Внимание! Шоколадът изчезва!
Няма да е зле любителите на шоколада да скътат някое и друго блокче за черните дни, които предстоят. Според експертите към 2020 г. ще настъпи тоталният шоколадов дефицит. От една страна виновни за това са икономическите и геополитическите фактори: промените в климата, нарастващия апетит на Бразилия и Китай, разпространението на Ебола в страните производителки на какао - Бряг на слоновата кост и Гана.
Друга причина според публикация в блоговете на Гардиън, е нашата лакомия за луксозен шоколад. В последните години ние спряхме да купуваме блокче, опаковано в станиол, и се превърнахме в адепти на истински шоколадов декаданс - искаме да съдържа поне 70% какао и ръсим черен шоколад върху печено месо с настървението на келнер, подхванал мелничка с черен пипер.
Какво да направим обаче, че стопяващите се запаси какао да ни стигнат за по-дълго? "Преоткрийте колко е специален шоколадът и спрете да го приемате за нещо сигурно. - казва специалистът-шоколатиер Шантал Коади. - Малкото е повече, така че си вземете тънко блокче истински хубав шоколад, вместо цяла кутия нещо противно."
Други заредени с оптимизъм въпреки кризата хора от бранша смятат, че ще е добре увеличената цена на какаото да доведе до по-високо заплащане за фермерите, които го отглеждат.
"Цената неминуемо ще се вдигне, но ако това вдигне и прихода на фермерите, които сега получават нищожен процент, аз лично ще съм доволен - коментира Уили Харкър-Коуз от английския гигант "Кетбъри".
Дефицитът ще сложи край на злоупотребата с шоколада и той няма да се използва без мярка във всякакви кейкове, бисквити и други печива, да не говорим за шоколадови стърготини в мексиканско моле и сос за печено месо.