На по чаша

Февруари, февруари, за вино и любов

Иван Македонски 01 февруари 2017, 12:10
Февруари, февруари за вино и любов! А какво да изберем?! Трифон или Валентин? Нека има от всичко, защото виното е изкуство, а изкуството се прави с любов!

Пенливите вина - са по-специалните вина, не защото ги избираме за специални поводи, а защото се различават от всички останали категории. Друга технология, друга бутилка, тапа...с две думи - специална работа. Белите вина от своя страна остават на заден план по нашите ширини, особено през студените месеци. Това не означава, че на празници като Трифон Зарезан и Св. Валентин не можем да отворим бутилка бяло вино. Можем, и то няколко! Дали по-ефирни и елегантни или пък по-стари и плътни, белите вина с достойнство се нареждат до своите червени събратя. Розетата се превърнаха в сензация през последните години и у нас те стават все по-търсени и предпочитани. Те са прекрасен избор за празничния ден! И да си дойдем на думата - червеното вино ни създава усещане за топлина и уют, изникват спомени за старото приятелство, за любовта.

Изберете вино, споделете го и празнувайте какво си пожелаете (Трифон и Валентин няма да се сърдят, щом има вино). Дегустирайте и се пренасяйте на различни места, защото виното е живот, виното е история, която всеки път е различна, интересна и вълнуваща.

*Иван Македонски е завършил Университета по хранителни технологии - гр. Пловдив. Магистърската му степен е свързана с изучаване на винения туризъм, но интересът му към света на виното датира от детството. В момента е управител на магазин CASAVINO Скобелев, където се е отдал на каузата да е посланик на вино културата и да повишава познанията на хората, и най-вече на младите клиенти, свързани с виното и неговата вселена. Организира професионални дегустации, винени обучения и най-вече помага на всеки, който желае да открива света на виното.
Едоардо Миролио Брут Розе ЕПВ – 23 лв., Еленово, България

Сортов състав: Пино Ноар 100%

Профил: Бледо розов цвят с фини перли в непрекъснат поток. Отличава се с финес, елегантност и цветисти нотки, балансирано, сочно и с приятна свежест. Продължителен финал.

Съчетание с храни: Консумира се като "welcome drink", с морски деликатеси, зрели сирена.
Кава Анна де Кодорню Блан де Блан NV – 24 лв., CAVA D.O., Испания

Сортов състав: Chardonnay 70% Parellada 15% Xarel·lo, Macabeo 15%

Профил: Жизнена свежест и красота, която радва сетивата. Една кава, която говори със своите цитрусови нотки, аромати от тропически плодове и кроасан. Плътен и кремообразен вкус, запомнящ се.

Съчетание с храни: морски специалитети, изключително подходящо за омар и други ракообразни.
Царев Брод Гергана 2015 – 17,00 лв., Средна Дунавска Равнина, България

Сортов състав: Гергана 100%. Гергана е бял хибриден винен сорт грозде, селектиран чрез кръстосване на сортовете Димят и Мускат Отонел в АУ – гр. Пловдив.

Профил: Искрящ и бледо сламест цвят. Интензивен цветист и плодов нос със съблазнителни акценти на свежа кайсия с ванилов сос. Свежо и леко с много добре запазен зрял жълт плод и приятен, хармоничен и деликатен финал. Виното е ферментирало при температура от 16-18°C с дрожди за червено грозде с цел прибиране на ароматите. (Отлежавало върху фините утайки седем месеца.)

Съчетание с храни: Риба (пушена), киш от сирена, салати.
Марян Димят Барел Ферментед 2015 (работен етикет) – 25 лв. , Дунавска Равнина, България

Сортов състав: Димят 100%

Профил: Ферментира и отлежава в продължение на 8 месеца в дъбови бъчви. Има бистър и чист, сламест цвят с фини зелени отенъци. Носът е опушено-ванилов с нотки на стафида, заxаросани цитруси и леки флорални акценти. Заоблено и сочно с мека свежест и дъбово-ванилов финал. Лимитирана серия.

Съчетание с храни: ястия със зеленчуци, сьомга, лаврак с аспержи, пуешко месо.
Драгомир Каризма Шардоне 2014 – 22 лв. , Западна Тракия, България

Сортов състав: Шардоне 100 %

Профил: Прекрасен жълто-зелен цвят, искрящ и с кристална бистрота. Ароматът е интензивен, с преобладаващи нюанси на грейпфрут, манго, ядки и мед. Добре интегриран дъб, придаващ усещане за ванилови акценти. Комплексно и изключително балансирано. Остава спомен за свежа киселинност и елегантен финал. Виното съзрява в дъбови бъчви за шест месеца върху фини утайки, като периодично е извършван батонаж. Лимитирана партида от 2800 бутилки.

Съчетание с храни: Гъши дроб, риба и морски деликатеси, сирена.
Арджиолас Иселис Бианко Изола ди Нураги 2014 – 30 лв. , Сардиния, Италия

Сортов състав: Наско 100 % (Местен сардински сорт)

Профил: Бледожълт цвят, богат и хармоничен ароматен букет с нотки на жълти цветя, тропически плодове и леки мускусни нюанси във фонов режим. Меко и сочно, много дълъг и приятен финал. Стареене върху утайки в продължение на около 60 дни. Една малка част от сока ферментира и отлежава в малки френски дъбови бъчви.

Съчетание с храни: Антипасти на рибна основа, ризото Алла Маринара, ризото с артишок, рибна яхния, гриловано бяло месо, средно зрели сирена.
Левент Розе Гранд Селекция 2015 – 20 лв., Дунавска Равнина, България

Сортов състав: Гренаш, Каберне Фран

Профил: Вино с нежно розов цвят и свеж плодов аромат, нюанси на грейпфрут и тревисти акценти. Характерен и елегантен вкус, с приятна свежест и дълъг послевкус. Лимитирана серия.

Съчетание с храни: Средиземноморски киш, агнешко с бататас, рибни деликатеси, морски дарове.
Шато дьо Сел Розе Кьор дьо Грейн 2015 – 50 лв., Прованс, Франция

Сортов състав: Гренаш, Каберне Совиньон, Сензо, Сира

Профил: Бледо розово вино със златисти нюанси. Откриват се аромати на цитрусови плодове, праскова и подправки. На небцето е елегантно и фино с лимонов нюанс преди сладък завършек на привлекателен дължина. Виното е отражение на сложност от варовиковите хълмове и сухи почви, обляно в ослепителна слънчева светлина. Със сигурност ще се пренесете в Прованс.

Съчетание с храни: Морски дарове са най-добрата компания.
Редарк 2011 – 22 лв., ВИ Дамяница, Долината на Струма, България

Сортов състав: Каберне Совиньон, Рубин, Руен

Профил: Плътен, непрогледен рубинен цвят с гранатови оттенъци. Много интригуващо на нос. Богатство от подправки. Аромат на карамфил, кожа, какао, зряла череша и черница, землисти нотки, сушени листа. Плътно и заоблено с дълбочина. Силно въздействащ послевкус. Лимитирана серия от 9100 бутилки.

Съчетание с храни: Меса на грил, барбекю, зрели сирена.
Шато Копса 8ТН Барел Ферментед 2012 – 27 лв., Розова Долина, България

Сортов състав: Мерло, Каберне Совиньон

Профил: Виното е с плътно тяло, хармонична структура с меки танини. Атрактивни аромати на добре узрели червени и черни плодове, примесени с нотки на кожа, гора и дим, са подкрепени и във вкуса, където финала е с приятна пикантност. Селектирани са само 8 бъчви от сортовете мерло и каберне совиньон. Виното отлежава във френски барици за период от около 12 месеца, и последващо отлежаване в бутилка за период от 8 месеца. Лимитирана селекция – 2400 бутилки.

Съчетание с храни: Телешко със сос, сушени меса и колбаси, зрели сирена.
Нерагора Мавруд 2013 – 48 лв. – Западна Тракия, България

Сортов състав: Мавруд 100%

Профил: Чист, непрогледен пурпурен цвят. Въздействащ и интензивен нос с нотки на смола, босилек, черна череша, касис, черен шоколад и кардамон. Заоблено и хармонично, средно до плътно тяло с осезаемо присъствие на дъб, сочно и плодово с елегантен завършек. Може да отлежава поне 10 години.

Съчетание с храни: Дивеч, телешко месо, сирена.
Тенута Сан Антонио Ская Парадизо Рипасо 2013 – 30 лв. , Верона, Италия

Сортов състав: Корвина, Корвионе, Рондинела, Каберне Совиньон

Профил: Рубинено червен цвят с пурпурни нюанси. На вкус е меко и топло, с ясно изразено копринено усещане, завладява сетивата. Откриват се аромати на череши, горски плодове, захаросани червени плодове с пикантни нотки на черен пипер, женско биле, какао и тютюн. Лимитирана серия от 20 000 бутилки.

Съчетание с храни: Паста с телешко, червени меса, ястия със сосове.
Лапостол Кюве Александър Сира Органик 2012 – 38 лв., Колчагуа, Чили

Сортов състав: Сира 100 %

Профил: Интензивен и дълбок цвят (бордо) с виолетови отблясъци.
На нос се усещат плодове, къпини и боровинки, които след това дават път на подправки като бял пипер, какао и др. Комплексно и с много добра структура. Меки и заоблени танини. На вкус - черни плодове и леко препечено, придружено с добра киселинност и дълъг, запомнящ се финал.

Съчетание с храни: Месни ястия (телешко, агнешко), ястия от дивеч (прасе, заек), агнешки котлети.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK