На по чаша

Корабни платна в чаша вино

Весела Николаева 21 октомври 2012, 16:56
       

В двора на винарска изба "Катаржина" има няколко големи бъчви. Те не са пълни с вино, но пък са покрити с рисунки и върху една от тях има кораб с платна, разказващ за пътувания. Според създателите на вина понякога е възможно да пътуваме и без да напускаме дома си. Или любимото заведение в любимия град. 

Пътепис в бутилка

Виното Les Voyages на избата е посветено на пътуванията, а след белия Совиньон блан "Катаржина" ще пусне скоро и червеното Le Voyage – Cabernet Franc&Syrah, комбинация от два сорта. В търговската мрежа то ще може да се намери от есента, когато започва и сезонът, в който повече хора в повече случаи предпочитат червени вина. Вие, разбира се, не спазвайте такова правило - за виното, което се обича, сезони няма. 

Другото ново вино на "Катаржина" ще е от серията Encore – Malbec, което ще е само от сорта малбек. От този сорт "Катаржина" вече произвежда едно вино – Le Carre D’or Malbec, и намеренията на избата са да увеличи тези насаждения. 

За сорта каберне фран, от който са новите лозя, технолозите на избата казват, че според тях този сорт има голямо бъдеще. Засега от "Катаржина" не смятат да засаждат нови сортове, ще развиват досега избраните. 

Каберне фран е по-нежна версия на каберне совиньон, но и по-неизвестната. Сортът дава по-лек, мек и плодов вкус и често се използва в купажните вина, а не самостоятелно. Носи аромати и вкус на малини до боровинки, касис и виолетки, както и подправки и заради плодовите аромати не е препоръчително да се държи дълго време за отлежаване в дъбови бъчви. 

Сира (шираз) вече е добре познат сорт, който се отглежда в южни райони и подобно на каберне фран носи вкус на тъмночервени плодове, но има и по-плътни нотки на опушено и пипер, смола и черен шоколад. 

Също като горните два, и Малбек е сорт, който вирее най-добре в много топли райони, с дълго лято и мека зима. Вината от малбек са с много тъмен цвят, аромати на сушени плодове, кафе и ванилия при по-продължително отлежаване. "Катаржина" има вино, произведено само от този сорт – това е Le Carre D`or Malbec. 

Слънчеви дни

Според технолозите много сухото лято не е развалило реколтата им, единственото неудобство е, че се е наложило гроздоберът да започне по-рано. Все пак лозята са добре гледани и могат да се напояват изкуствено при нужда, което за производителя на вино се е оказало много важно през тази година – от 27 май поне до средата на септември над тях не е капнала и капка дъжд. 

В началото на гроздобера районът е все така сух, горещ и много, много слънчев, както е бил и през август. Полята наоколо вече са съвсем изгорено-жълти, а в началото на септември по небето още не се забелязва нито едно облаче. "Катаржина" се намира в един от най-слънчевите и топли райони на България, само на 7 километра от Свиленград. Преди време тук е било гранична зона и достъп до нея е бил възможен само със специален граничен лист. 

От избата казват, че това е запазило земите от земеделие и неизбежната химическа обработка и сега лозята се радват на чисти почви. Дали обаче новата реколта ще бъде добра за вино, технолозите още не искат да оценяват – засега смятат, че със сигурност няма да е по-лоша от миналогодишната, възможно е дори вината да са още по-хубави. Широко разпространено е разбирането, че колкото е по-суха годината, толкова по-захарно ще е гроздето и виното ще стане добро. Не е гаранция винаги да се случва, но пък от избата се надяват почти непрекъснатото греене над лозята им това лято да е помогнало. 

Ръчният труд и сънят на виното

Първите стъпки на едно вино в "Катаржина" са буквално в ръцете на хората – брането и сортирането на гроздето е на ръка, след което то заминава да ферментира. Малки микроорганизми превръщат гроздовия сок в кипящо младо вино, което живее последователно на хладно, на по-топло, докато отпътува за бъчвите или бутилките. Виното може да отлежава и в двете, но в дъбова бъчва, разбира се, придобива повече аромат – там съхранението е по-скъпо, откъдето идва и по-високата му цена. С коркова тапа обаче няма проблем и едно бутилирано вино да придобие повече аромати и вкусове с годините – точно затова от "Катаржина" няма намерение да сменят корковите тапи с винтови капачки. Първите позволяват на виното да поема по малко въздух – разбира се, легнало, за да не се разваля, докато капачките го запечатват плътно. 

Иначе дъбовите бъчви за отлежалите серии на "Катаржина" се купуват от Франция – досега в друга държава майсторите не са успели да хванат тайните на френските майстори. Макар често да чуват, че за работилниците им заминава и български дъб, начинът на производството им така и не може да бъде повторен другаде. Една бъчва в "Катаржина" приема 4-5 реколти, след което се сменя. 

Ако ви е интересно какво се случва със старите – можете да видите нагледно в двора на избата. Пирамиди от бъчви, изрисувани бъчви...Кода на Ной и преливащи се с пейзажа рисунки, пътувания и напомняне за изкуството на древността... Единственият недостатък е, че ако тръгнете от София или Северна България, ще имате доста време за път – от столицата до избата е около пет часа, повечето са на хубав път. Така че за хубавото изживяване си отделете малко повече време. Ако нямате, винаги може да попътувате с чаша  Le Voyage. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK