На по чаша

Вино по време на карантина

Бакхус 06 май 2020, 18:13
Една от най-приятните страни на пиенето на вино е откриването на нови вкусове, стилове, сортове или региони. И докато при непандемични ситуации можем да търсим нови вина и да провокираме себе си, ходейки по заведения и винени барове, в ситуации като сегашната откриването на нови вина е малко по-сложно. Затова започваме седмична рубрика, в която ще ви представяме различни вина, които целенасочено ще бягат от добре познатите стилове и сортове и ще предлагат нещо малко по-вълнуващо. Било то естествено пенливо, биодинамично червено или десертно подсилено вино, надяваме се всеки да открие нещо ново и интересно, което ще ви отведе на ново винено пътешествие.

*Всички вина от селекцията могат да бъдат поръчани онлайн и доставени до дома ви
Champagne Benoît Lahaye Blanc de Noir NV

Benoît Lahaye се намира в Bouzy, район Montagne de Reims и е една от малкото къщи в Шампан, която използва метода на биодинамиката. Шампанското на Benoit и Valérie Lahaye е вино, което истински показва своя тероар, с удивителна сложност и дълбочина, хармония от свежест и концентрация, и зрялост на плода. Това шампанско, което ще ви покаже едно различно и пивко лице на Шампан.

Виното е направено от 100% пино ноар, като отлежава минимум 24 месеца върху фините утайки, категория екстра брут. Носът е многопластов и елегантен с нотки на цветя (акация, цъфнала череша), медено- ябълкови нюанси и нотки на крем шантили и топъл хляб. Фино тяло с елегантен, минерален финал.

Къде: Seewines

Колко: 89 лв.
Midalidare Estate Brut NV

Midalidare Estate се намира в с. Могилово, близо до Стара Загора и е една от малкото изби в България, която има специално построена винарна за пенливо вино. Лозята за това вино са биосертифицирани, на възраст повече от 10 години. Още с първата си реколта, виното печели редица световни награди, а тази година спечели титлата за най-добро българско вино в класацията на списание DiVino.

Виното е blanc de blancs, направено от 100% шардоне, което допринася за елегантния и много фин вкус. Доминиращи са нотките на зелена ябълка и цитрусова кора, а финалът е дълъг и свеж. Това пенливо вино може да се пие сега или спокойно да отлежи поне още 10 години.

Къде: Apollowine

Колко: 32.90 лв.
Hugel Gentil AOC 2017

Hugel Gentil перфектно ни въвежда в Елзаските вина, тъй като съчетава в себе си качествата на всички бели сортове от региона. Това вино възражда древната елзаска традиция, според която вината блендирани от благородни сортове грозде са били наричани "Gentil". "Жанти" на изба Хюгел е бленд от 6 сорта. Носи пивкия, пикантен вкус на сорта гевюрцтраминер, тялото на пино гри, финесът на сорта ризлинг, плодовата сочност на мускат и освежаващият характер на пино блан и силванер.

Къде: Winebox

Колко: 17.52 лв.
Georgiev/Milkov Why not Червен Мискет 2019

Успешният винен проект на Петър Георгиев и Радостин Милков раздвижи и разнообрази българския винен пазар със свежите си, елегантни и модерни вина от български сортове. Всяка година те ни изненадват с иновативни подходи, като например пенлив мавруд. Тази година, те за първи път винифицират един от автохтонните български бели сортове - Червен мискет.

Лозята са 40 годишни от района на с.Пролом, Пловдивско. Гроздето е ръчно брано в касетки по 10 кг. Започва спонтанна ферментация след добавяне на култивирани дрожди. Виното отлежава 3 месеца върху утайките като ежеседмично се правят батонажи за постигане на по-голяма комплексност на ароматите и вкусовете. Това е едно свежо, ароматно и интересно вино, идеално за аперитив или като съчетание за пролетната трапеза.

Къде: Tempus Vini

Колко: 19.90 лв.
Fritz Allendorf Save water drink Riesling 2018

Семейство Алендорф живее и прави вино без прекъсване от 13 век в една много живописна част на района Райнгау, близо до Винкел и Рюдесхайм. Днес избата се ръководи от дуото брат и сестра Улрих и Кристине, заедно с ентусиазираната помощ на цялото семейство. Целта на Улрих е да прави вина, които са лесни за разбиране, без ненужна претенция и които винаги носят щипка забавление.

Save water drink Riesling (Пестете вода, пийте Ризлинг) е базовият клас ризлинг на семейство Алендорф и целта му е точно това - да е толкова пивко и приятно вино, че да го пиете без да се замисляте. Това вино е и един отличен начин да избягате от добре познатите совиньон блан и шардоне и да опитате нов сорт, който да разнообрази виненото ви пътешествие. Виното е свежо, с балансирани киселини и нотки на тропически плодове и бели цветя.

Къде: Le Petit Quché

Колко: 23.50 лв.
Limnos Organic Wines Muscat Of Alexandria 2018

Предлагаме ви едно вино за напреднали. Гръцкият проект Oenos Nature работи с различни биосертифицирани производители из цяла Гърция, за да представи нов прочит на традиционните местни сортове. Те отиват и една стъпка по-напред, като правят вината си натурални, тоест без никакви добавени сулфити и с почти нулеви интервенции по време на винификацията. Резултатът? Едни от най-вълнуващите вина на гръцкия пазар, които бързо намират място сред най-добрите заведения в южната ни съседка. А вече едно от тях може да се намери и у нас.

Остров Лимнос от векове се слави със своя александрийски мускат, но с това вино, Oenos Nature заедно с Limnos Organic Wines правят един съвсем различен прочит на този иначе интензивно ароматен сорт. Виното е по-обрано откъм аромати, но те са пренесени във вкуса, който е изпълнен с дълбочина и комплексност, нетипична за белите вина - ще откриете всичко от зрели цитрусови плодове, през ароматни бели цветя и рози до мента.

Къде: Ibeco

Колко: 32 лв.
Eolis Viognier 2017

Знаково вино за малката бутикова изба Еолис, благодарение на която този сорт става все по-разпознаваем в България. Лозята се обработват по методите на биодинамиката и слънчевият район на Южен Сакар благоприятства за развитието на сорта. Вионие е добър начин да разнообразите пиенето на шардоне.

Ароматът е изключително елегантен - кайсии и зрели праскови, пролетни цъфнали цветове, мускус. Плътно, обло тяло с добра структура, с типичните за сорта ниски киселини и добре овладяно ниво на алкохола, въпреки горещия тероар, от където идва това вионие.

Къде: Apolowine

Колко: 18.90 лв.
John Okros Sister’s Wines Tavkveri Rosé 2017

Въпреки наложения вече стандарт за розе от Прованс, тези вина могат да бъдат и изключително комплексни и интересни, с вкус много повече от горски ягоди. Okros e малка фамилна винарна, разположена в гр. Сигнаги, в района на Кахетия в източна Грузия. Подобно на много други производители в Грузия, и за собственика Джон Окруашвили фокусът на винопроизводството се крие в страстта към древните винарски ритуали. Неговите бели и кехлибарени вина са базирани на местни сортове като Ркацители, Мцване и Цоликури, които престояват в големи глинени квеври между 1,5 и 6 месеца.

Сортът Тавквери е червен грузински сорт, който често се използва за направата на розе. Виното може да се похвали със свежест и богатство от аромати, като червени горски плодове, череша, но също така и с цветисти нотки като роза. Виното е нефилтрирано, отлежавало 4 месеца в квеври и носи характерният почерк на грузинските вина. Розе за напреднали.

Къде: Seewines

Колко: 45 лв.
Dos Alamos Bachovoto Vineyard Gamza 2018

Младата изба в с. Неговановци, Видинско е основана през 2013 г. и набляга на местни български сортове. След няколко реколти гъмза, 2018 г. идва в нова бутилка и само от едно единствено лозе - Бачовото - което показва освен характеристиките на този известен, но все още непознат сорт, така и любопитния тероар на тази част от Дунавската равнина. Виното има красив, прозирен рубинен цвят, елегантен и свеж нос с нотки на вишни и черен пипер. Балансирано и свежо, виното е отлично както за аперитив, така и за съчетание с агнешко и меки сирена.

Къде: Casavino

Колко: 11.49 лв.
Frédéric Magnien Marsannay Coeur d'Argile Pinot Noir 2014

Frédéric Magnien е пето поколение винопроизводител с подчертан новаторски подход във винопроизводството. Умело съчетаващ таланта си с тероара на Кот д'Ор, Фредерик Маниян се стреми да отглежда вина с най-високо качество като въвежда през 2010 г. биодинамичния метод в лозарството.

Лозето за това вино се намира в Marsannay - най-северната апелация в Côte de Nuits, близо до Дижон. По време на винификацията се извършва студена мацерация в продължение на няколко дни, последвана от спонтанна ферментация. Виното отлежава 14 месеца в стари дъбови бъчви, а резултатът е елегантно вино с аромати на виолетки и череши, стегнато тяло и добър потенциал за отлежаване. Отлично се съчетава с агнешко и меки сирена.

Къде: Seewines

Колко: 55 лв.
Kir Yianni Kali Riza Xinomavro 2015

Ксиномавро е един от най-известните гръцки сортове, който въпреки вековните си традиции, все още е непознат у нас. Районът на Науса, където се прави това вино е един от най-старите винарски райони в Гърция, а днес там се наблюдава ренесанс във винопроизводството. Най-интересното за сорта ксиномавро е, че вината имат огромен потенциал за стареене и са сравнявани с вината от Бароло в Италия. Kir Yianni е един от основателите на новата вълна изби, като семейството е част от групата на Бутари - собственици на десетки винарни из цяла Гърция.

Kali Riza е подходящо вино за запознаване със сорта ксиномавро. Лозята за това вино се намират на 600 м. надморска височина в апелацията Аминдеон. Студеният климат там придава на виното елегантност и свежест. Виното има ярък червен цвят, ароматен нос, с характерните за сорта зрели ягоди и домати, които се допълват от червени плодове и билки. Тялото е стегнато, с висока киселинност ("ксино" кисело, "мавро" черно), и ароматен и дълъг финал. Отлично се съчетава с агнешко, ризото с гъби и отлежали сирена.

Къде: Ibeco

Колко: 29.40 лв.
Царев Брод Айс Ризлинг 2017

Винарска изба Царев брод е безспорно един от лидерите на модерното винопроизводство у нас и впечатлява с амбициозния си екип и нестандартните си вина. В последните години наблюдаваме ренесанс в направата на десертни вина в България и Царев брод не остават по-назад. Този ризлинг е набран в началото на декември месец в полу- замръзнало състояние. Следва допълнително замразяване в избата с цел водата в гроздето да замръзне изцяло. По този начин след бавно пресоване се отделя само концентрирана гроздова мъст. Виното след ферментация отлежава за 12 месеца в 225-литрови рециклирани барици от френски дъб.

Цветът е златист с кехлибарени оттенъци. Ароматите са комплексни и съблазнителни с нотки на смокиново сладко, сушени цветя, стафида, захаросани портокалови кори, дюля и мед. Много добре балансиран между сладост и свежест вкус, благородното развитие, което продължава и във вкусовия аромат. Виното е отличен завършек на всяка вечеря или като акомпанимент на десерт.

Къде: Tempus Vini

Колко: 19.90 лв.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK