На по чаша

Британска компания започна производство на хартиени бутилки за вино

Бакхус 06 юли 2020, 12:54

Хартиената бутилка, чието име е "Frugal bottle" е обявена за пет пъти по-лека от стандартната стъклена бутилка, освен това е далеч по-безобидна алтернатива за околната среда. Изработена е почти изцяло от рециклирана хартия и тежи само 83 гр. Във вътрешната част има пластмасов плик, подобен на този в боксовете. Колкото до пластмасата, производителят твърди, че нейното съдържание е "77% по-малко" от тази в пластмасовите бутилки, и че то също е годно за рециклиране. Бутилката може да се съхранява в хладилник, и запазва виното изстудено по-дълго време. След употреба може да изхвърлите цялата бутилка, може да я разделите на двете й части и да я изхвърлите разделно.

Дебют за хартиената бутилка прави Cantina Goccia, 3Q 2017, кюве от санджовезе, мерло и каберне. Виното се продава и он-лайн.

Създател и производител на Frugal Bottle е британската компания за еко-опаковки - Frugalpac, от която тръгват и първите изцяло годни за рециклиране картонени чаши за кафе.

Според нея бутилката е приспособима за всякакъв алкохол. Изпълнителният директор на Frugalpac заявява пред The Independent, че бизнес моделът е машините за хартиени бутилки да се продават директно на винени производители или фабрики за опаковки, което допълнително би намалило нивото на въглеродните емисии. Доставките могат да започнат от следващата година. За сега интересът е основно от вътрешния и европейски пазар.

И няма спор, ако сметките на Frugalpac се окажат правилни, това би довело да революционна промяна във винения свят.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK