Новини

Туристите на Бали пият местно вино

Бакхус 29 септември 2008, 13:17

Насажденията на балийския лозар са на необичайно сухия за географското си положение северен бряг на острова. Точно това, според собственика им, дава на гроздето подходящото количество захари.
Борейки се с разпространеното мнение, че качествени вина не могат да се правят в тропическите региони, Hatten Wines за 14 години от създаването са успели да намерят своята пазарна ниша и дори да получат известно международно признание. През годините щастливо се разминават и със забраните в законодателството на най-голямата мюсюлманска държава. Когато през 1990 г. правителството забранява създаването на нови предприятия, произвеждащи алкохол, собствениците на компанията вече притежават нужното разрешително заради съществуваща фабрика за оризово вино и това спасява лозята им. Така от успеха остават да ги делят само високите данъци и особеностите на тропическият климат.
За разлика от лозите по другите географски ширини, тези които растат близо екватора са вечно зелени и дават плод през цялата година. Това обаче се оказва неблагоприятно за традиционните винени сортове като пино ноар и шардоне. Затова балийските производители са приели предизвикателството да правят вино от десертно грозде. Сортовете, които се отглеждат на екзотичния остров, са местният бял проболинго биру, както и два френски - червеният алфонс лавале и белият белгия.
Макар да се смята, че виното, произведено от узряло под тропическото слънце грозде е с много висок алкохолен градус, Hatten Wines успяват да създават добре балансирани напитки, някои от които са оценени с бронзови медали на престижни винени конкурси.
Компанията засега няма намерение да заема други пазари освен този, осигурен от многобройните туристи, които се забавляват на индонезийския остров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK