Новини

ОТ БРОЯ: Какво пием тази пролет

Марина Караконова и Ани Коджаиванова 25 март 2024, 10:50

Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, Wine & Co.

Dragomir Natalie Sauvignon Blanc 2022

Наталия Гаджева от винарско имение "Драгомир" представи новия бранд Natalie в Wine Generator, като побърза да уточни, че той не идва от името й, а от корена natal - раждане, символ на новото начало. Въпреки че "Драгомир" работи още от основаването й със совиньон блан, досега той е бил само в купаж, и това е първият им сортов екземпляр. Виното е с цвят на светла слама. Има деликатен "нос", с плодово-цветисти нотки на цитруси и бъз. Гладко и меко вино, във вкуса веднага ще усетите отчетлива минералност и свежест, а думата, която ми хрумна след първата глътка, беше ведрост. Нещо любопитно: "Драгомир" е единствената винарна в света, която прибавя във вината си минерала зеолит. Смята се, че той бързо разгражда тежките метали и всякакви токсини в организма, макар и все още да се чака научното обяснение.
В крайна сметка - едно фино, леко и ефирно вино. Това е бил търсеният стил и той се е получил. А името отговаря и на сезона - всяка пролет е едно ново начало.

40 лв., Wine Generator, ул. Рачо Димчев 8

Gerard Boulay Sancerre a Chavignol 2022

Семейство Буле притежават лозя в Сансер от XIV век. Самият Жерар Буле прави вино вече петдесетина години и е сред най-уважаваните и ценени в гилдията си. Лозята му са от 35- до-70 годишни и са разположени по склоновете на хълма Шавиньол, върху най-добрите, и потентни парцели в сърцето на Сансер. Почвите са с високо съдържание на варовик, подобни на тези в Шабли и Шампан. Вече няколко десетилетия в отглеждането на лозята и правенето на вино в избата има изцяло биологичен подход.
Поначало 2022 е чудесна, гореща и суха година за Сансер, което води до по-умерени нива на алкохол и страхотна структура. И тук е така: в началото са наситените аромати на кайсия, ябълка и лайм. Виното е с много по-богата и жива текстура от обичайния совиньон. После се разгръщат кредата и минералността, която сякаш още носи ехото от праисторическите морета, върху които се е образувала почвата. Следва дълъг и щедър финал. Ако го забравите едни още пет години, всичко това ще звучи още по-добре, защото ще развие още закръгленост и дълбочина. Вино, което събужда и радост, и мисъл.

70 лв., Cellar 52, ул. "Оборище" 52

Vietti Moscato d'Asti 2021

Това забележително москато д'Асти е направено от плодовете на 40-годишни лозя по красивите хълмове на Ланге в Пиемонт. Избата е Vietti, която от 70-те години на миналия век обвързва виното си с изкуството, канейки артисти от ранга на Пиер Паоло Пазолини и Ренцо Пиано да правят етикетите им.
Виното е с красив сламен цвят, с игриви златисти отблясъци. Ароматът е на пъпки на пролетни цветя, на портокалов цвят, на зелен бадем. Нещо в него напомня за аромата на въздуха след априлски дъжд. Тялото е леко, но богато, най-вече заради интригуващия танц между свежест и деликатна сладост, която ще ви напомни на зрялата праскова и круша. Много добър баланс с деликатните киселини. Нанизът от балончета, образуван при наливане, е много лек - затова е с обикновена винтова капачка. Ще усетите дълбочина и в дългия плодов завършек. Чудесен аперитив, но всъщност това вино "плаче" за изтънчен сладкиш - а какво по-изтънчено от парче пухкав козунак?

52 лв., Casavino, ул. "Костенски водопад" 65 - най-новият магазин на веригата

Earth and Sky Xinomavro 2021, Thymiopoulos

Ксиномаврото Earth and Sky, на Апостолос Тимиопулос, e едно от най-култовите и модерни вина от този сам по себе си забележителен гръцки сорт от Науса. Името му подхожда: то е перфектно завършено - от земята до небето. Вината на Тимиопулос са чисти, биодинамични и откровено впечатляващи.

45 лв, Vinopoly

Sentimenti Mavrud 2022, Zagreus

Лично за мен това е едно от най-впечатляващите български вина в тазгодишната класация на DiVino и на пазара изобщо: натурално, вкусно, тероарно вино, което показва най-чистите качества на сорта. То е рожба на дългогодишни експерименти на екипа на "Загрей" със сорта и натуралните техники и е напълно завършен продукт, при това с изненадващо добра цена.

16 лв, в повечето магазини с българско вино

Mitra 2019, Orbelus

Orbelus бяха сред пионерите на чистите вина в България, още преди да се чуе, че са модерни: биосертифицирани лозя, минимална намеса в избата. За съжаление те изпревариха времето си и останаха сякаш неразбрани на пазара. Прекрасни вина от по-стари реколти се разпродават на сайта на избата. Сред моите фаворити е съчетанието рубин и мерло "Митра" 2019. В момента е в чудесна форма: чисто, вкусно, тероарно натурално вино без сулфити - на примамлива цена.

9.90 лв, orbelus.bg

Crémant D'Alsace Clair 2 Lune, Vignoble des 2 Lunes

Пенливото вино може да не е решение на всички проблеми, но със сигурност помага за поне половината от тях. Чистосортовият креман от пино ноар, на биодинамиците от винено стопанство "Две луни", е от онези вина, които изтръгват възклицание на възхита от пиещия при първата глътка. Ще го запомните.

49 лв, La Cave du Moulin и moulin.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK