Тема на броя

Кой кой е в българския кетеринг

Бакхус 26 май 2008, 14:49


Arina Catering Утвърдена и динамична, "Арина" е фирмата, която успешно посреща предизвикателството да провежда президентски приеми за 2000 човека. Сред големите им клиенти са Банка ДСК, Саламандер, Хюндай. Предлагат интересни решения и изпипват докрай всеки детайл, а храната и цялостното обслужване са на високо ниво.

CD Catering Клиентите им ги окачествяват като прецизни в изпълнението, с интересни идеи и храна от класа. Това е кетеринг фирмата на собствениците на известния ресторант "Чепишев" в кв. "Бояна", Грета и Иван Чепишеви. Качеството на предлаганата храна може да бъде предварително изпробвано от клиентите в наскоро открития кулинарен магазин на бул. "България". Най-голямото събитие, което са организирали и обслужили, е за 2 500 души. Г-жа Чепишева казва: "Подходът ни е индивидуален към всеки клиент и събитие, в този смисъл за нас всеки следващ ангажимент е предизвикателство. Подготвянето на храна на най-високо ниво е голяма отговорност - ние можем да предложим такова меню за 300 души."

Deli Catering Даниел Илиев и Ивайло Маринов, които стоят зад "Дели", притежават и заведенията "Уасаби гардън" и "Уасаби хауз". Най-интересна за тях е била организацията на една сватба в крепостта "Баба Вида", която са преобразили в дворец. А като най-сложно събитие окачествяват 4-дневното "Гран При Албена" - на открито, далеч от София, с много шатри. Според собствениците храна и сервиз на най-високо ниво могат да се осигурят за най-много 200-250 човека, и то ако не е на открито. "Дели" реинвестират печалбите си в ново оборудване и вече могат да посрещнат изключително високи изисквания. Всяко събитие се обмисля само за себе си, менюто се съобразява с повода, обръща се внимание на всеки детайл. Техни клиенти ги определят като фирма, предлагаща умерено съотношение цена-качество.

Euro Catering Управлява се от собствениците Зоя и Чавдар Гайдарови. Клиентите им ги отличават с коректност, точност, стабилно качество и със сполучливите идеи, които дават. Най-големите им събития са за 3000 човека - годишните награди на сп. "Блясък" и откриване на новия шоу-рум на "Пежо" миналата година, за 2000 човека. "Еуро кетеринг" посрещна успешно и предизвикателството да обслужи цялостно групата KISS и целия екип на концерта на 16 май в София.

Famous Food Catering Това е търговската марка, с която компанията "Айриш Пъбс Лимитид ЕООД" развива кетеринг дейност. Името й се свързва с Красимир Гергов, а сред големите им клиенти са Вивател, Пощенска банка, Световната банка, IBM и др. Разполагат с голям брой собствени луксозни шатри, модерно оборудвана кухня и сладкарски цех. По мнение на техни колеги храната им е на високо ниво и се стараят да предлагат наистина качествени услуги и, както сами споменават, цялостно преживяване, по начина, по който клиентът го планира.

I&G Catering Собственост на Ирина Владимирова и Георги Киров, фирмата се наложи с прецизното изпълнение и гъвкавите си решения. Залагат на по-скъпа посуда и качествено оборудване, включително и професионални винени чаши. Според г-н Киров най-високо качество на храната и сервиза при седяща вечеря не може да се постигне, ако гостите са повече от 250. Иначе най-масовото събитие, на което са организирали кетеринг, е за 2500 човека.

Laura Catering Собственик е Емил Иванов, син на основателя на фирмата Лъчезар Бановски. "Лаура" са доайен на истинския парти кетеринг у нас. След известен спад в дейността им, сега отново се развиват много добре. Имат стратегическа позиция в средния и по-ниския сегмент, където гарантират стабилно и високо качество. В последно време са направили сериозни инвестиции в модерно оборудване, нови камиони и залагат на по-високо качество.

Liberty Food Service Човекът, който стои зад "Либерти" е белгийският шеф-готвач Винсент Ромбаут. "Либерти фуд" заемат силни позиции в индустриалния кетеринг от близо 10 години, но отскоро правят и много успешен парти кетеринг. Предлагат добри идеи, прецизно изпълнение и солидно качество на храната. Фирмата е голяма, с много служители (400 души), което улеснява организацията и сервиза на всяко голямо събитие. Предлагат и съвсем адекватни цени.

Matti-D "Мати-Д" съществува още от 1991 г. и собствениците Диляна и Филип Дюро с право се гордеят с факта, че толкова години успяват да работят без какъвто и да било компромис с качеството на храната и на цялостната услуга. При тях няма клишета и партито винаги е организирано с финес. Доста ястия се приготвят по стари традиционни рецепти, но храната е поднесена модерно. Атмосферата, която създават при всяко парти, е пречупена през очите и душата на домакина. Според Диляна при събитие с повече от 120 човека сервизът и нивото на храната се променят качествено, а до 350 човека може да се предложи качествена услуга. Оттам нагоре е различно, защото се губи личният момент при поднасянето, а е важно всеки участник да се чувства уникален. "Мати-Д" имат и големия шанс да менажират зала "Мати" в НДК и "Трокадеро" на алея "Вапцаров".

Party Service Те са компанията, направила може би най-голяма седяща вечеря засега у нас (1400 души) при откриването на "Роял бийч" в Слънчев бряг миналото лято. Собствениците, Веселин и Славина Чолакови, които са брат и сестра, стоят и зад ресторант "ForEgo" в хотел "Експо". Въпреки че са една от кетеринг компаниите с най-голям мащаб у нас, те постоянно се развиват, инвестират в оборудване и в качество. Свързани са с елегантната резиденция "Лозенец", където се намира и кухнята им. Немалка част от заслугата за класната храна е на главния готвач и кулинарен консултант Пеньо Иванов. "Парти сървис" умеят да предлагат изключително интересни цялостни идеи и решения за събития. Притежават и фирмата за индустриален кетеринг Party Food.

Red Devil Собствениците са трима: Емил Маринчев, Милен Цанов и Александър Ковачев. Те самите не обичат превъзходната степен "най-", понеже искат да продължат развитието си нагоре. Но така или иначе "Червеният дявол" е много познато и уважавано име в българския кетеринг. Дейността на компанията е мащабна, на тях може да се разчита изцяло за необикновени и големи събития. Вършат работата си с размах, прецизно и бързо. Притежават сериозно оборудване и собствени луксозни шатри. Най-голямото им концептуално парти е за 4000. Умеят да предлагат авангардна и изключително качествена храна за голям брой хора - заслуга за това има шеф-готвачът им Борислав Паунов, който е и сред най-уважаваните имена в модерната ни кулинария. "Ред Девъл" са и единствените, номинирани за най-добра чуждестранна кетеринг компания на световния форум Event Solutions and Catersource в Лас Вегас, където се класираха във финалната петица.

Rene Gourmet mobile "Рене кетеринг" се наложи като една от най-креативните на пазара ни. По мнение на техни клиенти те се отличават с нестандартни идеи, прецизно изпълнение и адекватни цени. А колегите им ги смятат за динамични и добре работещи. Тъй като собствениците Симеон Цеков и Владимир Станимиров притежават и пет ресторанта, сред които "Медитеранео", "Вкусен свят" и "Хамачи", всеки с различен стил и кухня, освен кухнята майка за кетеринг, те имат още пет други специализирани кухни, в които могат да разпределят по-гъвкаво приготвянето на храната. А относително по-малките количества водят до по-високо качество. Пък и благодарение на ресторантите разполагат с обучен постоянен персонал и не се налага да наемат външни хора за събития до 800 души. Предлагат интересни концепции като тази при откриването на Марината на братя Диневи в Свети Влас (2000 човека) с 13 бутафорни яхти, всяка под различен флаг и с готварско шоу, представящо 13 различни кухни.

ISP Catering е млада варненска фирма, която има зад гърба си близо година. Основната фигура е младият и талантлив шеф-готвач Йонко Дяков, познат от бистро "Ileff" във Варна. Стремят се не да поемат всяко събитие, а да правят стойностни неща. Ястията се приготвят в модерно изградена кухня, отговаряща на всички изисквания по НАССР. Продуктите са от най-високо качество и се приготвят по здравословен начин, съобразен с последните тенденции в световната кулинарна индустрия. Качеството на храната е онова, на което най-много държат и смятат, че за да се осигури качество на най-високо ниво, бройката не бива да превишава 200 души. Към всяко събитие подхождат индивидуално и нямат предварително готови неща.

Не бихме искали да пропуснем имената и на онези хотели или ресторанти, които осигуряват кетеринг услуги на високо ниво и извън собствените си сгради или салони и с утвърденото си име гарантират за качеството на храната и обслужването. Такива са "Хилтън", "Шератън", "Енотека Уно", "Мото", "Табиет"... А една нова тенденция в кетеринга е авторската кухня. Някои наши шеф-готвачи, които са се доказали като майстори на модерната и вкусна храна с нестандартен почерк, като Джун Йошида от "Брасери" или Виктор Ангелов и Ивайло Петков от "Шефс", предлагат гурме храна на събития за 30-50 човека.
От друга страна има и кетеринг фирми, които предлагат само сладка кухня. Тук безспорен лидер е "Гаврош и кейтъринг".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK