Новини

Внимание, кулинарни блогъри в кухнята

Бакхус 26 май 2016, 10:33
Поредната "Вечер на любителите готвачи" на 19 май този път ни срещна с Илиян Димитров (в дясно) и Иво Станков – финансисти, барабанисти и ... създатели на Кулинарен Блоговодител (blogovoditel.com). Поканихме ги, за да проверим доколко хилядите рецепти и блогпостове, минали през очите им за пет години са развили кулинарен талант в тях. Иво и Илиян наистина ни предложиха едно разнообразно, свежо и вкусно изживяване, голяма част от което бе вдъхновено именно от находчивите рецепти и идеи на блогъри, но изпълнени и с малко авторско виждане. Стартът бе солени "трюфели" асорти в четири вкуса - със сушени домати, карамелизиран лук, синьо сирене, бекон и шам фъстък и с козе сирене и сушени кайсии. Последният получава и прякор в процеса на приготвянето му - Рошавият блондин. "Идеята бе да съберем различни вкусове, цветове и аромати, които да предизвикат апетита ни, каквато всъщност е целта и на самия Блоговодител", разказват двамата му съдатели. Иво признава, че водещата кулинарна сила в тяхната "двойка" е по-скоро Илиян. Той самият обича добрата храна, доброто питие и добрата компания, но рядко се вихри в кухнята. Но пък се справи повече от добре с аранжирането на ястията и добрият им вид. Трюфелите се поднасят с гарнитура от спирали от мариновани моркови, а към тях се добавя и вкусен хляб (или крекери - според собственото виждане) от лимец, ядки, бира и сусам. Приготвя се бързо и е чудесно мезе за бира. Трюфелите бяха комбинирани с ракия "Културна отлежала" на изба Карабунар - една интересна комбинация, която разпали любопитството и апетита на мнозина от посетителите. Интересът на Илиян към кулинарията е провокиран от хора, с които се запознава преди години и той започва да експериментира в кухнята. Няколко години по-късно открива виртуалното общество на кулинарните блогъри, а в последствие се ражда идеята да бъдат събрани на едно място - в Блоговодителя, така че не само да са лесни за откриване за потребителите, но и да се създаде активно общество, в което блогърите да обменят идеи, опит и да се вдъхновяват един друг. Идва време за предястието: Мус от сирена с микс от зелени салати с кленово-балсамов дресинг. Поднася се с брускети, прошуто, тиквени семки и пикантен нахут Публиката в демонстрационния ресторант ShowHow на "Томеко" - нашият домакин и партньор във вкусните събития, е в очакване на предястието. Както и на виното, поднесено с него - елегантното Castellum Rose Pinot Noir 2015 от новата серия Castellum на изба "Карабунар". С красив блед цвят и фини, но дълбоки аромати, то освежи прекрасно небцето. Зад идеята на предястието този път стои Иво, който казва, че е намерил вдъхновение за различните му части именно в творчеството на блогърите. Кулминацията на вечерта е специалитетът на Илиян: Телешко по бургундски по великата Джулия Чайлд. С него той е особено горд и разказва, че преди време е спечелил сърцата на журито в кулинарен конкурс. Телешко по бургундски или Boeuf Bourguignon по същината си е френски винен кебап или яхния, но приготвянето й е бавно - месото се пече на бавен огън, пипкаво и с много тънки моменти. Така че това далече не е проста задача, но въпреки това резултатът бе чудесен. Телешкото по бургундски се поднася с глазирани лукчета, сотирани гъби и задушени картофи с масло и чесън. И понеже това комплексно ястие се прави не с какво да е телешко, а с подбрано, качествено месо, в случая то бе предоставено от Ростар БГ ЕООД. А виното Castellum Cabernet Sauvignon 2013 пасна идеално към това ястие. Изплакваме небцата с дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, както винаги предоставени ни от "Авенди", за да се подготвим за десерта. Той представлява петифури асорти:- Маслен блат с глазура от бял шоколад и сладко от ябълки и банани- Морковен чийзкейк- Сочен шоколадов блат с топинг от червени плодове- Торта-баклава Ако сте обърнали внимание, че всъщност десертите са три вместо четири, то е просто защото с единия не се справихме, признава чистосърдечно Илиян. Да, такива неща, се случват, когато кулинарни любители трябва да приготвят храна за десетки хора. Но именно това е и вълнението и предизвикателството - да усетиш тръпката какво е да си професионалист в кухнята, колко тежка, но и задоволителна работа е това. А публиката разбира и попива емоцията както от успеха, така и от малките "несполуки" - нещо, което рядко може да усети другаде. Завършваме както винаги - с чаша от разкошния Hennessy Fine de Coqnac. И чакаме с нетърпение следващият епизод от "Вечери на любителите готвачи".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK