На по чаша

От Стогодишната война до днес пием идентичен траминер

Бакхус 11 юни 2019, 15:46

Французите пият виното, което са пили и през Средновековието. Поне що се отнася до сорта.

ДНК на древни гроздови семена показва, че линията на белия сорт саванин блан не е била прекъсвана в продължение на 900 години. В същото време останките на древни лозя на мястото на археологически разкопки показват какво са отглеждали римляните преди 2000 години. Отговорът - вина, най-близки до пино ноар и сира. Не е открита директна връзка и покриване на семената от тяхното време със съвременните, а само далечно родство.

Изводите са от проучване, направено на територията на Франция, и от откритите 28 гроздови семена от бронзовата ера, римската империя и средните векове. Проучването е публикувано в сп. Nature Plants. Повечето семена показват, че идват от култивирани, а не диви лозя.

Разбира се, едва ли може да говорим за еднакви вкусови качества на вината: тероарът, техниките и т.н. са се променили коренно за близо 1000 години.

"Открихме средновековен сорт в Централна Франция, който е директно свързан с днешния саванин блан. Става дума за напълно идентични близнаци", казва Нейтън Уейлс от University of York за ВВС. А това означава, че този бял сорт е бил пит без прекъсване 900 години. Днес този сорт се намира в областта Жура, където от саванина се прави типичното за региона vin jaune. Същият този сорт в Централна и Източна Европа е познат като траминер.

Така че, спокойно може да кажем, че от Стогодишната война до днес, хората не са преставали да пият благороден траминер с непрекъсната родословна линия.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK