Вечеря с Хилда Казасян: Вкусове от две националности
Бакхус17 март 2017, 10:36 На първата вечеря на Бакхус с любител готвач за 2017 г. имахме щастието да се насладим на вкусовете на две националности, които Хилда Казасян приготви в демонстрационния ресторант Show How на фирма Томеко.За вечерята Хилда беше подготвила специален прочит на някои типични арменски ястия и продукти.Вечерта започна под ритмите на джаза и две апетитни разядки от сирене и патладжан, придружени от топли пърленки.В началото, когато е отворила ресторанта си, тези разядки винаги са се сервирали, но клиентите толкова много са ги харесвали и ядяли, че после не са имали място да продължат нататък с менюто. Затова се е наложило да спрат да ги сервират.Продължихме с "Карнъ–салад" ("Салата Корем"), която съдържа пържен патладжан на шайби с уникален сос от горчица, мед и балсамов оцет. В салатата има също натрошено сирене, домати на кубчета и пресни зелени подправки, а вкусът й е лек и ароматен.Хилда сподели, че нейната страст към кухнята идва от двете й баби - едната българка, другата арменка, на които е била на гости всяка събота и неделя.Когато е започвала бизнеса си, тогавашният й партньор е предлагал да отворят пиано бар, което не се харесало на Хилда, защото вече имало "пиано барове под път и над път". Затова й хрумнало, че всичките нейни приятели обичат арменската кухня и решила вместо пиано бар да направи ресторант.Вечерята продължи с предястието - разтапящ се по небцето патешки дроб с праскови и сладко от зелени орехчета.Патешкият дроб е по рецепта на Хилда и го нарича арменски, защото добавя традиционните зелени орехчета. "В един момент ми омръзна да сервирам типичните 20 арменски ястия, затова седнахме и измислихме наша рецепта."Основното ястие, което Хилда беше избрала да сготви, беше телешко месо с манатарки.За нея сосовете са едно от най-важните неща във всяка кухня.Сосът беше и завършващият елемент на крехките филенца.Десертът беше по типична арменска рецепта на бабата на Хилда.Арменската грис халва придружаваше парчета сладък салам.Оказа се, че имахме и рожденичка по време на вечерята, която беше специално поздравена от Хилда.Партньорите на събитието от Pernod Ricard Bulgaria пък организираха изненада като направиха малка игра и подариха една бутилка Ballentine's Finest.Вината и селекцията от уиски бяха предоставени от Pernod Ricard Bulgaria.Дегустационните води Aqua Panna & San Pellegrino бяха предоставени от Авенди ООД.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK