечем Николас някъде в Чили, трябва да го търсим през уикенда, някъде на брега на океана, по залез, на барбекю, върху което ще или телешки стекове, или миди. И в близост до телевизионен екран, по който върви футболен мач.

"Ето, почти нищо не знаех за България до преди години, докато не прочетох интервю с нашата футболна звезда Иван Замораньо. В него той каза, че Христо Стоичков е един от най-добрите му приятели. Заинтересувах се и разбрах куп неща. Това е, днес футболът и виното свързва хората!"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK