Новини

Хонг Конг се превръща в най-големия винен пазар

Бакхус 14 октомври 2009, 12:57

Равносметката на аукционна къща Сотбис е, че е продала вина на стойност 14,3 милиона долара в Хонг Конг, за 8 милиона - в Лондон, и за 10,5 милиона в Ню Йорк.

На търг, проведен през този месец, анонимен купувач от Китай е платил 93 077 долара за Империал от 1982 на Шато Петрус. В Хонг Конг паднаха и рекорди – с 13 325-те паунда за шампанско Krug от 1928.

Двете аукционни къщи – Сотбис и Кристис – вече са започнали редовни търгове в Хонг Конг.

"Клиентите ни от Азия представляват 99 процента на търга, който провеждаме в момента", казва Серена Сютклиф, шеф на виените търгове на Сотбис пред в. "Телеграф". "Хонг Конг се превърна в ключов център на виното в света, измествайки Лондон и Ню Йорк".

В същото време от Кристис обявиха, че купувачите от Азия представляват 61 процента от глобалните продажби на вино в Ню Йорк, Лондон и Хонг Конг, като през 2005 те са били едва седем процента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK