Бакхус Вечери: Австро-унгарска кухня с Давид Стрхан
Бакхус29 ноември 2017, 13:59 През месец ноември се върнахме назад във времето с една специална вечеря, приготвена от Давид Стрхан, която ни потопи в духа на Австро-Унгария.Давид е един от най-усмихнатите, ведри и смели хора, които сме срещали напоследък. Само на 26 години, а историческите му познания за стара Европа са като на човек, преживял две войни. Родом от Словакия, Давид обикаля цяла Европа и като в приказките - накрая любовта побеждава и от 3 години е за постоянно в България.Давид участва и в "Мастър Шеф" за кратко, но не успява да се измъкне от работните си ангажименти и връща престилката. Днес преподава кулинарни курсове в Амюз буш и заедно със су-шеф партньора си Тодор Димитров създават блога cookologybulgaria.bg.
Страстта му към готвенето идва още от ястията на неговата унгарска баба и познанията за тиролската кухня на дядо му, който пък е австриец. И така вдъхновението на Давид добива форма в класически австро-унгарски ястия, поднесени с младежки дух.Вечерята се проведе в уютната атмосфера на демонстрационен ресторант Show How/Томеко.Четиристепенното меню на Давид беше модерен прочит на традиционни австро-унгарски рецепти, които днес можем да намерим в кухните на държавите из цяла Централна Европа - кнедли, гулаш, патешко и щрудел.За австро-унгарската музикална атмосфера на вечерта се погрижиха от страхотните Quatro Quartet, които изсвириха редица класически произведени.Благодарим специално и на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепиха проекта "Бакхус Вечери". Те организираха и специална игра с всички гости, трима от които спечелиха ваучери за пазаруване в хипермаркети Кауфланд.Благодарим на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта.Първото ястие за вечерта бяха Карловарски кнедли с мус от планинско сирене, печена дюла, лешници и микс от салати.Дюлата за стартера беше прииготвена по технологията су вид.Компания на стартера направи бялото вино Katarzyna La Bella Chardonnay & Viognier & Sauvignon Blanc & Traminer 2016.Благодарим на Весела Шишманова от Katarzyna Estate, която ни разказа повече за самата изба и за вината, които дегустирахме през вечерта.Една австро-унгарска вечеря нямаше как да мине без гулаш, който Давид приготви по стара семейна рецепта като предястие.Благодарим и на партньорите ни от Coravin и на Теодора Александрова, която представи уникалната система за наливане на вина - практичен и достъпен уред, който ни позволява да си налеем вино на чаша, без да отваряме бутилката. Основното ястие беше патешко бутче конфи със сладко-кисело червено зеле, ябълков сос и домашно парено хлебче.Комбинирахме основното ястие с чаша Katarzyna La Bella Cabernet Sauvignon & Merlot & Malbec & Syrah.За десерт опитахме специалната рецепта на Давид за "Kaiser" щрудел с крем англез и тофи карамел.Десертът си подхождаше прекрасно с дижестивите от Tatratea, за които ни разказа Павел Енчев. Tatratea е алкохолна напитка на основата на натурален екстракт от чай съдържаща планински билки и чиста вода от Татрите.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK