С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Златният юбилей на JRE запозна водещи ресторантьори с българската гастрономия

Bacchus
30 Април 2024, 19:55
Share Tweet Pin it Share

За първи път трима наши шеф-готвачи са членове на престижната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs, основана преди 50 години от Жак Марние-Лапостол

50 ГОДИНИ JRE

През 1974 година Жак Марние-Лапостол, президент и наследник на Grand Marnier, френският бранд алкохол, решава да създаде мрежа от гурме от готвачи и собственици на топ ресторанти и кулинарни производители във Франция. Най-известният продукт на г-н Лапостол е Grand Marnier Cordon Rouge, ликьор с аромат на портокал, създаден през 1880 г. от Александър Марние-Лапостол - предтеча на Жак.



Петдесет години по-късно, в Париж, кулинарната асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs, празнува своя юбилей и разрастване до 16 държави, в които е одобрила поне шеф-готвач под 42 години за член и приятел. Днес наследницата на фамилия Лапостол - Александра Марние-Лапостол, е горда притежaтелка на винарна Lapostolle в Санта Круз и лозя в Андите, наследник на над 100 години френска винарска традиция и почетен член на JRE. През годините асоциацията е била управлявана от много президенти - до един шеф-готвачи, а днес това е Даниел Леман, собственик на ресторант Moosegg в Швейцария, вече чест гост и в България.

БЪЛГАРСКАТА ВИСША КУЛИНАРИЯ

През есента на 2023 г., международната кулинарна академия HRC в София стана домакин на първата "предпремиерна" вечеря на JRE-Jeunes Restaurateurs в своя гурме ресторант Talents. Гостите имаха шанса за опитат първото меню от пет шеф готвача от асоциацията, в което се срещнаха българите Веселин Калев (ресторант aEstivum), Владислав Пенов (ресторант Космос) и Филип Захариев (Ona) с колегите си от Европа Шеф Карс Ван Велхем (De Saffraan) и Шеф Марко Карелсе (Villa La Ruche) oт Холандия.



Благодарение на усилията на младите български готвачи, този март JRE официално прие България като препоръчана кулинарна дестинация и отдели подобаващо време и внимание на тази новина по време на 50-годишния си конгрес в Париж през април. На конгреса България се представи pred and 400 JRE готвачи и собственици на ресторанти и хотели и с национален щанд, подкрепен от Министерството на туризма и Mastercard България.

КОНГРЕСЪТ СЪС 180 МИШЛЕН ЗВЕЗДИ

"За мен бе изключително изживяване да се запозная с всички от JRE. Приеха ни като приятели. Лекциите на които присъствахме бяха изключително интересни и полезни. Радвам се, че сме част от семейството на JRE", сподели Веселин Калев, който е и основният контакт на JRE България в момента.



"Като най-новите членове на организацията JRE, екипът ни имаше честта да присъства на конгреса по случай 50 годишнината в Париж, където се почувствахме като част от едно голямо семейство. Изключително много се радваме, че имахме шанса да се срещнем с много от колегите и да се свържем с тях, да бъде част от вълнуваща гала вечеря с меню приготвено от едни от най-изявените шеф готвачи удостоени с Мишлен звезди, както и да опитаме автентични продукти на изложението, което се проведе на вторият ден.

Това да комуникираме с професионалисти от такъв ранг беше изключително вдъхновяващо, но това не беше единственото. Бяхме очаровани и от организацията на два дни, в които домакините се погрижиха да почувстваме духа на Париж по един незабравим начин. За нас е чест да бъдем част от такава организация и това беше едно прекрасно начало на нашият път заедно." сподели екипът на ресторант Cosmos.

Топ готвачите се събират веднъж на две години и активностите тази година включваха изложение за гурме продукти и новости от всяка държава, където те обменяха идеи, информация и крояха бъдещи общи гурмански начинания. България участва със щанд подкрепен официално от Министерство на туризма и логистично от HRC Academy и Mastercard, за да представи скритите си съкровища, които могат да станат част от ювелирните гурме експерименти във всяка точка на Европа - иновативни ферменти, вино, шафран, люти сосове, ръчен шоколад и др.



Щандът ни беше посетен с голямо любопитство и всяко нещо беше опитано критично и внимателно. Moстрите на soferments.com бяха веднага ползвани и популяризирани в социалните канали от шеф Teresa Gutierrez, ресторант Azafran в Ла Манча, Испания, с която България се запозна през март - като част от дамите гост готвачки за Бакхус Ресторант на годината. Шоколадовите бижута La Fève by Pavel Pavlov също предизвикаха голям интерес и посещение от страна на творците на шоколад TAMAN Artisan Chocolates от Хърватска.



Бяха раздадени и награди, като отличилите се европейски ресторанти, за да сверим часовниците си къде трябва да се яде в Европа, са:

- Enrico Bartolini, ресторант Mudec, Италия - награда Entrepreneur of the Year - Powered by Mastercard

- Alexander Wulf, ресторант Troyka, Германия, награда Chef of the Year - Powered by Pastificio Dei Campi

- Nina Bratovž, ресторант JB, Словения, награда Sommelier of the Year - Powered by Antinori

- Stefano Pinciaroli, ресторант PS, Италия, награда Sustainability Award - Powered by Swan Hellenic

- Ryan Blackburn, ресторант Old Stamp House, Великобритания, награда Innovation Award - Powered by Carpigiani

- Uwe Machreich, ресторант Triad, Австрия, награда Taste of Origin - Powered by Parmigiano Reggiano



БЪДЕЩЕТО


Ферментите soferments.com, свързани с ресторант Cosmos в София, който стана и ресторант на годината 2023 в конкурса на Бакхус, се озоваха в топ-тренда на европейските готвачи, които обсъдиха в няколко конферентни панела как най-високия клас гастрономия се променя, според културата на новите поколения, планетата, ресурсите и устойчивия начин на живот и бизнес. Всеки топ ресторант и Шеф-готвач се ориентира към собствено производство и съхранение на продуктите за следващи сезони с методите на ферментацията, а менютата стават все по-леки и "отговорни". Дори вината изсветляват, а Швейцария показа иновативна версия на месо, което е създането от растителни протеини. Голяма част от шеф-готвачите проявиха интерес и към българския шафран, който се класира на челни позиции по качество в света и е в тренда дори на имената на топ ресторантите на JRE - Azafran и De Saffraan на шеф Kars van Wechem.

И макар да гледаме с носталгия към стария и безгрижен лукс на Европа - повечето събития от конгреса се случваха в изумителни исторически пространства на кралска красота и спиращо дъха изкуство, бяха поляти със скъпоценно разнообразие от шампанско, обогатени с гъши дроб, пармезан и леки еспуми - няма как да не отчетем, че приобщаването на новите държави, кулинарни култури и идеи от Балканите върви ръка за ръка с демократизацията и вятъра на промяната.

"Една от особено важните страни на партньорството на България с JRE е образованието и повишаването на квалификацията на кулинарните таланти. Кулинарна академия HRC партнира с асоциацията в направление стажантски програми и осигурява на своите курсисти 6-месечни стажове в ресторантите от мрежата на JRE. Като част от партньорството са планирани редица обучения, мастъркласове и специални вечери, които готвачите от JRE ще провеждат в академията и ще дават възможност на нашите млади таланти да се докоснат до най-новите тенденции в света на кулинарията." споделя Йоана Милева, директор на HRC Академията в София.

JRE, Mastercard и HRC Academy подготвят още много безценни преживявания през годината с твърдата убеденост, че България вече се утвърждава в кулинарните пътеводители на световните туристи и има какво интересно да предложи.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »