Новини

Дванадесетте готвачи на "Бакхус": Валери Нешов

Ана Коджаиванова 17 октомври 2014, 19:03

За него се разчу истински през 2002 г., когато оглави емблематичния "Отвъд алеята, зад шкафа" на бохемската софийска улица "Будапеща". Същата година ресторантът взе голяма награда на конкурса на "Бакхус" и четири поредни години бе избиран за Ресторант на публиката.

Днес Валери Нешов е първият, за когото се сещаме, когато става въпрос за автентични български храни и продукти. Той не пести енергия и усилия, за да представя и популяризира забравените вкусове на крокмач, напфавок, еленски бут, лофантов мед - било чрез малкия екран, било на презентации, коктейли или сред колегите си. 

Опороченият вкус на индустриално произвежданата храна му е болна тема, лесно може да го ядосате, като сравните вкуса на българския овчи кашкавал с този на пекорино.  Но признава, че по-младите просто няма откъде да познават овчия кашкавал, който той има предвид – направен от мляко и закваска и отлежавал девет месеца. 

Нагласата на търсач на местни кулинарни съкровища у Валери Нешов датира отпреди модата на локаворизма, пък и според него само допреди три-четири поколения тук се е ядяло точно по този начин - сезонно и локално.

БАКХУС 150 можете да намерите в специализираните вериги Inmedio и Relay, в CASAVINO, във веригите хипермаректи Кауфланд, Билла, Пикадили и Фантастико, както и в бензиностанции OMV. Списанието може да бъде купено и онлайн на bacchus.bg/150 или тук:

Image and video hosting by TinyPic

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK