Новини

Испания отваря първия кулинарен университет

Бакхус 18 януари 2010, 16:50

Първият випуск ще започне да бъде обучаван през септември 2011 г., съобщава в. "Телеграф". Строежът на университета е започнал на мястото на Баския кулинарен център в Сан Себастиан. Сградата напомня на купчина чинии.

Учебната програма ще включва четиригодишно обучение на английски и испански и една година постмагистърски програми, както и съкратени курсове за аматьори.

В университета ще преподава Феран Адриа, като гост лектор много вероятно е да бъде поканен и Хестон Блументал. Много от готвачите, които работят в града с общо 16 звезди "Мишлен"също са потвърдили участието си като преподаватели.

Програмният директор на университета Хосе Мари Аизега се надява, че това е крачка към утвърждаването на района като "новата Мека на световната кулинария".

На церемонията за първата копка на университета испанският министър на науката и иновациите Кристина Гарменида заяви: "Гастрономията не е само изкуство, култура и индустрия. Тя е и технология и наука."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK