Новини

Невесела забава в горската дъбрава

Вера Траянова 31 януари 2016, 20:16

Доли Ребека Партън, легендата, чиито гърди са застраховани за 600 000 долара и не се обижда на вицове за блондинки ("Знам, че не съм тъпа. А не съм и блондинка") стана навърши 70 години преди няколко дни. По този повод германският всекидневник Süddeutsche Zeitung публикува интервю с нея, в което тя разказва за бедното си детство. Многодетното семейство (11 деца) живеело в окаяна барака и често за вечеря имало само това, което децата са наловили – катерички, жаби, костенурки. "Наистина ли сте яли катерички?" – учудва се интервюиращият. "Да!", отговаря Партън. "Трябва непременно да опитате. Не знаете какво пропускате. Има фантастичен вкус. Навсякъде по света се яде заек. Катерицата не е много по-различно нещо". Какъв точно вкус има, продължава да любопитства интервюиращият. "Като пилешко. Но малко по-сладко. Меко, нежно месо".

Доли Партън

Всъщност, катеричето месо отдавна се е изкачило по социалната стълбица. Докато след Втората Световна война рецептите с катерица са били родени от недоимъка, то преди няколко години те стават кулинарен хит в Англия. Вариантите за приготвяне на катеричето месо във високата кухня започват от старата следвоенна супа и стигат до композиции с трюфели, бейби-спанак и кедрови ядки в индийски тандури стил. Интересът на гурманите към сладкия гризач има дори екологичен принос – инициативата Eat grey, save red (изяж сива, спаси червена) твърди, че всяка чиния с месо от сива катерица помага за възстановяване на нарушеното екоравновесие. Сивите катерици (Sciurus carolinensis), привнесени в Англия от Америка през 19 век,  сa основна заплаха за местните червени (Sciurus vulgaris). По-едри и силно приспособими, американските агресивно са превзели територията на английските си братовчеди, които вече са застрашени от изчезване. По непотвърдени градски легенди, наркозависими сиви катерици дори тормозят жителите на лондонския квартал Брикстън – в търсене на лешници те намирали заравяните от дилъри в парковете бели пакетчета и се пристрастявали. След това разравяли с неустоима енергия и кърваво-червени очи частните градини и обществените паркове в Брикстън.

Но все пак, въпреки всички екологични и социални плюсове, кулинарните прогнози от 2009/2010, че катеричето месо ще завладее света, не се сбъднаха. Миналата година световният барометър по социална възмута Twitter отчете сериозен трус и отвращение към журналиста и еко-активист Джордж Монбио, който разполовил, осолил и сготвил катерица в ефир в предаването BBC Newsnight. Кулинарните тенденции, също като прогнозата за времето, могат да бъдат малко своенравни. Кънтри певиците също, затова, да кажем и честит рожден ден на Доли Партън.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK