С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

ОТ БРОЯ: A-B-C-то на кулинарна Малага

Ани Коджаиванова
03 Октомври 2023, 16:59
Share Tweet Pin it Share

Пълния текст четете в летния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Buenas Deli.

Хамон иберико - сушеното и осолено месо от бут на черно иберийско прасе, е вероятно първото кулинарно изражение на Малага, което туристите срещат. Специализираните магазинчета със стени от край до край, на които висят десетки цели бутове, са буквално на всяка крачка в крайбрежния андалуски град. След ранния тричасов полет от София зрелият деликатес и надписите, приканващи за дегустация, меко казано, обострят апетита.

Дълъг уикенд в Малага е винаги добра идея, независимо от сезона. Това е една от целогодишно достъпните дестинации от София - два нискотарифни превозвача имат полети три пъти седмично. Градът предлага настаняване и услуги с много добро съотношение цена - качество, зимата е мека и туристите комфортно могат да разгледат изключителното историческо наследство на южната испанска автономна област, без да се сблъскват с тълпите. През лятото пък ги очакват стотиците километри плажове на Коста дел сол.
Но храната тук е не по-малка забележителност и много хора посещават Андалусия специално заради кулинарията. Тя обаче има своите особености, които могат да очароват едни или да изненадат други, а за българската публика тази кухня сякаш не е чак толкова позната. Затова предлагаме и малък А-Б-В пътеводител из най-популярните ястия и напитки в града.

  • снимка: Karina Ustiuzhanina, Pexels



Какво да очакваме
Макар че Малага предлага ресторанти от всеки вид и клас, туристите масово предпочитат тапас местата в стария град, които предлагат малки порции за споделяне - мезета и типични ястия. Те са буквално стотици - някои са весели и шумни с музика до късно, други са тихи и спокойни, едни залагат на най-традиционния кулинарен стил, други демонстрират и малко авторски почерк. Общото за всички е, че тапасите са чудесен начин да се опитат различни ястия, а в същото време повечето от тези бистра имат и меню с цели порции, за тези, които го предпочитат така.

Свежият полъх от морето и горещият климат се пресичат в крайбрежния град и е логично да се очаква, че местната кухня залага на пресни морски дарове, леки здравословни храни и зеленчуци - още повече че в региона има огромна зеленчукова индустрия. Това обаче е така само донякъде. Морските дарове са в изобилие, но най-често се предлагат пържени, както и много от другите ястия, а свежата салата, такава, каквато я познават българите, е трудна за намиране. Типичната кухня на Малага като цяло включва доста мазнини, ядки и гъсти, често сладки сосове. Тя е засищаща и по-тежка от очакванията за средиземноморска диета. Причините са по-скоро исторически - жителите на някога бедния регион са разчитали на висококалорични храни, които да ги поддържат в дългите и жежки работни дни. Затова и типичните стари ястия са така питателни.

Горещ град, студена супа
Горещата Андалусия харесва студените супи и има изобилия от тях. Класическото доматено гаспачо е само едно от предложенията, но гаспачуело от Малага (gazpachuelo malagueño) няма нищо общо с него. То се приготвя с майонеза, яйчен жълтък, риба хек и скариди - типично рибарско ястие, което не е по вкуса на всеки.

Може би най-интересната и типична студена супа на Малага е Ахо Бланко (Ajoblanco), наричана още бяло гаспачо. Прави се от накиснат за една нощ твърд бял хляб, към който се добавя домашно приготвена паста от чесън, бадеми и оцет, след което се разбива с вода и масло и често се сервира с пъпеш или грозде. Този много интересен свеж деликатес не се среща във всеки тапас бар или ресторант, затова не го пропускайте, ако го срещнете.

  • снимка: Bakd & Raw by Karolin Baitinger, Unsplash



Някъде между хладните супи и предястия се позиционира и Пора Антекерана (porra antequerana) - гъста доматено-хлебна гозба, която е с консистенция на пюре. Обикновено се сервира поръсена с хамон, риба тон или ситно нарязано твърдо сварено яйце.

Тапас за всеки вкус
Картофите са важен продукт в местната кухня, а и тук - както в цяла Испания, най-популярни са пататас бравас (patatas bravas), или пържени на кубчета и гарнирани с лютичък сос. Te са основната съставка и на испанската тортия. За разлика от мексиканската тортия, която е плосък хляб, тук tortilla означава нещо средно между омлет и огретен - картофи и яйца, а в добавка може да има и лук или парченца чорисо. Парче тортия се предлага масово като тапас - ако е добре приготвена, тя може да бъде семпло, засищащо, но вкусно изживяване, ако пък не - може и да е разочароваща.

Пържените картофени крокети (croquetas) са най-масовият тип тапаси, но те също така могат да са от различни видове месо, хамон, риба, зеленчуци. Популярно предложение в тапас баровете са малките пайове, наречени емпанадийас (empanadillas) - те са предпочитани повече за обяд, предлагат се също и като улична храна. Може да са с пълнеж от месо, риба или зеленчуци.

  • снимка: Andrés Alagón, Unsplash



Албондигас (albóndigas) - малки кюфтенца в доматен сос се намират във всяко меню, Малага обаче предлага и по-вълнуващ вариант - albóndigas en salsa de almendras, или кюфтенца в бадемов сос - доста апетитен регионален специалитет. Сосът се прави от типичните за Андалусия бадеми, чесън, хляб за сгъстяване, зехтин и бяло вино.

Berenjenas con miel de caña е пържен патладжан, поръсен с гъст сироп от захарна тръстика. Това засищащо предястие е препратка към дългата история на Малага като производител на захарна тръстика.
Извън тапас менюто има и някои оригинални местни ястия, които си струват да бъдат опитани, като callos a la andaluza - шкембе по андалуски. Регионалният принос към рецептата със свинско или телешко месо, карантия и подправки е нахутът, а някои вариации включват и парчета кървавица. Това е тежка, доста мазна яхния, която се приготвя в глинен съд и се сервира вряща. Разбираемо, повечето хора я предпочитат през зимата. Интересно местно ястие е бавно приготвената яхния rabo de Toro - от телешка опашка със зеленчуци и червено вино.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »