Новини

Шампан от мръсно минало към зелено бъдеще

Бакхус 20 май 2014, 17:57

Някога сметище на Париж и Реми, днес районът на Шампан изкупува замърсеното си минало, приемайки щадящи околната среда правила.

Шампан обръща страницата, създавайки правила за винопроизводителите с надеждата родното място на най-прочутото пенливо вино да достигне 100 процента устойчив статус.

През седмицата регионалната асоциация за вино търговия Comité Interprofessionel du Vin de Champagne (CIVC) е разпратила на 20 хил. лозари и винари ръководство с план по какъв начин да постигнат сертификати за "устойчиво лозарство", пише Франс Прес.

"Искаме да покажем на любителите на шампанско, че този изключителен продукт се създава в уважение към своя тероар и насърчаваме лозарите да развиват трайно екологично отношение" заяви Тибо ле Мелу, говорителят на CIVC.

От 70-те до средата на 90-те години боклукът, включително полиетиленови торби, стъкло и картон, се използвал като "фертилизатор" в района, смятало се, че минералите в боклука пречели на лозята да развиват хлороза (невъзможност да се оразува хлорофил).

Историята обича да припомня грешките на Шампан, макар че от 2001 г. регионът е ангажиран с устойчиви лозарски практики.

В последните десет години винериите на Шампан са намалили карбоновия отпечатък на всяка бутилка с 15% и наполовина са редуцирали употребата на химически продукти по лозята.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK