С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Седмица на авторската кухня на сп. Бакхус - 19 - 25 октомври 2015 г.

сп.Бакхус
09 Октомври 2015, 14:14, 8470 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Авторската кухня е безспорно най-трудният кулинарен жанр. Разчитайки единствено на себе си, готвачите имат нелеката задача да огънат правилата, за да създадат ястия, които са едновременно неповторими, но също така вкусни и добре балансирани. А това означава да излязат от комфорта на строгите канони и да се доверят на интуицията си, формирана с опит и знания.
Шеф-готвачи в общо седем ресторанта се престрашиха да демонстрират индивидуалния си потенциал в предстоящото издание на Седмица на авторската кухня на Бакхус, като пет от тях са ресторанти към висококатегорийни хотели – три в София ("Ресторант 106" в "Сентръл парк", "Ла Тераса" в "Арена ди Сердика" и "Зест" в "Суит Хотел") и два в Банско (Come Prima в "Кемпински Гранд Арена" и "Амброзия" в "Премиер Лъкшъри Маунтийн Ризорт"). В това няма изненада, добрите хотели винаги са били двигател в развитието на високата кухня и файн дайнинга.
Не е изненада и участието на ресторант Talents към Кулинарната академия HRC – къде другаде можем да срещнем бъдещите кулинарни звезди с ярка индивидуалност, ако не тук. Отборa на смелите допълва и френският ресторант L’Instant, където авторските ястия не се нуждаят от специален повод, за да бъдат създадени.

 

ОБАДЕТЕ СЕ ДИРЕКТНО НА РЕСТОРАНТА И НАПРАВЕТЕ СВОЯТА РЕЗЕРВАЦИЯ!
Цена на АВТОРСКИТЕ менюта - от 40 лв. до 71 лв.

Партньорите на събитието са:
Дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, които отдавна изследват съчетаемостта на своите води с вината, които дегустираме, предоставени от Авенди ООД.
ВИНАТА са предоставени от Авенди ООД:

Cono sur reserva especial Sauvignon blanc 2014;

Cono sur reserva especial Pinot Noir 2013

АПЕРИТИВЪТ е предоставен от Трансимпорт ООД:Водка Beluga; Дижестивът е предоставен от Авенди ООД: КонякHennessy Fine de Cognac

Автентично гурме преживяване за ценители

title Посрещнете лятото със 7-степенен празник за небцето

Изисканият ресторант Come Prima в "Кемпински Хотел Гранд Арена Банско" отново изненадва със запомнящо се гурме преживяване за любителите на храна, готови да се впуснат в приключение и да зарадват небцето си с виртуозен танц от вкусове. Посетителите на наградения за най-добър хотелски ресторант в България за 2020 г. ще имат възможността да се насладят на страхотно 7-степенно меню, приготвено от главния готвач Никола Тодоров. Той е работил в много хотели от веригата "Кемпински" по света и се е учил от изключителния шеф готвач Реми Жиро в един от най-знаковите ресторанти с 2-звезди Michelin, Les Hauts de Loire.
Дегустационното преживяване е вдъхновено от предстоящите летни дни и съчетава в себе си висококачествени местни и сезонни продукти.
Какъв по-елегантен поздрав за "добре дошли" в полите на Пирин от това да започнете специалната си вечеря с тартар от телешко, черен хайвер от български аквакултури и черен трюфел от Стара Планина.



Следва карпачо от скариди, което е препратка към по-южни географски широчини заради съчетанието с маракуя и добре подбраната пикантност на червената люта чушка.



Стъпка №3 е ризото: там се преплитат солеността на добре узряло сирене пекорино и сладостта на лангустини и тиквички, допълнени от зелен шамфъстък.
Четвъртото ниво от дегустационното меню е филе от морски език с изключително деликатен вкус, а поднесен с босилек, домати и краб, се получава страхотно балансирано средиземноморско ястие.



В ролята на основно са пъдпъдък и гъши дроб,

които се съчетават елегантно със сладък картоф, портокал и пяна от бадеми.
Вечерта придобива свеж завършек с десерт с пресни ягоди, мариновани с мента, сладолед от биволско кисело мляко и мед.
Всяко ястие е внимателно съчетано с подходящо вино или шампанско за придаване на един завършен вкус.
Много важно е да се отбележи, че цялото меню е подчинено на концепцията за нулев отпадък и всички части на продуктите са използвани под различна форма в приготвянето на храната.
Тази дегустационна вечеря е покана да отпразнувате най-красивото в живота oт терасата на ресторант Come Prima с изглед към върховете на Пирин. Екипът на 5-звездния хотел ще предлага нови дегустационни менюта на всеки два месеца, за да бъдат продуктите винаги сезонни и пресни.

За да се насладите на тази гурме вечеря, трябва да направите резервация поне 24 часа предварително на +359 749 88888 или на [email protected].

Ресторант Zest

title

Суит Хотел София
Адрес: гр. София, 1700, ул. Йордан Йосифов 1А
Резервации: +3592 445 80 30
Работно време: понеделник- неделя: 6.30ч. - 22.30ч.

Вкусна здравословна и средиземноморска кухня и прекрасна гледка към Витоша са сред предимствата на панорамния ресторант "Зест", разположен на последния етаж на хотела.

Авторското меню ще опитате сред модерен дизайн и свежи цветове, които доминират в интериора. Предложенията и тук са в унисон със сезона и залагат на типично есенни продукти като цвекло, ядки, гъби и билки.
Четиристепенното меню на ресторанта започва със салата с нежен бейби спанак, гръцко сирене фета, червено цвекло и печени орехи. Хрупкавите картофени брускети с прошуто са подправени с ароматни подправки – мащерка и босилек. Основното ястие е пилешко роле с пъстра лънка от топено сирене, домат и маслини, поднесено с гъбен сос и запечено картофено пюре. Завършваме с плодово суфле с портокал и ягодов сос.

Image and video hosting by TinyPic


Обедно и вечерно



Меню, цена 39 лв.



Цената включва консумация по 125 мл от вид вино CONO SUR RESERVA ESPECIAL SAUVIGNON BLANC 2014 и CONO SUR RESERVA ESPECIAL PINOT NOIR 2013, 50 мл аперитив (водка Beluga) / 30 мл дижестив (коняк Hennessy Fine de Cognac), дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.



Салата: Салата с бейби спанак, сирене Фета, червено цвекло и печени орехи



Топло предястие: Хрупкави картофени брускети с Прошуто, мащерка и босилек



Основно: Пилешко роле с пъстра плънка от топено сирене, домат и маслини, поднесено с гъбен сос и запеченo картофено пюре



Десерт: Плодово суфле с портокал и ягодов сос



Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант Come Prima

title

Кемпински Хотел Гранд Арена Банско
Адрес: 2770 Банско, ул. Пирин 96
за резервации: +359 884 904 221
www.kempinski.com/bansko
работно време: пон-нед, 12:30 – 23:00ч.

Новината в ресторанта на хотела в Банско Come Prima е шеф Кирил Кокошаров.

С десетгодишен опит в родни и чуждестранни кухни, младият майстор обича да експериментира, а за авторското си меню се е спрял на подбрана селекция от различни региони на Средиземноморието: Кипър, Гърция, Италия и Мароко.

За предястие шеф Кокошаров е избрал карпачо от октопод със средиземноморски сумак, поднесено с полска салата, овкусена с малинов винегрет от Херес. Предястието включва равиоли с тиква и орехи, сервирани със сос от естрагон и масло, поръсени с черна вулканична сол от Кипър. Преди основното ястие се освежаваме със сорбе с ананас и розов пипер и продължаваме с еленско месо, поднесено с ризото с Кианти, зелени аспержи, арамелизиран шалот и сос демиглас. Финал на това пътуване за сетивата слага чийзкейкът с гръцко кисело мляко и Мастиха, сервиран с поширани с узо смокини.

 Image and video hosting by TinyPic

Вечерно

Меню, цена 71 лв.

 
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино CONO SUR RESERVA ESPECIAL SAUVIGNON BLANC 2014 и CONO SUR RESERVA ESPECIAL PINOT NOIR 2013, 50 мл аперитив (водка Beluga) / 30 мл дижестив (коняк Hennessy Fine de Cognac), дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

 

Предястие: Карпачо от октопод със средиземноморски сумак, поднесено с полска салата, овкусена с малинов винегрет от Херез

Carpaccio of Octopus with Mediterranean Sumac, Lamb’s Lettuce and Raspberry Jerez Vinaigrette



Паста: Равиоли с тиква и орехи, сервирани със сос от естрагон и масло и поръсени с черна вулканична сол от Кипър

Butternut Squash and Walnut Ravioli served with Tarragon Butter Sauce and Cyprus Black Lava Salt



Сорбе: Сорбе с ананас и розов пипер

Pineapple and Pink Peppercorn Sorbet

Основно: Приготвено на тих огън филе от елен, поднесено с ризото с Кианти, зелени аспержи, карамелизиран шалот и сос Демиглас

Slow cooked Venison Fillet with Chianti Risotto, Green Asparagus, Caramelized Shallots and Demi-glace sauce



Десерт: Чийзкейк с гръцко кисело мляко и Мастиха, сервиран с поширани с узо смокини

Greek Yogurt and Mastiha Cheesecake served with Ouzo-poached Figs



 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

 

Ла Тераса Ди Сердика

title

Хотел Арена ди Сердика
Адрес: гр. София, ул. Будапеща, 2-4
За резервации: 0889661001
www.arenadiserdica.com
Работно време: от понеделник до събота, 16.30ч – 00.00ч

За да достигнете до великолепната гледка към планината и центъра на София в ресторант "Ла Тераса ди Сердика", трябва да преминете покрай останките на античния амфитеатър от III век, вграден в хотела.

Можете да оставите въображението свободно да препуска върху особеностите на живота на древните римляни, докато се наслаждавате на изобилното меню. То залага на интересни съчетания между есенни, морски и екзотични продукти.

Започваме с черна киноа, фенел, зеленчуци, свежи салати и пикантния акцент от понзу дресинга. Продължаваме с кремсупа от тиква, поширана лангустина, скариди, пилешко с екзотични нотки от зелено къри и кокосова сметана. Поемаме дълбоко въздух и атакуваме основното ястие – глазирани свински ребра, пюре от боб и джоджен, гъби кладница и темпура лучени кръгчета. Прочистваме небцето с гранита от зелен чай и финишираме с лимоново руло с джинджифил и сладък ориз с манго.

Image and video hosting by TinyPic

Вечерно

 
Меню, цена 40 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино CONO SUR RESERVA ESPECIAL SAUVIGNON BLANC 2014 и CONO SUR RESERVA ESPECIAL PINOT NOIR 2013, 50 мл аперитив (водка Beluga) / 30 мл дижестив (коняк Hennessy Fine de Cognac), дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

 

Салата: Черна киноа, фенел, зеленчуци, свежи салати, понзу дресинг




Супа: Крем супа от тиква, поширана лангустина, скариди, пилешко, зелено къри, кокосова сметана




Основно: Глазирани свински ребра, пюре от боб и джоджен, гъби кладница, лучени кръгчета темпура.

Гранита от зелен чай




Десерт: Лимоново руло с джинджифил и сладък ориз с манго





Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

L'instant

title

гр. София, Асен Златаров 24
Телефон за резервации: +359 2 8 430364;

http://linstant.bg/

  

Внимателният подбор на продуктите, изпипването на детайлите и авторският поглед са сред нещата, които донесоха на ресторант L’Instant големия приз "Ресторант на годината" в последното издание на едноименния конкурс на списание "Бакхус".

В авторското си меню за седмицата на ресторантите чаровният екип от шеф Антони Верест и салонен управител Карин Станишева остават верни на тези принципи и на мотото си: "Френският гурме миг в сърцето на София."
 
Четвърто поколение готвач, Верест започва професионалния си път в кухнята на семейния ресторант, трупал е опит и в различни краища на света – Париж, Мелбърн, Монреал и Дубай.
 
Сега той предлага тристепенно меню, което е не по-малко космополитно и стартира с тартар от една интересна и рядка за българските ширини риба – черен марлин, овкусен с гарам масала и гарниран с тиквички и зелена ябълка. Основното ястие е ризото с речен рак и шафран.
 
Завършваме с тарт Бурдалу с шоколадов сос.
 
Image and video hosting by TinyPic

Обяд и Вечеря

Меню, цена 40 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино CONO SUR RESERVA ESPECIAL SAUVIGNON BLANC 2014 и CONO SUR RESERVA ESPECIAL PINOT NOIR 2013, 50 мл аперитив (водка Beluga) / 30 мл дижестив (коняк Hennessy Fine de Cognac), дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

Стартер: Черен Марлин тартар овкусен с гарам масала, тиквички и зелена ябълка.

Blue Marlin tartar flavor with Garam Masala, zucchini and green apple salad



Основно: Ризото с речен рак и шафран.

Saffran Crayfish risotto



Десерт: Тарт Бурдалу с шоколадов сос.

Tarte Bourdaloue with chocolate sauce



 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант Амброзия

title

Адрес: гр.Банско,ул. ‘’Караманица’’ 11,
х-л Премиер Лъкшъри Маунтийн Ризорт
За резервации: +359 885 638 373
http://www.banskohotelpremier.com/bg/amvrosia-restaurant.html
Работно време: 12.30 - 23.00 часа

Нов старт се очертава за изискания "Амброзия" в Банско. 
 
От месец юли ресторантът има нов готвач. Стаматос Цилиас идва от Гърция и носи със себе си сериозни квалификации и опит. Кариерата му до голяма степен е обвързана с гръцките туристически острови – Самос, Миконос и Крит, но също така и с градската култура на Атина, Торонто и Москва. С тази биография шеф Стаматос, изглежда, е на мястото си в "Амброзия". 
 
Тристепенното му меню за "Седмицата на авторската кухня" започва с интересна деконструирана салата – "почва" от билки, букет от цветя, сфери от сирене фета и пудра от зехтин. Основното ястие, носещо името "Земя и вода", залага на интересно съчетание от телешки медальони и миди Сен Жак и цитрусова гарнитура – пюре от портокал и лимонова пяна. Вечерята ще приключи със "Сладкишът на баба" – бисквита от червено цвекло, крема сирене с екстракт от рози и галактобурико сироп.

 Image and video hosting by TinyPic

Обедно и Вечерно

Меню, цена 40 лв.

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино CONO SUR RESERVA ESPECIAL SAUVIGNON BLANC 2014 и CONO SUR RESERVA ESPECIAL PINOT NOIR 2013, 50 мл аперитив (водка Beluga) / 30 мл дижестив (коняк Hennessy Fine de Cognac), дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

 

Салата: Премиер (почва от билки, букет от цветя, сфери от фета сирене и пудра от зехтин)



Основно: Земя & Вода (телешки медальони, миди Сен Жак, пюре от портокал и лимонова пяна)



Десерт: Сладкишът на баба ( бисквита от червено цвекло, крема сирене с екстракт от рози и галактобурико сироп)



 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант Таланти София

title

Адрес: София 1142, ул. Петър Берон 9 (в района на НДК)
За резервации: 02/421 9068
http://restauranttalents.bg/;
https://www.facebook.com/restauranttalents
Работно време: от Понеделник до Събота: 11:00 – 22:00 часа

Младите таланти от Кулинарната академия HRC често впечатляват със завидно въображение и перфектно изпълнение.

Този път в главната роля е шеф Милен Златев – един от най-талантливите възпитаници на академията, трупал опит в 5-звезден хотел в Доха, Катар, и в награждаван ресторант със съвременна френска кухня в Лондон. Именно тя, френската кухня, е сред любимите му и
нейното влияние се усеща и в авторското меню на ресторанта.
 
Ще започнем със свежо гаспачо от краставица и мента с чери домати конфи и мус от козе сирене с пудра от маслини. Продължаваме с панакота от броколи с орехов чипс и емулсия от хамон. За основното ястие шеф Златев е заложил на патешко магре с карамелизирана тиква, аспержи и пудра от пуканки. И дано все още имате място в сърцето си за десерта, защото той е също толкова неустоим – шоколадов делис с желе от лайм, шоколадова пръст и медени трохи.

 Image and video hosting by TinyPic

Вечеря

(от 16:00 до 22:00 ч)

 

Меню, цена 42 лв.

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино CONO SUR RESERVA ESPECIAL SAUVIGNON BLANC 2014 и CONO SUR RESERVA ESPECIAL PINOT NOIR 2013, 50 мл аперитив (водка Beluga) / 30 мл дижестив (коняк Hennessy Fine de Cognac), дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

 

Супа: Гаспачо от краставица и мента с чери домати конфи и мус от козе сирене с пудра от маслини



Предястие: Панакота от броколи с орехов чипс и емулсия от хамон

Основно: Патешко магре с карамелизирана тиква, аспержи и пудра от пуканки



Десерт: Шоколадов делис с желе от лайм, шоколадова пръст и медени трохи



Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант 106

title

Сентрал Парк Хотел София
Адрес: гр. Софиия, бул. Витоша 106
Резервации: (+359 2) 805 8940
Работно време: понеделник- неделя: 07.00ч - 23.00 ч

Не, не сме в Голямата ябълка, а в "Ресторант 106" в столичния хотел "Сентръл парк" на централния булевард "Витоша".

За Седмицата на авторската кухня на "Бакхус" екипът на ресторанта е подготвил модерно четиристепенно дегустационно меню, което съответства на ритъма на града – освежаващо, енергизиращо, здравословно и най-важното – сезонно, с продукти, типични за красивата златна есен, както и за местните кулинарни ширини.
 
Вечерята ще стартира със селекция от свежи салати с прошуто, сушени домати и интересен акцент от карамелизирани орехи. В предястието и основното есенните тонове изцяло превземат настроението – терин от овче сирене със зеленчуци, следван от пълнен пъдпъдък с гъби и кестени върху пухкаво картофено пюре и сос от трюфели. Финал на есенната гама ще сложи и десертът – ароматен мус от тиква, маскарпоне и свежа мента, която да прочисти сетивата.

Image and video hosting by TinyPic

Обедно и вечерно

Меню, цена 40 лв.

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино CONO SUR RESERVA ESPECIAL SAUVIGNON BLANC 2014 и CONO SUR RESERVA ESPECIAL PINOT NOIR 2013, 50 мл аперитив (водка Beluga) / 30 мл дижестив (коняк Hennessy Fine de Cognac), дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

 

Салата: Селекция от свежи салати с прошуто, сушени домати и карамелизирани орехи



Предястие: Терин от овче сирене със зеленчуци



Основно: Пълнен пъдпъдък с гъби и кестени върху пухкаво картофено пюре и сос от трюфели.



Десерт: Ароматен мус от тиква, маскарпоне и свежа мента

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac