За начинаещи

Дегустаторът в мен. Стъпка 11: Южна Африка и Калифорния

Юлия Костадинова 31 август 2009, 15:45

Южна Африка
Смислово и географски тази страна е мост между традиционните вина от Стария свят и модерните икони от Калифорния, Австралия, Чили и Аржентина.
Тук първите бели колонизатори са холандците (през XVII век първото малко селище с бели заселници е основано на нос Добра надежда). Почти веднага след това са засадени и лозя от предприемчиви земеделци, които установяват, че климатът тук много наподобява средиземноморския, само сезоните са на обратно. През януари започва лятото, гроздоберът е от февруари до април. Обикновено лятото е топло, дори горещо в централните райони, зимата е мека, а сланите - редки. Гроздето в най-топлите места страда от горещините и често узрява прекалено бързо, но ако дъждовете паднат в подходящия момент и в достатъчно количество, проблеми няма. Затова и напояването на места е необходимо и оправдано. Почвите варират много - в крайбрежните райони те са песъчливи с гранитна основа, а в равнините и долините преобладават песъчливи и плодородни.
Сортовете, които са визитна картичка на Южна Африка, са шенин блан сред белите (той дава както отлични свежи бели, така и много добри естествено сладки вина) и пинотаж при червените. Пинотаж е кръстоска между сензо и пино ноар. Обикновено вината от този сорт се отличават с меки танини, сочни червени плодове и приятен акцент на препечено месо в аромата и вкуса.
Най-популярните райони за винопроизводство са Паарл и Стеленбош.
Наскоро в "Бакхус" публикувахме дегустация на всички южноафрикански вина, които могат да се намерят на пазара в България (бр. 115 и Винопедия, www.bacchus.bg).

Калифорния
В САЩ има още два-три района, където се произвеждат вина, но Златният щат Калифорния заслужено си спечели славата на винен феномен. Твърди се, че калифорнийската винена индустрия води началото си от края на XVIII век, когато францисканските монаси засаждат лозя по своя път от Южна към Северна Калифорния, докато установяват мисиите си. Малко по-късно в Калифорния започват да се внасят качествени сортове vitis vinifera. Местното винарство минава през много възходи и падения, но филоксерата от 1890 г. и сухият режим (1920 - 1933 г.) се оказват най-големите му врагове. Огромният подем в производството на качествени вина започва през 1960-те със строителството на избата на Робърт Мондави. Тази забележителна личност не само бе призната за баща на калифорнийското вино, но се превърна в символ на това, което днес сме свикнали да наричаме модерно вино, или виното на Новия свят. Това са атрактивни, плътни, но плодови вина с интензивни аромати и ярко присъствие на дъб.
Сега от Калифорния идват около 90% от виното на Съединените щати. Тя е родина на едни от най-добрите вина в света днес. Това са култовите кабернета на производители като Harlan Estate, Colgin, Opus One, Stags' Leap, Screaming Eagle или Joseph Phelps (вина на последния се внасят и в България).
Най-известните райони без съмнение са Напа вали и Сонома каунти, но много интересни и качествени вина произвеждат и другите зони по северното крайбрежие, като Мендосино, Лейк, Санта Барбара.
Шардонето - най-популярният бял сорт в Америка, и тук е лидер при белите (както в Сонома, така и в Напа вали). Както отбелязахме, калифорнийските кабернета (каберне совиньон, често смесен с малко каберне фран) вече са нарицателно за най-доброто от най-доброто от т. нар вина стил "Нов свят". Съвсем закономерно те са водещ червен сорт в Златния щат. Освен тях на зрелищни винени турове из местните изби ще можете да опитате неповторими сочни, меки и пивки вина от сортове като мерло, зинфандел или пино ноар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK