Вина

Какво интересно на Italian Wine and Food Tasting 2014

Бакхус 24 юни 2014, 18:55
Пенливите вина се радваха на внимания в началото на летния сезон На щанда на Metro Cash & Carry Bulgaria можеха да се опитат редица италиански вкусотии Сомелиерът Махаил Марковски, председател на асоциацията на професионалните сомелиери в България, престави 16 различни вина в категориите пенливи, бели, розе и червени.

Италия е най-големият износител на вино в света и логично – най-големият вносител на вина в България. Макар и добре познати на родната публика, италианските вина обаче винаги могат да ни изненадат, тъй като в страната има хиляди производители, десетки региони и апелации и множество стилове вина както от класически международни, така и от местни сортове. Така в провелото се седмото издание на Italian Wine & Food Tasting в рамките на Италианския фестивал в България, организиран от ICE - Италианската търговска агенция, винените ценители имаше с какво да бъдат изненадани.

В зала "Силует" на хотел Кемпински-Зографски в София участие като изложители взеха 7 италиански производители на вина - Ardenghi, Centorame, Colle Luce, Colonnella, Maranello, Sardus Patter и Zaccagnini - от италианските винени региони Венето, Марке, Абруцо, Емилия-Романя и Сардиния. Заедно с тях фирма CB Italia представи типични италиански колбаси с марка Salumi Pellegrini. От българска страна италиански вина и продукти показаха от Avendi, IMA Balcani и Todorov Foods, както и Metro Cash & Carry Bulgaria, на чийто демонстрационен щанд можеха да се опитат редица вкусотии като пица, паста, зехтин, пармиджано и др.

Изба Ardenghi се отличи с две отлични пенливи вина – Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore – Extra Dry и Brut. Продуктите на малката изба, която обаче е заложила на високото качество, са подходящи за ресторанти и бистра от по-високия клас. Изба Centorame от Абруцо, освен прекрасни вина от местни сортове, показа и качествени зехтини от региона, които тя произвежда. Друга изба от Абруцо - Zaccagnin, един от сравнително големите италиански производители, впечатли с истински висока класа с вината си Монтепулчано Д'абрузо от няколко реколти, с бялото Il Bianco Di Ciccio – купаж между шардоне и требиано, чистосортово требиано и пенливо розе. Третата изба от Абруцо бе Colle Luce, също представена с прекрасни вина от требиано и монтепулчано.

Изба Sardus Petter от Сардиния показа пълни, сочни и впечатляващи червени вина, сред които се отличи резервата IS ARENAS от червения сорт Кариняно де Сулчис, вино с контролирано наименование за произход от малък регион в югозападната част на Острова. Пенливите вина разбираемо бяха широко застъпени в началото на лятото с многобройни предложения от Maranello Wines и българския вносител на Villa Sandi - "Авенди".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK