Новини

Суши с привкус на розе

Бакхус 26 май 2011, 14:04
Владимир Влъчков и Любомир Стоянов

"Най-подходящото допълнение към сушито е зеленият чай. След това идва шампанското - заради голямата му киселинност. После е бирата и чак след тях идва розето. Но затова пък комбинациите между суши и розе са безкрайни!" В истинността на това твърдение имаха възможност да се убедят участниците в поредната тематична дегустационна вечер на сп. "Бакхус", която този месец беше посветена на "виненото хайку" между суши и розе. Събитието се проведе на 19 май, в софийския ресторант Brasseriе, а негов водещ (и автор на по-горното заявление) беше специално поканеният от Варна сомелиер и управител на небезизвестния ресторант "Акант руж" Любомир Стоянов.

Начало на вечерта постави неговото кратко въведение в историята на сушито и многобройните му превъплъщения през вековете. От проста комбинация между ферментирала риба и ориз (който бил смятан негоден за ядене и се изхвърлял), по-късно то става популярно мезе за гледане на традиционния театър Но (подавано е било ненарязано, като вид хот-дог), преди да стигне до днешните си десетки разновидности, някои от които са измислени на Запад.

Няколко думи за розето пък дойде да каже Владимир Влъчков - главен енолог на спонсора на събитието, "Домейн Бойар", и участник в журито на престижния френски конкурс Mondial du Rosé. Той показа и палитра на възможните цветови нюанси на това вино, вариращи от бледо-прасковен до наситено-гранатов.

Готвачът Петър Михалчев обяснява на гостите особеностите на менюто

Японската част от вечерта беше в татуираните ръце на Петър Михалчев, смятан за един от най-добрите суши-майстори у нас, включително и от японската общност в България. Той създаде шестстепенно меню от традиционни специалитети, включващи домашно пушен на слама паламуд със цитрусовия сос понзу (катсу но татаки), гьоза - тестените джобчета с месо, и зеленчуково суши със спаначена хартия, спанак и къри сос (хоренсо маки). Към всяко едно от ястията Любомир Стоянов беше подбрал розе, което да контрастира по вкус. Така, към пушения паламуд беше подадено наситено-сладкото чилийско розе от мерло G7, а нежният вкус на запеченото тофу с мисо паста (тофу денгаку) изпъкваше на фона на италианското Chiarello Bardolino Classico.

Две от ястията имаха по-особено допълнение - това бяха вината от новата серия на "Домейн Бойар" Chanson. Към спаначеното суши беше поднесено Chanson Cabaret от сорта каладок, което се прави за пръв път у нас, второто суши на вечерта - с авокадо, месо от снежен рак и тобико хайвер, беше придружено от Chanson Modernes от марселан. Отлежавало в специални френски бъчви от 500 л, това вино с ванилени нюанси вече получи признание - то беше удостоено със злато на Mondial du Rosé. Появата му на дегустационната вечер на "Бакхус" пък беше придружена от живо изпълнение на Sentimental Swingers - суинг-триото на Рони (Насекомикс), Деси (Phuture Shock) и Вера, които са лицата на розе-серията на "Домейн Бойар".

Завършекът на вечерта дойде под формата на мача рол - руло от зелен чай, анко марципан и сладолед. Към него бяха поднесени три напитки - традиционен японски чай, френското Rose d'Anjou и японското 12-годишно уиски Yamazaki - създадено още през 1923 г. от бащата на японското уиски Шинджиро Тори и днес смятано за едно от най-добрите в света.

Тематичните дегустационни вечери на сп. "Бакхус" в партньорство с италианските минерални води Acqua Panna и San Pellegrino се провеждат всеки трети четвъртък от месеца, всеки път с различен гост-готвач. Повече информация за тях може да се намери на http://www.bacchus.bg/browse.php?rubrid=1173.>>

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK