С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Приключенците

Младен Петров
20 Ноември 2013, 20:58
Share Tweet Pin it Share

Когато Полша започва да открива виното,

по рафтовете на магазините липсва каквато и да е следа от полското му производство. То обаче съществува дори и когато никой, освен малката група посветени, не подозира за това. Войчех Бонковски, един от водещите полски винени критици, главен редактор на популярния винен портал winicjatywa.pl, се определя като ветеран. "Ех, колко време мина, откакто изпих първата си чаша полско вино!", започва разговора той. Млад е, затова и годината не може да е толкова далечна. Тя е 2001. Мястото е полското Прикарпатие - планинският район в Южна Полша, където още от 80-те години се провеждат микроексперименти с лозя за вино.

Някъде по същото време Барбара и Марчин Плохоцки, еколожка и агроном по образование, усилено проучват възможностите за винено производство в Полша. "Пълна случайност", казва за първите им стъпки Барбара Плохоцка. Започват с малко лозе в Прикарпатието, "за да си починем", но бързо става ясно, че почивката ще се превърне в сериозна работа.  Изборът за нови лозя пада върху района на Сандомиеж, на 300 км от техния дом. Разстоянието не е проблем - семейството пътува постоянно, като балансира между грижата за лозята и работата от понеделник до петък.

Говоря с Барбара в първия ден на гроздобера в Даромин. Петък е. Семейството още не се е преместило да живее тук за постоянно, "но сега сме само на 180 километра разстояние. Все повече се приближаваме", смее се Барбара, която си е взела почивен ден от общината, в която работи, за да помогне на съпруга си, който "вече почти напълно е посветен на виненото производство". Освен тях върху четирите хектара в Даромин, "където имаме дори праскови и кайсии, тоест слънце", работят още трима сезонни работници, с допълнителна помощ, когато е необходимо. Миналата година избата Плохоцки – Winnica Płochockich, произвежда 14 хиляди бутилки, които продава основно в ресторанти и специализирани магазини. Тази година надеждата е за три нови марки в портфолиото. "Лятото се оказа милостиво", което тук означава слънчево. Първите вина излизат от избата през 2008 г.

Гроздоберът започва и в осемте области на Полша, в които има условия за отглеждане на лозя (територията им покрива горе-долу половината от страната). Winnice Jaworek в Югозападна Полша, с 20 хектара и 50 хиляди бутилки годишно, е сред най-големите производители на вино в страната. Следващите големи производители, с повече от три-четири хектара, оформят група от 10 - 15 фирми. Много от останалите малки изби, за да избегнат правните капани, по думите на Бонковски "съществуват по "полулегален начин". Това означава, че официално не можете да купите техните вина. За сметка на това може да купите солети за 20-30 лева, с които гратис ще получите бутилка вино. Дано да харесвате ризлинг, шардоне, гевюрцтраминер, пино гри, силванер, сейвал блан, бианка, мускат Одеса, регент или рондо - сортовете, които вървят успешно в Полша. Често това са хибридни сортове, взети на заем от Германия, и селектирани да издържат суровите зими. Основният цвят е белият. От първите обещаващи или добри бутилки с полско вино, поне по думите на моите събеседници, не са минали и пет години.

Любителите на полското вино най-често използват една дума, за да го опишат в първите години на неговото възраждане. Тя е "аматьорско". Преди десетина години винари стават основно земеделци без опит, а дори и без интерес към виното като напитка и начин на живот, но пък със земя за лозя. Новата дума сега е "надежда". Само преди няколко години критици като Бониковски приканват някои полски винари да си намерят ново занимание. Едни го правят, а други просто продължават да опитват, с помощта на професионални консултанти и повече инвестиции. "Приятно изненадан съм. Има далеч по-важни и лесни неща в Полша от производството на вино, но не всеки слуша разума си. Прави им се вино. Вино, което от година на година става все по-добро", отбелязва Бонковски. Едно от доказателствата е, че все повече полски винари се връщат от международни, по-често регионални изложения с дипломи и медали. Но крайната цел е още далеч.

Междувременно очакванията са, че

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    22, 56, 21 Април 2014, 22:56

    Наздраве! Дано да им се поучи на поляците ;)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    k.petrov
    18, 04, 09 Април 2014, 18:04

    Браво на поляците,вървят в правилната посока

    !

Реклама »