Иван Македонски01 февруари 2017, 12:10 Февруари, февруари за вино и любов! А какво да изберем?! Трифон или Валентин? Нека има от всичко, защото виното е изкуство, а изкуството се прави с любов!
Пенливите вина - са по-специалните вина, не защото ги избираме за специални поводи, а защото се различават от всички останали категории. Друга технология, друга бутилка, тапа...с две думи - специална работа. Белите вина от своя страна остават на заден план по нашите ширини, особено през студените месеци. Това не означава, че на празници като Трифон Зарезан и Св. Валентин не можем да отворим бутилка бяло вино. Можем, и то няколко! Дали по-ефирни и елегантни или пък по-стари и плътни, белите вина с достойнство се нареждат до своите червени събратя. Розетата се превърнаха в сензация през последните години и у нас те стават все по-търсени и предпочитани. Те са прекрасен избор за празничния ден! И да си дойдем на думата - червеното вино ни създава усещане за топлина и уют, изникват спомени за старото приятелство, за любовта.
Изберете вино, споделете го и празнувайте какво си пожелаете (Трифон и Валентин няма да се сърдят, щом има вино). Дегустирайте и се пренасяйте на различни места, защото виното е живот, виното е история, която всеки път е различна, интересна и вълнуваща.
*Иван Македонски е завършил Университета по хранителни технологии - гр. Пловдив. Магистърската му степен е свързана с изучаване на винения туризъм, но интересът му към света на виното датира от детството. В момента е управител на магазин CASAVINO Скобелев, където се е отдал на каузата да е посланик на вино културата и да повишава познанията на хората, и най-вече на младите клиенти, свързани с виното и неговата вселена. Организира професионални дегустации, винени обучения и най-вече помага на всеки, който желае да открива света на виното.Едоардо Миролио Брут Розе ЕПВ– 23 лв., Еленово, България
Сортов състав: Пино Ноар 100%
Профил: Бледо розов цвят с фини перли в непрекъснат поток. Отличава се с финес, елегантност и цветисти нотки, балансирано, сочно и с приятна свежест. Продължителен финал.
Съчетание с храни: Консумира се като "welcome drink", с морски деликатеси, зрели сирена.Кава Анна де Кодорню Блан де Блан NV – 24 лв., CAVA D.O., Испания
Профил: Жизнена свежест и красота, която радва сетивата. Една кава, която говори със своите цитрусови нотки, аромати от тропически плодове и кроасан. Плътен и кремообразен вкус, запомнящ се.
Съчетание с храни: морски специалитети, изключително подходящо за омар и други ракообразни.Царев Брод Гергана 2015 – 17,00 лв., Средна Дунавска Равнина, България
Сортов състав: Гергана 100%. Гергана е бял хибриден винен сорт грозде, селектиран чрез кръстосване на сортовете Димят и Мускат Отонел в АУ – гр. Пловдив.
Профил: Искрящ и бледо сламест цвят. Интензивен цветист и плодов нос със съблазнителни акценти на свежа кайсия с ванилов сос. Свежо и леко с много добре запазен зрял жълт плод и приятен, хармоничен и деликатен финал. Виното е ферментирало при температура от 16-18°C с дрожди за червено грозде с цел прибиране на ароматите. (Отлежавало върху фините утайки седем месеца.)
Съчетание с храни: Риба (пушена), киш от сирена, салати.Марян Димят Барел Ферментед 2015 (работен етикет) – 25 лв. , Дунавска Равнина, България
Сортов състав: Димят 100%
Профил: Ферментира и отлежава в продължение на 8 месеца в дъбови бъчви. Има бистър и чист, сламест цвят с фини зелени отенъци. Носът е опушено-ванилов с нотки на стафида, заxаросани цитруси и леки флорални акценти. Заоблено и сочно с мека свежест и дъбово-ванилов финал. Лимитирана серия.
Съчетание с храни: ястия със зеленчуци, сьомга, лаврак с аспержи, пуешко месо.Драгомир Каризма Шардоне 2014 – 22 лв. , Западна Тракия, България
Сортов състав: Шардоне 100 %
Профил: Прекрасен жълто-зелен цвят, искрящ и с кристална бистрота. Ароматът е интензивен, с преобладаващи нюанси на грейпфрут, манго, ядки и мед. Добре интегриран дъб, придаващ усещане за ванилови акценти. Комплексно и изключително балансирано. Остава спомен за свежа киселинност и елегантен финал. Виното съзрява в дъбови бъчви за шест месеца върху фини утайки, като периодично е извършван батонаж. Лимитирана партида от 2800 бутилки.
Профил: Бледожълт цвят, богат и хармоничен ароматен букет с нотки на жълти цветя, тропически плодове и леки мускусни нюанси във фонов режим. Меко и сочно, много дълъг и приятен финал. Стареене върху утайки в продължение на около 60 дни. Една малка част от сока ферментира и отлежава в малки френски дъбови бъчви.
Съчетание с храни: Антипасти на рибна основа, ризото Алла Маринара, ризото с артишок, рибна яхния, гриловано бяло месо, средно зрели сирена.Левент Розе Гранд Селекция 2015– 20 лв., Дунавска Равнина, България
Сортов състав: Гренаш, Каберне Фран
Профил: Вино с нежно розов цвят и свеж плодов аромат, нюанси на грейпфрут и тревисти акценти. Характерен и елегантен вкус, с приятна свежест и дълъг послевкус. Лимитирана серия.
Съчетание с храни: Средиземноморски киш, агнешко с бататас, рибни деликатеси, морски дарове.Шато дьо Сел Розе Кьор дьо Грейн 2015 – 50 лв., Прованс, Франция
Профил: Бледо розово вино със златисти нюанси. Откриват се аромати на цитрусови плодове, праскова и подправки. На небцето е елегантно и фино с лимонов нюанс преди сладък завършек на привлекателен дължина. Виното е отражение на сложност от варовиковите хълмове и сухи почви, обляно в ослепителна слънчева светлина. Със сигурност ще се пренесете в Прованс.
Съчетание с храни: Морски дарове са най-добрата компания.Редарк 2011– 22 лв., ВИ Дамяница, Долината на Струма, България
Сортов състав: Каберне Совиньон, Рубин, Руен
Профил: Плътен, непрогледен рубинен цвят с гранатови оттенъци. Много интригуващо на нос. Богатство от подправки. Аромат на карамфил, кожа, какао, зряла череша и черница, землисти нотки, сушени листа. Плътно и заоблено с дълбочина. Силно въздействащ послевкус. Лимитирана серия от 9100 бутилки.
Профил: Виното е с плътно тяло, хармонична структура с меки танини. Атрактивни аромати на добре узрели червени и черни плодове, примесени с нотки на кожа, гора и дим, са подкрепени и във вкуса, където финала е с приятна пикантност. Селектирани са само 8 бъчви от сортовете мерло и каберне совиньон. Виното отлежава във френски барици за период от около 12 месеца, и последващо отлежаване в бутилка за период от 8 месеца. Лимитирана селекция – 2400 бутилки.
Съчетание с храни: Телешко със сос, сушени меса и колбаси, зрели сирена.Нерагора Мавруд 2013 – 48 лв. – Западна Тракия, България
Сортов състав: Мавруд 100%
Профил: Чист, непрогледен пурпурен цвят. Въздействащ и интензивен нос с нотки на смола, босилек, черна череша, касис, черен шоколад и кардамон. Заоблено и хармонично, средно до плътно тяло с осезаемо присъствие на дъб, сочно и плодово с елегантен завършек. Може да отлежава поне 10 години.
Профил: Рубинено червен цвят с пурпурни нюанси. На вкус е меко и топло, с ясно изразено копринено усещане, завладява сетивата. Откриват се аромати на череши, горски плодове, захаросани червени плодове с пикантни нотки на черен пипер, женско биле, какао и тютюн. Лимитирана серия от 20 000 бутилки.
Профил: Интензивен и дълбок цвят (бордо) с виолетови отблясъци. На нос се усещат плодове, къпини и боровинки, които след това дават път на подправки като бял пипер, какао и др. Комплексно и с много добра структура. Меки и заоблени танини. На вкус - черни плодове и леко препечено, придружено с добра киселинност и дълъг, запомнящ се финал.
Съчетание с храни: Месни ястия (телешко, агнешко), ястия от дивеч (прасе, заек), агнешки котлети.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK