С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

Rosa - rosa - rosam: рози и розе в Казанлък

текст: Александър Бойчев, снимки: Георги Панайотов
20 Юни 2012, 00:21
Share Tweet Pin it Share

 Казанлък - вероятно ще се сетите за розови поля, за красиви момичета или евентуално, ако сте внимавали повече при протобългарските заклинания на едни отминали години, ще си спомните за траки, гробници и магията на един изгубен народ, неясно как претопен преди хиляди години от народа на славяните. Но в Казанлък също има вино, поне веднъж годишно. В началото на юни се провежда фестивалът на виното розе, като за повода в кокетния предбалкански град се събират ценители, производители и специалисти, за да изберат най-интересното от най-новото производство на българската винена индустрия. В тазгодишния фестивал участват 19 изби, като до редакционното приключване на броя победителите все още не бяха известни. През миналата година голямата награда е за Les Nuits Blanches 2010 на "Катаржина Естейт" с подгласници Rose de Noir 2010 и Spiral Rose 2010 на "Едоардо Миролио".

За да разберем повече за този нов и любопитен форум, решихме да предприемем пътешествието от София до Казанлък и да се срещнем лично с организаторите на фестивала – Ана и Мирослав Дундакови. Спътник в пътешествието ни ще бъде един приятно червен Ford Focus, оборудван с една от най-големите иновации в автомобилостроенето през тази година – трицилиндров турбобензинов мотор с мощност 125 конски сили. Първоначално изпитваме притеснения, че еднолитровият работен обем на двигателя ще ни възпрепятства при междуградското шофиране с известна немощ и мудна динамика при изпреварване. Но с всеки километър по-близо до Казанлък губим тревогите си и се наслаждаваме по-силно и по-силно на силата и качествата на това чудо на инженерната наука. 

Рози и розе

Казанлък е разположен на около 30 км от Стара Загора и е лесно достъпен с автомобил. Наличието на няколко военни завода предопределя причините за известната мистичност около това населено място. Градът е известен като център на Розовата долина, което е и причината в него да се провежда традиционният фестивал на розата, да се организира традиционен розобер и да се избира най-красивото момиче с титла "Кралица Роза".  Разположението на града е централно и това го прави едновременно удобен и подценен. Удобен, тъй като до него се стига лесно, а подценен – защото разположените в близост по-големи населени места карат туристите да остават за повече от ден. Затова и фестивалът на розето има за цел да подкрепи популярността на Казанлък като дестинация, заслужаваща повече внимание.

Шофираме внимателно по централните улици, за да се срещнем с Ана и Мирослав, и внимаваме да не стряскаме пешеходците – освен че е много тих, Focus има и старт-стоп система, която гаси двигателя при спиране. Най-доброто, което се е случило на градския център на Казанлък, е било някъде през 80-те години на ХХ век, както преценяваме на око. Изумително е как новото строителство не успява да се интегрира в някакъв общ архитектурен език и води след себе си очарователна еклектика на форми и цветове. Въпрос на вкус е това да ви харесва или не.

Фестивалът

След няколко телефонни обаждания и лутане в крайна сметка успяваме да се срещнем с Ана и Мирослав, нашите любезни домакини. Анна иска да ни разкаже всичко, но все пак се опитваме да обобщим разговора към посоката на събитието. Фестивалът на розето е чудесен повод за още една среща на винарите, смята тя, достатъчно време след "Винария" в Пловдив и точно навреме за представяне на готовата търговска продукция на производителите. Удобното разположение на Казанлък от своя страна улеснява винарите да се съберат за пореден път и да премерят сили и в този конкурс.

През юни Казанлък е рози и това е причина за всякакви публични прояви и събития. И за много туристи – групи от цял свят пристигат за розобера. "Най-вече японци", смее се сърдечно Ана и продължава да изтъква доводи защо е важно да има повече прояви като техния винен фестивал в града – все пак туристите трябва да изживеят емоция, която да ги накара да се връщат отново и отново тук. Особено щастливи са, че в съботата след техния фестивал в града ще има концерт на световноизвестния китарист Стенли Джордан.

Фестивалът на розето се провежда в Историческия музей "Искра". В залите на музея виното може да бъде възприето наистина като продукт на изкуството, смята Ана. Освен дегустация посетителите на фестивала могат да видят и картини с рози и цветя, ухаещи рисунки, рисунки с вино, рисуване върху коприна и стъкло и нетрадиционни художествени техники за използване на розово масло в изкуството. Наградените вина получават специални награди – възстановки на древните съдове киликс, фиала и кана за вино, открити в тракийските могили край Казанлък. Наградените вина ще бъдат дегустирани от комисия, съставена с помощта на Българската асоциация на професионалните сомелиери, председателствана от Михаил Марковски.

За туристи

Разходката ни в Казанлък продължава към етнографския музей, като по тесните, леко разбити и нелогични улички Focus демонстрира маневреност и комфорт. След това отиваме и към най-голямата забележителност на града – Казанлъшката гробница. Значимият паметник от ранноелинистичната епоха е разположен в красив парк, макар и леко буренясал. Тази гробница е най-голямата и най-добре запазената от всички разкрити тракийски гробници в България. Самата гробница е затворена за посещения, като туристите могат да разгледат нейно копие, разположено на броени метри встрани, което има и постоянна експозиция на артефактите, разкрити при отварянето на могилата. В непосредствена близост до гробницата и парка се намира ресторантски комплекс "Зорница" - място, което е скъпо за сърцето на много граждани от Казанлък, тъй като тук се провеждат повечето от абитуриентските балове в града. Пред нас се разкрива панорамна гледка към Казанлък – кокетен, малък и очарователен, стараещ се с всички сили да бъде едно по-добро място.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »