На по чаша

Наздраве за Prosecco Rose DOC

Бакхус 27 май 2020, 14:17

Италианското Министерство на земеделието, храната и горито официално даде зелена светлина за създаването на просеко розе DOC. Досега, просекото можеше да е само бяло и направено само и единствено от сорта глера. Разбира се, над 200 производители от години правеха и розово пенливо вино, но те нямаха право да използват официалното означение Prosecco DOC.

Очаква се първото просеко розе да бъде на пазара още през януари 2021 г.

Дотогава, промяната трябва да бъде обнародвана в италианския държавен вестник, а след това и в официалния вестник на Европейския съюз.

Според новите правила, просеко розе ще може да се прави от сорта глера и 10-15% пино ноар. Допустимото количество остатъчна захар може да бъде Brut Nature или Extra Dry. Таванът за добивите на глера е 18 тона/ха и 13,5 тона/ха за пино ноар. Виното трябва да остане в съдове от нераждаема стомата за вторична ферментация поне 60 дни, за стабилизиране на цвета. Ако е означена реколта на етикета, най-малко 85% от гроздето трябва да идва от съответната година.

Очаква се въвеждането на категорията просеко розе да вдигне продажбите на прочутото италианско пенливо вино със 75 млн. бутилки годишно. Новината е добре дошла за производителите, които се борят със спад в продажбите заради пандемията от коронавируса. Още повече, че производството през 2020 г. е ограничено до 15 тона/ха за Prosecco DOC и 12 тона/ха за Prosecco Superiore DOCG.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK