На по чаша

Младото божоле е идеалният френски повод

Радмила Христова 20 декември 2012, 22:33
Стефан Ганчев 

Това е една от длъжностите на Стефан Ганчев в камарата. Звучи като мечтаната работа, но ако станете свидетел на поне една малка част от процеса, ще пожелаете своята си работа обратно. Да се организира празненство за 2000 гости, сред които хора от бизнеса, политиката, дипломати и известни личности. За традицията, идеята, гостите и виното разговаряме с човека, който носи отговорността за едно от най-големите светски събития у нас – приема по случай младото божоле.
Той е мениджър бизнес развитие във Френско-българската търговска камара, а зад гърба си има опит на съосновател на Mobile Monday Sofia. Живял е във Франция 10 години, където учи и работи като IT експерт, ръководител на проекти за France Telecom Group. След като се връща в България, работи като директор бизнес развитие за Velti. От ноември 2010 работи като независим телеком консултант. А през 2011 се присъединява към Френско-българската търговска камара.

Инициативата

Този ден е чудесен начин да се популяризира Франция като държава, култура и традиции. И след като сме Френско-българска камара, ние смятаме, че е хубаво да има един френски празник, на който да поканим нашите членове и приятели. Това започва преди около 10 години.

Тъй като това събитие започна да добива все по-голяма популярност, то естествено излезе извън границите на камарата. В момента освен членовете на камарата, които са близо 150 на брой, на партито присъстват и техни партньори, колеги, клиенти. Гостите, които посрещаме всяка година, са между 1500 и 2000 на брой. През последните години събитието доби такава популярност и толкова много хора го очакват с нетърпение, че вече не можем да си представим да нямаме такова събитие в деня на младото божоле, а да имаме на някой друг ден например. Освен това за нас е приятно да се съберем около един хубав повод, какъвто е чашата младо божоле, и да говорим за бизнес, за забавления, в приятна обстановка.

Декорът

След като събитието се разрасна, решихме да внесем повече френски традиции и да направим нещо като малко френско градче в залата на приема. Тези декори, които направихме, са точни копия на истински фасади, които сме срещнали из цяла Франция. Например това бистро там е едно бистро, което видях на живо във Франция. Както се разхождах в Париж, видях това бистро и си казах, че ми е адски познато, докато не се сетих, че съм го виждал тук, на събитието на камарата. Други фасади, които сме ползвали, са тези от магазинчета на Шан-з-Елизе, на големи сгради по бул. "Осман" в Париж. Идеята ни беше да създадем уютна, типично френска обстановка, която да пасва на божолето. Затова нарекохме декора френско село, въпреки че фасадите са по-скоро градски, отколкото селски.

Гостите

Традиционно каним посланиците от всички посолства, всички министри, обикновено наш патрон е френският посланик. Всяка година имаме официален гост. Тази година официалният гост, който открива церемонията, е министър Томислав Дончев. Традиционно имаме и списък с известни личности, известни франкофони, приятели на Френската камара.

Виното

Тази година беше трудна за производителите на божоле. Реколтата бе почти наполовина съсипана. Имаше по-малко слънчеви дни и дъждове, така че прогнозата за виното не е много добра. Ние не сме го опитали още, но специалистите предполагат, че ще е по-водно от друг път. За сметка на това количествата на пазара са вече изчерпани – нашият доставчик се оплака, че има търсене, а виното му вече е свършило.
Иначе по принцип божолето е пурпурночервено, с виолетови нюанси. Има плодови аромати, леко, плодово и много пивко. Божолето е вино, което е за тази вечер – третият четвъртък на ноемрви. Съмнявам се, че има много хора, които пият божоле постоянно. Мисля, че то се пробва и изпива всъщност в тази една вечер. Това е традицията – в Париж в тази вечер всички бистра и барове са препълнени и предлагат божоле.

Първата бутилка

По традиция се отваря от г-н Стефан Делайе, председател на Френско-българската камара.

Известни почитатели на виното в България

Сред нашите гости мога да посоча няколко големи винолюбители. Например г-н Бернар Мошени, изпълнителен директор на "Виваком". Също така г-н Филип Лот, президент на Societe Generale за България, който също е сред известните любители на виното. Също така г-н Ерве Комбал, изпълнителен директор на Edenred за България, който е добър винопознавач, с когото можете да прекарате часове в разговори за виното.

Виното на партито

Виното, което поръчваме всяка година, е това на Шато льо Пизе. Това е едно от най-добрите божолета от района, където те се произвеждат. Именно то до голяма степен вдига нивото на нашето парти. Предпочитаме да заложим на скъпо, но качествено божоле, което да представи камарата по най-добрия възможен начин. Защото дори в един малък район, какъвто е Божоле, и само в рамките на един сорт вино може да има големи разлики между отделните производители.

Добра компания за божолето

От години сме изградили едно меню, което ни харесва и ни се струва най-адекватно – това са леки хапки, френски колбаси, сирена, хлебчета, френски пастет – все традиционни неща, част от френската кухня и начин на живот.

Младото божоле във факти:

• Годишно над 66 милиона бутилки божоле напускат Франция и се насочват към различни краища по света.

• Божоле се произвежда от сорт гаме, отглеждан в район Божоле, Франция. Това е единственият сорт грозде, от който може да се направи божоле. Божоле е съвсем малка местност – дълга около 54 км и широка 7 км. На тази територия има около 4000 собственици на лозови насаждения.

• Плодовете по закон се берат на ръка, а не машинно, за да се запазят цели гроздовите зърна. Така то ферментира само три дни – без да се мачка. Това позволява виното да запази плодовия вкус на гроздето. Благодарение на кратката ферментация виното е много леко, плодово, без феноли и танини, което го прави много пивко и по качества го приближава до белите вина, въпреки че цветът му е пурпурно-виолетов. Виното се бутилира само 6-8 седмици след гроздобер.

• Божолето се сервира охладено, тъй като тогава вкусовите му качества изпъкват. Заради лекия му вкус то предразполага за приемане на по-големи глътки за разлика от тежките и сериозни червени вина, които отпиваме на малки глътки. Правилото е - колкото по-леко и плодово, толкова по-охладено. За една бутилка е достатъчно да престои не повече от 30 минути в хладилника, за да достигне необходимата температура за сервиране.

• Законът, който позволява младото божоле да се продава около 15 ноември, датира от 1951 г. Преди това продажбата е била забранена преди средата на декември. Възможността да продадат виното си само няколко седмици след гроздобер се оказва доста примамлива за производителите, тъй като това означавало, че могат да се отърват от по-голямата част от продукта си в кратки срокове и на доста добра цена. И тъй като това е първото вино за годината, интересът към него естествено се оказал голям. Така само за няколко години младото божоле се превръща в събитие от национална величина във Франция. А скоро след това и излиза извън границите на страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK