За начинаещи

Дегустаторът в мен. Стъпка 12: Чили и Аржентина

Юлия Костадинова 09 октомври 2009, 15:59

Чили
Много популярна винена страна вече и у нас, Чили печели световната си слава не чак толкова отдавна. Макар че чилийците са познавали лозата като растение, човекът, който преди повече от 20 години осъзнава потенциала на това винено съкровище се нарича Мигел Торес (чилийските, а и испанските вина на избите му са познати на пазара у нас). Малко след това там потичат инвестиции от имена като Ротшилд, Мондави (също внесени в България) и други и много скоро страната се нарежда в първата десетка на топ винените държави.
Лозата е донесена в Чили от испанските конкистадори в средата на ХVІІ век и голямото историческо предимство на страната е, че филоксерата, която двеста години по-късно помита европейските лозя, не стига дотук.
През 90-те години на миналия век изнасяните от Чили вина бяха предимно сортови, с превес на семплите плодови кабернета. Новите производствени технологии и подобренията в лозарството обаче значително разшириха разнообразието. Сега Чили произвежда някои забележителни класни вина от стари лозя с ниски добиви, вина, които определено носят своя тероар. А чистите и прекрасно балансирани бели са може би най-доброто, което може да се намери на световния пазар като съотношение между цена и качество.
Между долините на реките Елки и Лимари на север и долините на Ятата и Био-Био на юг има 800 км, по протежение на които се простират лозарските зони на страната, с изненадващо разнообразие от тероари, чиято най-ярка характеристика са климатичните разлики между предпланините на Андите, долините и лозовите масиви по самото крайбрежие, силно повлияни от океанското течение Хумболд. Чилийските лозя се отглеждат от 200 - 300 м надморска височина до малко над 1000 м.
От френските червени сортове каберне совиньон е най-разпространен в Чили, но през последните години в емблема на страната се превърна сортът карменер. Към тях се добавя и совиньон блан, широко разпространен в хладната крайбрежна долина Касабланка и с изключителен характер. Страната произвежда и чудесни вина от шираз, мерло и шардоне, а напоследък се изявяват и с пино ноар, малбек и каберне фран.
В България могат да се намерят някои от най-добрите, както и най-популярните чилийски изби като Errazuris, Casa Lapostolle, ConoSur, Concha y Torro, San Pedro, споменатите вече Torres, Rotshchild и др.
От север на юг основните винени области и техните най-важни подрайони са:
Кокимбо: Елки, Лимари
Аконкагуа: Аконкагуа, Касабланка, Сан Антонио
Централната долина: Майпо, Рапел, Курико, Мауле
Южната област: Итата, Био-Био, Майеко

Аржентина
Аржентина е най-големият производител на вино в Южна Америка и от 1990 г. е сред най-динамично развиващите се винарски страни в света. С количества като 15.5 милиона хектолитра, тя е петият производител след Франция, Италия, Испания и САЩ. Площта, засадена с лозя, също е най-обширната на континента - около 200 000 хектара.
Първите аржентински лозя, подобно на тези в Чили, са създадени от испански монаси през XVI век. Първата винарска област е долината на река Мендоса по източните склонове на Андите. Тя и до днес е най-важният винарски център в Аржентина. Тукашните лозя се намират на доста голяма надморска височина (между 600 и 1600 м), като в някои по-северни райони достигат дори до 2400 м Температурата нощем пада рязко и така гроздето да развива изключително силни аромати. Почвите в повечето аржентински лозя са с високо минерално съдържание.

Малбек е емблематичният сорт, отглеждан на всички ширини и височини в Аржентина. В Бордо и в Югозападна Франция се е отглеждал малбек в продължение на стотици години, но филоксерата го унищожава навсякъде освен в Каор. Преселници от Европа донасят първите пръчки в Аржентина в средата на XIX в, след което той остава пренебрегнат, за да се възроди отново преди 15 години и да прослави страната. Днешният малбек от Мендоса, Аржентина няма нищо общо с този в Каор, Югозападна Франция. Той дори изглежда различно - с по-малки зрънца, с по-стегнати и дребни чепки.

Аржентинските топ вина от малбек са пищни, плътни и плодови, с аромати на касис, черна боровинка и синя слива, преплетени с безгрешно разпознаваем нюанс на сочно месо и пикантни подправки. Дъбът им влияе изключително благоприятно - в най-добрите си проявления снабдява вината с вкусни аромати на препечено и шоколад, омекотява текстурата им и уравновесява киселините и танините.
Бонарда е друг характерен за Аржентина сорт, донесен от Италия и разпространен в Мендоса и във втората по значение винарска област Сан Хуан.
Типичен за страната е и белият торонтес, от който се получават относително фини вина със силни мускатови аромати. Каберне совиньон, мерло, шираз и темпранийо (който тук се нарича темпранийа) са други разпространени червени сортове, които достигат забележително качество. През последните години започват да се изявяват и каберне фран, пти вердо, пино ноар. Качеството на белите вина също е във възход, а най-успешните сортове са шардоне, совиньон блан и шенин блан.
Винарските райони се простират от Салта на север, почти на Тропика на Козирога, чак до Алто вайе в Рио Негро, на 39° южна ширина. Всички винарски зони са в най-западните земи, по протежение на Андите.

У нас се внасят доста аржентински изби, сред които Argento, Catena Zapata, Finca la Celia, Familia Zuccardi, Graffigna, Trapiche, Vida Organica.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK