На по чаша

Нова изба в полите на Родопите

Михаил Ванчев 14 февруари 2020, 16:59

Ако новото винарско имение на Александър Канев беше в Бордо, лозето му щеше да бъде оценено като premier cru /прьомие крю/. А Александър щеше да носи "de" пред фамилията си. нямаше да е само 1,3 милиона евро. Шегата настрана - "Ред Чърч Уайниърс" със своите 200 декара лозя са в тероар, за който в Бордо биха завидели. Да, Перущица, където е парцелът с пет сорта грозде, не е Бордо. Но уменията на Александър Канев са признати и във винената столица на Франция. Предчувствам, че с новото лозе той е на крачка по-близо до мечтата си: да създава емблематични вина - нито повече, нито по-малко. В стил Бордо, с който е известен, разбира се - с купажирането на своите Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло плюс мъничко Мавруд. За Мавруда Канев има известни резерви и е възмжно в следващи реколти го изключи от купажите си.

Френската връзка

Когато през 2018 година Александър Канев и двамата му партньори купуват лозята с винарската изба в местността "Каменки", заварват хаос. "Отидох за първи път да видя винарското имение. Честно казано бях смутен. Лозята бяха буквално изоставени. Тревата беше избуяла на повече от метър. Представям си тези лози как са се борили за вода, за слънце и за всички елементи от почвата. Беше трагична гледка.", спомня си той.

Въпреки че всичко тук започнало с добри намерения. Почвени проби от доста места в района на Перущица са анализирани във френски лаборатории. През 2003 година френският пепиниерист мосьо Ариве с двама български партньори избират именно този парцел, защото показателите на почвата са били отлични. През през 2006 година засаждат първите лозички. Плътността на засаждане е 500 лози на декар. Добивът превантивно е лимитиран - 500-540 килограма от декар.

Тероарът на Червената църква

Лозето се намира в полите на Родопите, ориентирано посока север-юг. Редовете следват 8-процентовия наклон и отвеждат до античен християнски храм - Червената Църква. Прочее доброто вино си иска своята история, а каква по-добра история от един храм, построен преди повече от 16 -17 столетия. Според Александър Канев тероарът на неговите 200 декара лозя е почти уникален. "Казвам, че условията ни са почти уникални, защото виждаме от другата страна на хълмовете винените лозя на съседите. И знаете ли каква е разликата? Съседските лозя имат почти всеки път проблеми с измръзвания, градушки, болести. Тук - не. До нас има десертни лозя. Когато купихме лозето, грижливите съседи бяха пръскали своето 10 пъти. Но пак имаха мана и оидиум. Нашето лозе го бяха пръскали 2 пъти и нямаше болести. Ето това е тероарът.", коментира Канев.

Почвата в месността "Каменки" е рядка комбинация от глина, пясък и камъни. Наклонът на терена е около 8 процента. Колкото по-високо се качваш, толкова по-камениста става почвата. Благодарение на наклона лозето има естествен дренаж на подпочвените води. Следобед винаги излиза ветрец. Според Канев това са двата важни фактора, необходими за формирането на листата и на гроздето. И за изпълването на чепките с фини благородни аромати.

Инвестицията

От 2018 година досега собствениците на "Ред Чърч Естейт" ЕООД са инвестирали общо над 2 милиона евро, за да постигнат онова престижно качество на виното, което да ги открои сред всички над 250 български винарски изби. Самото лозе със системата за капково напояване и винарната струват 1,26 млн. евро. През 2019 година те добавят още към 650 000 - 700 000 евро в бъчви, бутилираща линия, работна ръка, средства за закупуване на бутилки, тапи, етикети. Но вече имат готова продукция за 800 000 евро.

Александър Канев измерва партньорството не само с инвестирания капитал. Преди него е общата и споделена идея, заради която се събират да работят заедно. "Не е лесно, защото аз съм единственият от тримата, който е този бранш. Заедно искаме да създадем елитни вина. Бях много откровен с партньорите ми, че това е труден бизнес, който изисква всеотдайност, време, търпение и доста средства, които не се възвръщат за една година или за две години. Но пък удовлетворението е несъизмеримо с това от другите индустрии." - коментира той.

Избата на "Ред Чърч Естейт" ЕООД е разположена точно до лозята им. Нищо повече от семпла правоъгълна постройка, но с 40 сантиметра дебели каменни зидове. Вътре винарската изба е оборудвана напълно. Ферментаторите са на ТМ Инокс - Пловдив. Вибрационните маси, лентовите транспортьори, ронкачките на грозде и помпите са на френската фирма "Пера". Винарната има пневматична кошова преса от най-висок клас на испанската фирма "Марцола". Новата бутилираща линия е от италианската фирма Алфатек. Съдовият капацитет е от 17 ферментатора с вместимост от 1 до 15 кубически метра. Всички са свързани със системата за контрол на температура на италианска компания "Де ла Тофола". През 2019 година гроздето от отделни лозови парцели ферментира в отделни съдове. Финално виното отлежава в 73 нови френски барици от Tonnellerie Baron .

Реколтата

През 2018 година винарската изба "Ред Чърч Уайниърс" бутилира 65 000 бутилки - 8 000 с розе, 36 000 бутилки с Гран Суверен, с Гран Суверен Премиум - 18 000 бутилки. А 3000 бутилки Гран Суверен Лимитед едишън са още в бъчвите. "Реколта 2019 година ще бъде около 63 000 бутилки, като за първи път ще бутилираме и около 3500 бутилки бяло вино. Така че имаме портфолио от бяло, розе и три вида червено вино", казва Канев.

В началото беше розето - с характерния провансалски цвят, с ароматите на есента, с баланса на свежест и плътност, със заобленото тяло на селско момиче. То лесно се е продало в Пловдив, а тази година целеви пазар ще бъдат морските ни курорти.

През октомври 2019 година бутилират първото червено вино и до декември продават 3000 бутилки от него. "Още не сме влезли в София, но търсим как да го постигнем", коментира Канев.

За бялото - накрая

За бялото вино оставям да говори Александър Канев, защото то още не е в бутилка. "Намирам нашия Мускат а пти грен за много темпераментен и интересен. Не е толкова натрапчив като аромати. Напротив - ароматите са много елегантни, като изпъкват цитрусовите, цветистите и екзотичните нотки. С добра интегрирана киселинност и естествен баланс - не съм пипал киселините по никакъв начин. Отначало мислех да го купажирам с малко Совиньон блан и Шардоне, но се отказах. Защото няма нужда. Сортът е интересен така, както го е създала природата. Бялото вино вече е почти избистрено, предстои да му направим лека филтрация, да видим дали е стабилно на белтъчини и да го бутилираме. Така че свежестта му е от природата. Вярвам, че първите 3500 бутилки ще бъдат добре възприети." - сподели той.
Винени проекти

Новата марка още не е наложена на пазара, но се цели в средния и висок клас с цени от 16 лв за бялото до 50 лв за премиум резервата. Избата цели да излезе и на международната сцена, като те смятат за потенциални пазари държави като Канада, Южна Корея, Китай, Япония, Франция.

А какво ще стане с другите два винени проекта на Александър Канев? "Когато видях мястото край Червената църква и лозята в него си казах: ще бъде жалко да погине всичко това. И понеже човешките и инвестиционните ми възможности все пак са ограничени, реших, че ще се съсредоточа тук, а ще се отдръпна от другия ми проект, който беше само лозя в най-южната част на България. Но ще запазя гаражното си вино с марката АК. То ми е страст. А и кой се отказва от вино, което се търси?" - заключи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK