На по чаша

Днес започва "Световното по вино"

Марина Караконова 05 май 2017, 09:20

Днес открива двадесет и четвъртият Concours Mondial de Bruxelles (CMB). Тази година конкурсът ще се проведе в град Валядолид.

В продължение на три дни 9080 вина от 50 държави ще се състезават за сребърен, златен и голям златен медал. Вината ще се оценяват от 320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери. Тази година се въвеждат и две нови категории – за стара реколта и за органични вина.

Меглена Михова от Probegex - организаторът на конкурса - коментира, че България е сред десетте държави, подали най-много мостри, и се нарежда на 7 място със 146 мостри. В десетката са и най-големите страни винопроизводителки като Франция, Испания, Италия, Португалия, Чили, Китай и Южна Африка. След България се нареждат държави с дългогодишни традиции във винопроизводството като Швейцария, Гърция и Словакия.

България е представена от 38 производители. Вината са с чуждестранни и български сортове като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. В битката за медали ще участват и български био вина.
От страните в Източна Европа България участва с най-много мостри три поредни години. Преди 5 години, например, тя е била на 16 място и е участвала в конкурса само с 48 вина от 7 производители.

Франция продължава да е водещият участник в CMB и през 2017 година, въпреки че производството и консумацията на вино в страната през 2016 спрямо 2015 г. са се понижили. Домакинът Испания се нарежда на второ място по брой на подадените мостри - малко над 2000.

Със 112.5% са се увеличили мострите от Китай тази година. Томас Костенобъл, изпълнителен директор на CMB припомня, че според "Международната организация по лозата и виното" страната е втора по площ по лозови насаждения, изпреварва я единствено Испания.
За първи път в конкурса тази година участват Азербейджан и Андора.
С 80% повече са органичните вина и вината от стари реколти - очевидно, заради популярността им.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света и единственият международен конкурс, в който се прави проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Скорошно неформално проучване сред съдиите показа, че тази проверка, както и високото качество на контролните тестове, е сред най-важните му черти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK