Вкусът на фламенкото
Когато някой поиска препоръка за най-доброто място за фламенко в Мадрид, почти винаги стига до отговора, че Corral de la Moreria е "най-доброто, но и най-скъпото" или "най-скъпото, но и най-доброто tablao", както са известни заведенията предлагащи фламенко. Най-достъпният вариант е спектакъл с питие за 50 евро, а с включена вечеря цената е от 100 евро. Шоуто продължава около 75 минути и включва музика, песни и танц. Истина е, че дори и зрители, които не са големи почитатели на фламенкото, напускат в повечето случаи възхитени от артистичното ниво на спектакъла и породената в неголямото пространство емоция.
За неоспоримото качество на показваното фламенко свидетелстват и имената на почти всички звезди на този жанр, минавали оттук още от основаването му през 1956г. от Мануел дел Рей. След смъртта му заведението се ръководи от двамата му сина и съпругата му Бланка дел Рей. Тя е една от най-значимите фигури на танца фламенко с 55-годишна кариера зад гърба си. Само допреди няколко години самата тя излиза на сцената. Нейният "специалитет" е виртуозното боравене с голямата мантия от фламенко антуража, която изисква прецизност и умения близки до тези при лентата в художествената гимнастика. И днес Бланка понякога се качва на сцената, но само в интимен кръг и за специални случаи. Тя продължава да е и артистичен директор, а програмата се променя всяка седмица. Тази пролет тук на живо записа новия си албум Арканхел. Един от големите гласове на фламенкото през последните години, той е известен и в България заради сътрудничеството си с Теодосий Спасов. Албумът му Tablao излезе този месец.
Домакините смело използват рекламния слоган "най-известното tablao за фламенко в света". Corral de la Moreria често е наричано "катедралата на фламенкото". Таверната е включена в бестселъра на New York Times 1000 Places To See Before You Die. В малкото фоайе на входа са окачени снимки с всички звезди, минали оттук като гости, сред които Ава Гарднър, Марлене Дитрих, Ингрид Бергман, Никол Кидмън, Харисън Форд, Пеле, Серена Уилямс.
Corral de la Moreria се намира на малка улица съвсем близо до кралския дворец, операта и мадридската катедрала. Заведението е с капацитет 140 човека, а с оглед запазване на максимална автентичност, традиционният интериор савсем леко е осъвременяван и в него още има оригинални елементи от XVIII и XIXв. Затова неподготвени зрители могат да намерят заведението доста тясно.
Допреди няколко години tablao-то, подобно на други фламенко таверни, предлага най-емблематичните испански ястия с добро, но не изключително качество. Преди две години собствениците решават да заложат на първокласен ресторант и да превърнат El Corral в мястото което предлага "най-добрия спектакъл, най-добрата гастрономия и най-доброто обслужване". За целта наемат известния готвач Хосе Луис Естеван. Екипът в кухнята нараства двойно и в продължение на две години работи върху кулинарната трансформация. Менюто е "съкратено" и в него главна роля вече заема авангардната кухня, която комбинира традиционни ястия и нови комбинации и методи за приготвяне. Сега в него има например тартар от червена риба тон с авокадо, или крем от екологични яйца приготвени при температура от 63 градуса. Класическото испанско гаспачо е обогатено с морски дарове и диня.
По-ексклузивен е отделеният от основния ресторант "Гастро салон" само с четири маси и гледка към катедралата Ла Алмудена. Друго меню предлага по-малките тапас и умалени порции вдъхновени от ястията в основното меню. В качеството си на ресторант Corral de la Moreria е включен в гида Where Chefs Eat /Phaidon/. Там го препоръчва Дарио Барио, който казва, че "с обновената кухня мястото се е превърнало и в гастро храм". /Един от най-известните и харизматични испански готвачи, Дарио Барио загива на 42-годишна възраст през юни 2014, докато практикува екстремния спорт скок с костюм-крило/.
Друга от силните страни в обновената оферта на Corral de la Moreria, който отваря само вечер, е използваната система за съхраняване на вече отворена бутилка вино Winesave. Тя позволява да бъдат дегустирани по-ексклузивни вина на чаша, без да бъде поръчвана цялата бутилка.
corraldelamoreria.com
Акценти: - Трима от най-добрите сладкари на България и бъдещето на десерта - От нищо нещо: за танца на захарта с ядките и връзката между халва, нуга и турон - Сладките вина и пътят им до трапезата ни |