Новини

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

Бакхус 25 август 2017, 14:14

Пловдив ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 г. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles избра Пловдив за домакин на своeто 18-то издание, което ще се проведе от 21 до 23 август. Това обявиха от Spirits Selection by Concours Mondial на пресконференция в Ла Серена, Чили, където беше показан и рекламния клип на града:

"За втори път Concours Mondial избира България за домакин. През 2016 г. бяхме домакин на "Световното по вино", каза Меглена Михова от "Пробежекс" – представителят на конкурса за страната ни.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г., а на следващата година седем от 18-те български мостри получиха медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%.

Малко статистика: според доклад на Световната здравна организация за 2016 г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Европа (13.6 литра на глава на населението за година). През 2015 г. са регистрирани 79 производители, като най-много са тези на ракия, водка и джин. През 2015 г. най-много са се консумирали водка, ракия, уиски и мастика. Ракията е на трето място по продажби след виното и водката, като най-предпочитана е гроздовата.
Тазгодишното издание на Spirits Selection, което завърши вчера, се проведе в Ла Серена, Чили. 66 съдии от 22 страни оценяваха 1140 високоалкохолни напитки. Представените държави са 54 като най-много мостри са подали Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на септември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK