Новини

Супермаркетите Теско срещу разхищаването на храна

Бакхус 22 октомври 2013, 15:06
За първите шест месеца от 2013 от Теско са изхвърлили около 30 хиляди тона храна

От британската верига за бързооборотни стоки Теско разкриха, че за първите шест месеца на 2013 г. са бракували и изхвърлили около 30 хиляди тона храна: 21% от тях са плодове и зеленчуци, а 41% - тестени изделия. Изследването е установило, че 68% от нарязаните пакетирани салати, се изхвърлят.

Веригата обяви, че ще спре да предлага намаления за големите пакети полу-готови салати и ще ги замени с "по-умни" промоции за по-малки опаковки. Освен това ще махне датите "излагай до" на плодовете и зеленчуците и ще реорганизира пекарните си така, че да има по-малко хляб по витрините.

Ябълките и бананите ще се съхраняват при по-оптимизирани температури, за да не се развалят бързо при транспортирането, а при гроздето се тестват нови сортове, които траят по-дълго.

Изследването е установило още, че всяко британско семейство изхвърля средно по 700 литра храна годишно.

Коледните празници, абсолютните шампиони по пазаруване и прахосване на храна са далече, но може би тъкмо сега е моментът да се замислим какво от потребителските си навици искаме да променим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK