С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

  • Търси се: Десертът на нашето време

    текст Дария Манова, фотография Йоана Петрова, Цветелина Белутова, Албена Шкодрова
    снимки: Цветелина Белутова 16 Септември 2011, 17:39

    Извитият кравай на Средновековието, сиропено-сладката диря на османските столетия, виенският привкус на следосвободителните години, металните тави с тригуни на соца.... Последните години обаче сякаш все още чакат своя характерен десерт

    Share Tweet Pin it Share
  • Професия Гастроном

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 15 Юли 2011, 14:13

    Университетът на Slow Food в Поленцо оформя нова гилдия – от "декатлонисти" в науката за яденето и храната

    Share Tweet Pin it Share
  • Воайори в кухнята

    текст Пепа Витанова
    снимки: CC 15 Юли 2011, 14:04

    "Черешката на тортата" осъществи мечтата на феновете да седнат на масата на своя идол. Ако не буквално, поне виртуално

    Share Tweet Pin it Share
  • Рибна карта на София

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Shutterstock 15 Юли 2011, 13:26

    България може да не е на три морета, но поне столицата й има достъп до рибите в тях

    Share Tweet Pin it Share
  • Прибалтика. Записки по салфетките

    текст и фотография Нева Мичева
    снимки: Нева Мичева 15 Юли 2011, 13:12

    Четири града през четири часа: няколко столици в открития, рецепти и песни

    Share Tweet Pin it Share
  • 20 великана в кухнята

    текст Нева Мичева
    снимки: CC 20 Юни 2011, 11:25

    Кои са най-ярките герои на съвременните гурме фантазии и ресторантьорски бизнес и кое ги прави такива

    Share Tweet Pin it Share
  • За кулинарията като изящно изкуство

    Текст: Диего Саласар, превод от испански: Нева Мичева
    снимки: Диего Саласар 20 Юни 2011, 10:44

    Как тенденциите в световната гастрономия започнаха не просто да присъстват в пейзажа на съвременните вкусове, но и активно да го променят

    Share Tweet Pin it Share
  • Гнусно срещу вкусно

    текст Пепа Витанова
    снимки: Shutterstock 25 Май 2011, 12:20

    "Сега тук ще се бъркат палачинки. Сега тук ще се пекат милинки. Сега тук ще се правят курабийки – каза Пипи. Тя взе три яйца и ги подхвърли високо нагоре. Едното падна върху главата й и се счупи, а жълтъкът потече по лицето й. Другите обаче улови ловко в една тенджера." Ако някои може да се чувстват отвратени от този ексцентричен метод на готвене, за Томи и Аника палачинките на Пипи са най-вкусното нещо на света. За тях, и за милиони читатели.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дървено масло forever

    текст Дария Манова
    снимки: Creative Commons 25 Май 2011, 11:48

    ПРИЛОЖЕНИЕ: В гранясал вид, смесено със серт тютюн или лют пипер, е добро за изтребване на дървеници. Превряло с трендафилови листове е твърде добро за косите на момичетата. Добра грижа за овцете – ефикасно средство да им лъщи руното. С него могат да бъдат приготвени много и отлични ястия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Cucina Italiana отвъд пицата и пастата

    текст Росица Илиева, снимки Цветелина Белутова
    снимки: Цветелина Белутова 25 Май 2011, 11:34

    Петима италиански готвачи в София от всички краища на Апенините илюстрират невъобразимото разнообразие на своята кухня

    Share Tweet Pin it Share
  • Lord of the Chefs: на една осма от целта

    текст Пепа Витанова
    18 Април 2011, 17:25

    Share Tweet Pin it Share
  • Храната 30 кадъра в секунда

    текст Албена Шкодрова
    снимки: Food Festival 18 Април 2011, 17:21

    Food Film Festival в Амстердам показа кулинарните филми като отделен жанр, изненадващ с качество, разнообразие и въздействие върху общественото мнение

    Share Tweet Pin it Share
  • След Фукушима

    текст Пепа Витанова
    снимки: Shutterstock 16 Април 2011, 01:10

    На ресторант с дозиметричен кръг в ръка

    Share Tweet Pin it Share
  • Свят зелен и милостив

    Текст Деница Каменова и Румяна Босева в София, Силвия Тулева във Варна, Одет Гълъбова в Пловдив, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 16 Април 2011, 01:03

    Без месо в София, Пловдив и Варна: девет явни и по-тайни места за по-добрите сред нас

    Share Tweet Pin it Share
  • Кри-Ко-Тув

    текст Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 16 Април 2011, 00:19

    Когато хората с бели шапки срещнат хората с черни, в кухните се появяват предмети като Крикотув, ЕмулсияНагревател, чиния с електроди и преса за храна с мощност от 6000 бара

    Share Tweet Pin it Share
  • Сънищата на един шокунин на суши

    текст Вера Траянова
    снимки: Berlinale festival 18 Март 2011, 12:02

    Режисьорът Дейвид Гелб разказва за тайните на 85-годишния японски готвач, чийто ресторант – с девет места и използващ тоалетната на токийското метро, получи три звезди от пътеводителя "Мишлен". Документалният филм "Джиро сънува суши" беше представен през февруари на Берлинале

    Share Tweet Pin it Share
  • Напълно съществуващи

    Текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 17 Март 2011, 14:29

    Най-добрият бутик за сирена на Европа - Michel van Tricht&Zoon в Антверпен, е сочна илюстрация за чудното преобразяване на белгийските млечни продукти

    Share Tweet Pin it Share
  • Българските сирена: кратка биография

    текст Дария Манова
    снимки: stara-sofia.com 17 Март 2011, 14:15

    Между 3000 малки мандри преди 1944 г. до няколко бутикови производители днес, производството на сирене в България е мизерно като за страна с амбиции. Все пак надежда има. Особено ако законите престанат да пречат

    Share Tweet Pin it Share
  • Химици в кухнята

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 17 Март 2011, 14:01

    "O/W + G _____> (O + G)/W е формулата, с която може да се опише процесът на разбиване на сметаната, чрез който се получава бита сметана", се казва в една публикация на британското Кралско химическо общество. "Концепции 2011" в София демонстрира защо има смисъл да се мисли по този начин за храната

    Share Tweet Pin it Share
  • BELGOurmet

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 17 Март 2011, 13:15

    Няколко идеи как да ядете "регионално" в Белгия, където всеки туристически план безславно се дави в порой кулинарни находки

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »