Гурме

La Capannina

Вера Петрова 01 февруари 2007, 08:54

La Capannina е блестящ пример за развитие стъпка по стъпка от гледна точка на ресторантьорския бизнес и за съпричастност и отдаденост , що се отнася до екипа. Не случайно тази година специалната грамота на "Бакхус" за принос в развитието в ресторантьорството у нас бе присъдена на мениджърката на ресторантите от групата, г-жа Жана Банкова. Заведението бе открито през 2001 г. като бар (в италианския смисъл на думата) с място за бърз обяд и възможност за приготвяне на паста пред клиента.

Оттогава до днес се разви постепенно, във всеки детайл, "благодарение и на клиентите, които ни насочваха", по думите на г-жа Банкова, до един от най-добрите ресторанти у нас. През 2004 тя завършва професионални курсове със стаж в школата на Gambero Rosso в Италия, стажува и при една от известните в Италия шеф-готвачи - Агата, в Agata e Romeo в Рим. Открива призвание, за което сякаш е създадена. Собственикът Джорджо Мартини се доверява напълно на нейния усет и стремеж към усъвършенстване.

La Capannina е мястото, където се яде не просто като в Италия, а като на най-добрите места в Италия. Това се дължи на абсолютната безкомпромисност по отношение на продуктите. Тук се ползва само зехтин extravergine, включително в кухнята за готвене. Пастата се приготвя от твърдозърнесто брашно задължително от Италия, в собствената лаборатория за паста и сладкиши. Солта е пречистена английска кристална "малдон", пиперът е сешуански, работи се изключително с шоколад Valrona.

Селекцията на вината и вноса извършват сами. Двигателят в това отношение е г-н Мартини. От около 140 италиански етикета поне десет са супертоскански вина. Малко по малко набавят вината от специалната селекция на Gambero Rosso, наречена "50-те вина, които промениха Италия". Обогатява се френската и българската селекция.

Особена заслуга по отношение развитието на ресторантьорството у нас представлява начинът, по който тук инвестират в екипа. Жана Банкова не използва думата персонал. Нарича сервитьорите сътрудници, защото е убедена, че ролята им далеч не се изчерпва със сервирането. Двамата шеф-готвачи, Христо Белев и Мариана Белева периодично посещават курсове в Италия, присъстват на обеди, вечери и специални събития там, за да попият не само занаят, но и култура на професията. Останалата част от екипа бива обучавана на място от водещи италиански шеф-готвачи.

Стратегическата позиция на La Capannina на пл. "Народно събрание", наличието на голям брой постоянни клиенти и липсата на свободни места почти по всяко време на деня вероятно биха задоволили един собственик, воден само от намерението за преуспяващ бизнес. В случая обаче става дума за нещо друго. Желанието за постигане на най-високото качество, отношението към екипа като към близък семеен кръг, любовта към клиента и професията карат Жана Банкова да възкликне: "Има още накъде!"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK