Новини

Кой е най-полезният зеленчук?

Бакхус 19 юни 2014, 13:57

Федералният Център за контрол на болестите на САЩ е провел проучване и е изготвил списък на най-полезните зеленчуци и плодове. Екипът е следил за наличието на 17 важни хранителни вещества, сред които фибри, протеини, калий, вит. А, B12, D, и е пресмятал колко от тези нутриенти се съдържат в сто грама от съответния продукт. Едва ли е изненада, че най-богати на витамини се оказват листните зеленчуци, интересно е, че боровинките, морковите и броколите са във втората половина на списъка с 40 позиции. Екипът прави уговорката, че и най-бедният на витамини зеленчук е за предпочитане пред нездравословните алтернативи.

Според изследването най-полезният, богат на хранителни вещества зеленчук е водният кресон, той има 100 точки, последван от китайското зеле и листно цвекло с по 90 точки. Спанакът е на пето място, следван от цикорията и марулята, на 8-мо място е магданозът. Броколите са чак на 19-то място със около 34 точки, а карфиолът е с 25. Морковите са изненадващо надолу в списъка, 26-то място и 22 точки. Салата айсберг е с 18 точки. Цитрусовите плодове, сочени доскоро за особено полезни, имат средно по 11 точки, само лимонът е с повече - 18. Списъкът завършват празът, сладките картофи и белият грейпфрут с по десет точки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK