Новини

Бакхус вечери: Индонезийска кухня с Рианти

Бакхус 07 ноември 2017, 12:37
През октомврийското издание на Бакхус вечери избрахме да ви пренесем в екзотична Индонезия, заено с Рианти и нейната пъстра и шарена четиристепенна вечеря. Лъчезарната Рианти Нур Айни или Яти, както я наричат приятелите й, идва в България през далечната 1993 година. Тя има вроден талант да готви и се научава напълно сама благодарение на кулинарни книги, безброй опитани рецепти и много експериментиране. Вечерята се проведе в уютната атмосфера на демонстрационен ресторант Show How/Томеко. Кухнята на островната държава е известна и със специалния си микс от подправки, известен с името Bumbu. Всяко ястие имаше вкусни и екзотични аромати като лимонена трева, кокос, специален лют пипер, кориандър, джинджифил. Приятен пример за този ароматен микс бяха комплиментите на всяка маса от моркови и краставици, престояли в марината от лимонова трева, кориандър, канела и люти чушки. Благодарим на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта. Първото ястие за вечерта беше чап-чай - свеж микс от зелени салати, задушени зеленчуци, пилешко месо и скариди. Специално за вечерята бяхме селектирали вина от Нов Свят, които да подхождат на разнообразието от аромати в индонезийската кухня. Благодарим на партньорите ни от "Авенди, които предоставиха селекция от изба Cono Sur. За качествата на всяко едно вино ни разказа Галин Дамянов, wine ambassador от партньорите ни от "Авенди". Салата беше поднесена с чаша Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc 2016. Вечерята продължи с предястието, което беше панирани пролетни рулца със зеленчуци и пилешко месо. Предястието беше поднесено с чаша Cono Sur Reserva Especial Chardonnay 2016. Теодора Александрова - търговски представител на Коравин за България - представи уникалната система за наливане на вина - практичен и достъпен уред, който ни позволява да си налеем вино на чаша, без да отваряме бутилката. Благодарим специално и на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепиха проекта "Бакхус Вечери". Те организираха и специална игра с всички гости, трима от които спечелиха ваучери за пазаруване в хипермаркети Кауфланд. Вечерта продължи с основното ястие. Яти беше приготвила Каре сапи или телешко по явайски - задушено телешко с традиционни подправки, поднесено с бял ориз и мариновани зеленчуци. Към него всеки опита чаша от пивкото Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 2014. Финалът на вечерта беше отреден за специалитета на Яти - традиционните индонезийски зелени палачинки. Те се наричат Дадар гулинг и дължат красивия си зелен цвят на специална растителна боя от джунглите на Индонезия, която Яти беше донесла специално за вечерята на Бакхус. Към десерта опитахме и топлият индонезийски дижестив - Wedamg jahe - горещ чай с джинджифил, който в Индонезия може да се пие както в началото на една вечеря, така и на края й.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK