На по чаша

Вина на седмицата

Бакхус 27 април 2020, 20:27
Една от най-приятните страни на пиенето на вино е откриването на нови вкусове, стилове, сортове или региони. И докато при непандемични ситуации можем да търсим нови вина и да провокираме себе си, ходейки по заведения и винени барове, в ситуации като сегашната откриването на нови вина е малко по-сложно. Затова започваме седмична рубрика, в която ще ви представяме различни вина, които целенасочено ще бягат от добре познатите стилове и сортове и ще предлагат нещо малко по-вълнуващо. Било то естествено пенливо, биодинамично червено или десертно подсилено вино, надяваме се всеки да открие нещо ново и интересно, което ще ви отведе на ново винено пътешествие.

*Всички вина от селекцията могат да бъдат поръчани онлайн и доставени до дома ви
Yann Alexandre Grande Réserve Brut, Premier Cru Champagne NV

Семейството на Yann Alexandre е осмо поколение в лозаро-винарския бизнес. Имението се намира в малкото селце Courmas, недалеч от Reims. Лозята се обработват с уважение към природата в търсене на перфектния баланс между земята, климата, правилните сортове и напрегнатото чакане на най-доброто време за прибиране на отлично узрелите зърна.

Виното е един интересен прочит на Шампан, направен от една от малките изби в региона, до които рядко имаме възможност да се докоснем. Това шампанско е направено от Grand Cru масиви от шардоне, пино ноар и пино мьоние. Виното отлежава 7 години във винарната преди да достигне до нас.

Къде: Seewines

Цена: 79 лв.
Pét Nat Funky Mavrud Georgiev/Milkov 2019

Петър Георгиев и Радостин Милков са хората, които стоят зад винения проект Georgiev/Milkov и от няколко години разнообразяват българския винен пазар с интересния си прочит на традиционните български сортове мавруд и рубин. Всяка реколта на вината им е различна и вълнуваща, като те не спират да експериментират с лозята си. За разлика от реколта 2018, която е брана по-късно и има наситено плодов вкус, както и по-плътен цвят заради продължителен досег с ципите, пет-нат 2019 е направен от грозде, обрано преди пълното узряване на мавруда и има по-малък контакт с ципите. По този начин виното е с по-голяма свежест и има приятен сламено-жълт цвят.

Къде: Seewines

Цена: 19.90 лв.
DeMorgenzon DMZ Chenin Blanc 2018

Родом от долината на Лоара във Франция, Шенин блан намира свой втори дом в Южна Африка. De Morgenzon (Сутрешното слънце) от своя страна пък е едно от най-старите имения, основано през 17 в. и използва вековните си традиции за направата на висококачествени вина. Този шенин блан идва от стари лозя и ферментира с диви дрожди в съдове от неръждаема стомана, последвани от стари френски бъчви. Това е допринесло за богатият и комплексен вкус на виното от зелена ябълка, кайсия, праскова, нотки на мед и флорални аромати.

Къде: Winebox

Цена: 22 лв.

Oenogenesis Deka White 2010

Бакис Цалкос, собственик на изба Иногенезис (Oenogenesis, Раждането на виното) е един от пионерите на модерното гръцко винопроизводство и е един от основоположниците на винения район около Драма. Вината му са силно повлияни от Франция, което си личи и в серията Deka. Вината на избата се възползват от големите температурни разлики между деня и нощта, морския бриз от Бяло море и кварцовите почви, а дългото отлежаване в нови френски бъчви добавя допълнителна комплексност на вкуса.

Бялата Дека е направена от совиньон блан, семийон и уни блан, като всеки сорт отлежава в различни бъчви по минимум 5 месеца, преди да се купажира. Вкусът навява на тропически плодове и меден нектар, допълнен от нотки на ванилия и дъб. Виното има много добър потенциал за стареене, в което може да се убедите с това десет годишно вино.

Къде: Ибеко

Цена: 38.30 лв.
Walter Buchegger Gebling Grüner Veltliner 2014

Валтер Бухегер е наричан едно от непослушните деца на австрийското вино. Вината му винаги носят собствен почерк и никога не следват тенденциите на винопроизводството. Изба Бухегер е една от първите австрийски винарни, стъпили на българския пазар и продължава да ни радва с изключителните си вина с всяка изминала реколта.

Това е класически, пикантен грюнер велтлинер с изключително деликатни аромати на бяла черница, малки банани и бял пипер. Направен е от стари лозя, които гарантират добра структура и дълбочина на вкуса. Виното е подходящо за бяло месо, риба и морски дарове, или да му се насладите самотоятелно.

Къде: Appolowine

Цена: 28 лв.
Хараламбиеви Trois Visages Blanc de Noir 2019

В серията си Trois Visages (три лица), тази нова изба от Северна България представя три лица на един класически, деликатен и капризен сорт – Пино Ноар. Вината в серията са отгледани при различни условия в три различни лозя. В случая на бялото лице на пино ноар-а, лозето е "Калугерица", което се намира на левия бряг на река Вит, близо до село Садовец.

Виното е свежо и леко, с аромат на тропически плодове и мента, стегната киселинност и приятен цитрусов послевкус, които напомнят за по-хладния тероар на тази част от България. Това е едно модерно вино, което показва потенциала на тази все още слабо позната винена част от страната ни.

Къде: Купаж

Цена: 17.20 лв.
Mar de Frades Albariño Atlantico 2019

Албариньо е една от звездите на испанското вино, която със своята свежест и минералност бързо се превръща в любим сорт на хиляди хора по света. Избата Mar de Frades е създадена през 1987 г. и историята на избата е успоредна с тази на Rias Baixas, регион, който придобива своя официален статут DO през 1988 година.

Винарната е пионер на албариньо и представлява същността на известния вече район Val do Salnes, а синята бутилка става емблематична за избата и сорта.
Виното Mar de Frades 2019 е свежо, соленовато, ароматно и фино, с щедри, сочни бели плодове, привлекателен нос на бяла праскова, плътно тяло и прекрасен баланс. Или иначе казано - албариньо по учебник.

Къде: Winebox

Цена: 32.04 лв.
Царев Брод Евмолпия розе 2019

Винарска изба Царев брод е безспорно един от лидерите на модерното винопроизводство у нас и впечатлява с амбициозния си екип и нестандартните си вина. След успешните и иновативни вина като Гергана и Пет-нат, последната реколта на избата ни представя още една изненада - розе от почти забравения сорт евмолпия - кръстоска между мерло и мавруд, създадена през 1991 г.

Виното е богато на вкусове и аромати на червени плодове, които се допълват от свежа киселинност и приятен послевкус. За да се запазят максимално вкусовите качества на сорта, виното не е филтрирано, което е още един начин, по който то да се отличава от всички останали розета на пазара.

Къде: Tempus vini

Цена: 17.23 лв.
Heinrich Red Organic 2016

Семейство Хайнрих са едни от водещите лица на биодинамиката в Австрия. Избата им се намира в Голс, Бургенланд. Верни на мотото си "по-малко е повече", те са посветени на опазването на природата и местната винена култура. Това, което ги отличава най-вече е работата с бъчви - малки, големи, средни, стари и все по-рядко нови. Бъчвите дават на вината равновесие и структура и им придават енергия за дълъг живот.

Ако не сте опитвали вината на Хайнрих, това вино е идеалната първа стъпка в света на биодинамичните червени австрийски вина. Направено от трите типични сорта - цвайгелт, блауфренкиш и санкт лорент, виното е леко, хармонично, с нотки на билки и червени плодове, сочно и хармонично тяло. Това е едно прекрасно леко червено вино, което ще ви накара да се пренесете до бреговете на езерото Neusiedler и би било отличен акомпанимент за пролетните вечери.

Къде: Casavino

Цена: 26 лв.
Petra Belvento Sangiovese Toscana IGT 2016

Тосканските вина винаги са били доказателство, че червеното вино е повече от подходящо и за топлото време. Серията Belvento на изба Petra представя един модерен прочит на класическия италиански сорт санджовезе. Построена върху хълмовете на Вал ди Корния, Тоскана и в непосредствена близост до Тиренско море, вината на избата се отличават със свеж и елегантен характер, допълнени от влажния и солен вятър, който освежава лозята в топлите тоскански лета.

Санджовезе от серията Belvento не отстъпва от името си и ни впечатлява с красивия си рубинено червен цвят, аромати на сливи, черни череши и евкалипт, отлична свежест и леко, но стегнато тяло, благодарение на отлежаването за 12 месеца в бъчви. Виното е идеално за идващите топли пролетни дни.

Къде: Le Petit Quché

Цена: 29 лв.

Орбелус Сингъл Мелник 55 2017

Орбелус е първата изцяло биосертифицирана изба в България и още от първите си реколти ни впечатлява с изключително елегантните си и тероарни вина. Лимитираната серия Single показва най-доброто от философията на избата и с всяко отпиване ни пренася в сърцето на Долината на Струма.

Виното от сорта Мелник 55 е с дълбок цвят, наситени аромати на черни горски плодове като къпина и зряла боровинка, допълнени от нотки на кафе и черен шоколад. Вкусът е плътен, с подчертана сладост, и сочност, комплексен, но същевременно елегантен. Виното би си подхождало отлично с червени меса, отлежали сирена и сушени колбаси.

Къде: Apollowine

Цена: 36 лв.
Quinta De la Rosa Finest Reserve Port

Quinta de La Rosa е малък имот в сърцето на лозарския район Alto Douro, където семейство Bergqvist основават имението през 1906 година. Днес Quinta de La Rosa е от малкото останали винарни, които правят Single Quinta Port (порто от едно имение). Лозята са разположени край бреговете на река Дуро и се издигат до 450 м., което допринася за разнообразието и комплексността на вината.

Средната възраст на Finest Reserve Port е 7 години, което го прави достатъчно комплексен и наситен на вкусове, но същевременно достатъчно "млад" , за да е приятен и лесен за пиене. Ароматите на ядки, узрели черни плодове като къпина и боровинка и сушени плодове се допълват от дълъг финал, който прави този порт отличен завършек на всяка вечер.

Къде: Seewines

Цена: 32 лв.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK