Без повторение
Мира и Ангел завършват Кулинарната академия HRC и след това специализират в Холандия, Италия и САЩ. Ангел е готвил в Калифорния в ресторант с "Мишлен" звезди. След като се завръщат в България, решават да си направят собствена марка – Miam, за кетеринг, и да предлагат новата за София услуга "готвач вкъщи". "Покрай pop-up закуските и кетеринга вече се шегуваме, че името ни е абревиатура от Мира и Ачо мъкнат".
"Всеки ден сме на пазара – обикаляме и търсим продукти" – превръщайки се в търсачи на качествени стоки, те не могат да вкарат в рамки менюто, което ще приготвят. Обещават, че ще е сезонно и цветно и че ще има богата алтернатива и за вегетарианците, за всичко останало искат хората, които ще посетят pop-up закуската, да им се доверят и да се оставят на изненадата. На втората закуска в Gallery 2.0 менюто е повече от разнообразно: веге бургери с хляб, който те си правят сами (обикновено или си го правят сами, или го взимат от "Братя хлебари") с мариновани зеленчуци и домашно сушени домати, сурови барове, фъстъчени бисквити по рецепта на американския готвач Томас Келер. А закуските, които в момента готвят за третото събитие, е: веган смути купа с плодове, домашно бадемово мляко, супер храни, салата с кейл, червено зеле, цитруси, кълнове, маринован червен лук, сусамов дресинг, кюфтенца от киноа, веган сандвичи с хумус от цвекло, авокадо и подправка дука, мъфини с царевица и сирене, тиквен кейк с подправки и шоколад, лимонов кейк с мак и глазура от крема сирене, бисквити с шоколадов чипс, веган суров бар с ядки и сушени плодове. Цената винаги е дванайсет лева и не включва кафе и други напитки от бара на заведението, в което се провежда брънчът.
Желанието на Мира и Ангел да правят брънчове се заражда спонтанно. "Влязохме в новото място за кафе на Chucky’s, видяхме голямата маса в единия ъгъл и си казахме, че ще е перфектно място за закуски към кафето." Вдъхновени да намират най-качествените продукти, Miam се обединяват с ресторант "Багри" и се опитват да организират своеобразен хъб от ресторантьори, професионални готвачи и фермери. "Искаме да получаваме продуктите директно от производителите – така по-лесно може да следим за качеството", казва Ангел. Те обичат да приготвят ферментирали храни – като ферментирала риба, репички, краставици и всякакви други вкусотии. Уточняват, че това не е мариноване и разлика с него има. Отглеждат си сами билки, кълнове и поници. "Мариноването и ферментирането са си типични за България, но позабравени с времето, традиции."
Брънчовете са само началото. Скоро Miam ще започнат да организират вечери на нестандартни места и с интересно меню. А интересното в идеята им пък е, че всяка вечеря ще събира заедно само 12 души. "Искаме да създадем цялостно преживяване около храната. Да събираме хора, които може и да не се познават, но след като седнат на една маса, ще се опознаят. Още по-забавно ще е, ако са с различни професии и обменят опит", казва Мира.
А тази събота, 26 юни, можете да се насладите на градинско парти и вкусно сезонно меню приготвено с чисти фермерски продукти, организирано от MIAM и БАГРИ. Вижте повече ТУК