С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

Хеброс Reserve

Елица Ангелова
21 Октомври 2013, 11:02
Share Tweet Pin it Share

Кухнята:

Поради стремежа към haute cuisine и разбирането на собственика, че за успешен ресторант са необходими постоянни инвестиции, оборудването е модерно. Приготвената във вакуум суха текстура на риба тон се превръща в подобие на свински обезкостени ребра. Швейцарската машина за сорбе запазва качествата и ароматите на продуктите и минимализира необходимостта от добавки (едно от най-интересните прозведения от нея е сорбето от шкембе чорба, което се поднася преди прочутия балкански оригинал). Естествено много ограничения се налагат от изискването всичко да се приготвя на момента и да става бързо. Изключение от правилото са дневните предложения, които живеят само до вечерта.

Класическият за България проблем - постоянно качество на продуктите - е решен в партньорство с доставчиците. Агнешкото се осигурява от определено стадо, което пасе щастливо край Асеновград, биволското мляко идва от една и съща ферма и се квасив ресторанта, аспержите са от производител в Катуница, жабешките бутчета са от уловени, а не отгледани във ферма жаби, охлювите са градински, пастървата е лично хваната от собственика и приятели, смокините се берат в двора за сладко. Според Георги Ташев личният контакт с партньорите ги ангажира за постоянно високо качество. При появата на първите зеленчуци за сезона (боб, грах) те се доставят в кухнята и се приготвят на деня. В Хеброс могат да се опитат и стриди номер едно (най-едрите) с гарантирано качество, този път от по-традиционен партньор за морски продукти - веригата "Метро".

Вдъхновение за кухнята собственикът продължава да черпи от многобройните си пътувания, при които посещава добрите ресторанти, като понякога се връща в Пловдив с рецепти, които се пресъздават. Всички се включват с предложения за менюто и това е едно от големите удоволствия на мениджъра - да постигне хармония между хора и място и да изгради екип, който самостоятелно следва концепцията и поддържа нивото на ресторанта. Друг източник на кулинарни идеи е разнообразната литература по темата, която Георги Ташев поглъща, почитател е на американското FoodArts.

Дегустационни менюта с храна се предлагат по теми, а често и за slow food конвивиума The Old Town Plovdiv, който е първият регистриран от България, преди организацията да стъпи в страната административно, с адреса на "Хеброс". Общността е от постоянни клиенти и производители на вино и храни, които се събират на тематични вечери  - за популяризиране на аспержи или други интересни и по-непознати продукти, или опитване на нови реколти вина (детайли за сбирките има във фейсбук страницата на "Хеброс"). Правят се и традиционни дегустации на младо вино и резултатите конкурират тези на местната общинска дегустационна комисия, която дава мнения за най-добрите вина в региона. Културата на афинитет към виното и храната, в силното й проявление във Франция, приобщава Георги Ташев като кавалер на ордена Tastevin, чиято цел е изпитване на наслада и от полуляризирането на бургундски вина и храни.

Неговата лична история в голяма степен е отговор на въпроса как ресторантът му в Стария Пловдив оцелява за разлика от толкова други заведения с подобни амбиции из българските градове. "Хеброс" изразява начина на живот, вкуса и принципите на своя основател и собственик, и живее чрез приетата от него философия на радост от живота в цялата му пълнота и разнообразие. В този контекст ресторантът, подобно на бутилка вино, се е превърнал в удоволствие - превъзходно, когато и да го отвориш, но удивително развиващо с времето още безценни аромати и вкусове.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    23, 41, 13 Януари 2014, 23:41

    Наздраве!

    Предразсъдъците са за ограничените.

    !
  • Profile preview
    Aram Arissian
    07, 52, 03 Ноември 2013, 07:52

    Its a great place i hope hangs around for a long time to come.Cheers mr. Tashev.

    !

Реклама »