С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Приключенците

Младен Петров
20 Ноември 2013, 20:58
Share Tweet Pin it Share

Нещо наистина се променя в Полша

От септември вината на Двореца стават не само за пиене, но и за инвестиране - един от полските инвестиционните фондове за пръв път включва в портфейла си и полски вина. За Пиотр Стопчински с това започва нов етап в мисленето за виното в неговата родина.

Законодателството като че ли също най-накрая отчита потенциала на винарството, дори и в Полша. Това лято с поправките в закона винарите най-накрая получават правото да бутилират вино извън лозята си - стъпка, която особено ще подпомогне малките производители.  Междувременно през април добрата новина за полското винарство пристигна от неочаквано място - от Американската академия на науките. Според нея в резултат на глобалното затопляне традиционни винени региони като Бордо и Тоскана ще загубят от 19 до 73% от своите производствени възможности. "Печелившите" ще са държави като Канада, Полша и Китай, където климатът, поне на теория, би трябвало да стане по-благоприятен за производството на вино. Полша през 2050 г. може да е гигант във винопроизводството, гърми докладът.

До 2050 г. има много време и проблеми за разрешаване. Да започнем с това, че винарите в Полша, колкото и малко на брой да са, не са обединени в силна структура, която да защитава интересите им. Вместо това производителите предпочитат да си сътрудничат на локално ниво, без особен интерес какво се случва в останалите области. Един от новите примери е именно Сандомиеж, където три изби наскоро обединиха силите си, за да рекламират по-успешно региона като винена дестинация.

Липсата на каквато и да е реклама на национално ниво донякъде обяснява защо въпреки големия интерес на поляците към виното, мнозина от тях още не знаят за полското производство. Същото важи и за много от посетителите на международните винени изложения. "Представи си реакцията на българите, ако някой направи снежен човек през юни в България. Общо взето, така ни гледат по изложенията", разказва Пиотр Стопчински.

Критикът Бонковски не счита това за проблем. "Никъде не е казано, че Полша трябва да е голям производител. Това не ни е необходимо. Ние не сме България. Напълно ни стига да правим просто добро вино." В избата на Плохоцки Барбара намира време и да прегледа пресата. На корицата на едно от списанията с Барбара четем заглавието "Полските вина: ще детронират ли френските?". Ще се получи ли наистина? "Забавно заглавие. Не, разбира се. Френските вина са си френски. Нашите са полски, различни. И това им е хубавото."

Пиотр Стопчински се радва, че Полша стъпка по стъпка започва да настига съседни държави с много по-дълги традиции. "Вече имаме вина, които биха могли и да минат за добри австрийски или немски. Има напредък." В личен план Пиотр смята, че е на правилното място. "В Америка работех върху 700 хектара и няколко години не бях виждал бюрократ. Една добре смазана машина, истинско удоволствие да се работи. В Полша имам 40 хектара, но проблемите и предизвикателствата нямат край. Да не говорим за климата. Ако някой е в състояние да направи добро вино тук, след това би се справил с тази задача навсякъде по света."

Какво да пием според Войчех Бонковски

44 Winnice Dziedzic / hiBnoza 2011
Winnica Srebrna Góra/ Seyval Blanc 2011
Dom Bliskowice / S.&12
Winnica Jaworek / Pinore 2011Winnica Zadora / Rondino 2011

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    22, 56, 21 Април 2014, 22:56

    Наздраве! Дано да им се поучи на поляците ;)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    k.petrov
    18, 04, 09 Април 2014, 18:04

    Браво на поляците,вървят в правилната посока

    !

Реклама »